5 tips om je thuiswerk dagen op te vrolijken

Foto Ellen aan keukentafel

Dat ik een ervaren thuiswerker ben, daar kan je wel van op aan. Na het afstuderen (geef toe, studeren is eigenlijk ook ’thuiswerken’), ging ik onderzoek doen aan de Universiteit van Antwerpen. Daar kreeg ik een vrijgeleide om regelmatig thuis te werken. Toen ik na drie jaar overstapte op mijn huidige halftijdse job (nog een paar maanden jongens!), kreeg ik daar ook een flexibel rooster aangeboden zonder vaste bureau. In combinatie met de Kokerellen studio (aka mijn keuken) vertoef ik dus ettelijke uren werkend in ons eigen huis. Ik geef je dan ook met veel plezier mijn tips om je dag zo optimaal mogelijk te besteden!

  1. Maak een planning

Het klinkt misschien afgezaagd, maar als je thuis werkt heb je nu eenmaal niet de structuur die je op je werkt hebt. Daar vragen collega’s vaak spontaan om dingen te bespreken, bepaalde taken aan te leveren, … Thuis voel je minder de ‘flow’ dan ip het werk. Die moet je dus zelf creëren. Maak een takenlijst met eerst een aantal top prioriteiten (niet meer dan 3), met daaronder een aantal optionele taken. Zo verlies je niet uit het oog wat echt af moet zijn en wat ‘bezigheidswerken’ is.

2. Kleed je aan

Het is een kleinigheidje maar ik merk dat wanneer ik me ‘klaarmaak’ ik me ook een stuk meer klaar voel om aan het werk te gaan. Veel heeft met mindset te maken. Doe ik dat niet? Dan betrap ik me er op dat ik om 15u nog altijd in diezelfde jogging rondloop en nog geen stap buiten de deur gezet heb.

3. Richt je werkomgeving inspirerend in

Ik ben iemand die veel waarde hecht aan de omgeving waarin ik werk. Zeker als creatieveling wil ik me voortdurend omringen met zaken die me inspiratie geven. Een inspirerende werkomgeving is dus een must! Bij mij situeert zich dat voornamelijk in de keuken, maar dat kan uiteraard evengoed in een bureau ruimte zijn. Dankzij deze leuke samenwerking met Desenio, kon ik mijn werkruimte nog inspirerender maken. Ik koos (na lang wikken en wegen, want poeh zoveel keuze!) een combinatie van een aantal mooie posters die me precies dat duwtje in de rug geven om er elke dag weer voor te gaan. Ik bedoel: als je opstaat met ‘GOOD VIBES ONLY’ kan je gewoon niet anders dan glimlachen. Het is als het ware een mantra.

Ik ging (uiteraard) voor keukenposters maar het aanbod is ongelofelijk uitgebreid! Je kan ook dankzij een handige tool op de website je favoriete posters samenhangen aan een virtuele muur om te kijken of ze mooi samenpassen. Als je dan de knoop hebt doorgehakt welke posters je gaat nemen, beslis je over de grootte (ik nam 50×70) en het materiaal van de kaders. Ik nam deze eiken kaders, die ik prachtig en niet te uitgesproken vindt.

VERRASSING! Ik deel niet alleen inspiratie, maar heb ook nog een super leuke kortingscode voor jullie! Gebruik de code KOKERELLEN op www.desenio.be om te genieten van maar liefst 30% korting! Hopelijk heb je al een wish list want de code is geldig vanaf morgen (20 oktober) tot 22 oktober middernacht. De code niet geldt op kaders, gepersonaliseerde & handpicked posters.

Foto Ellen met op de achtergrond de posters aan het thuiswerken
Namen van de posters: Fresh Citrus No2 (links boven), Redcurrant No2 (rechts boven), Good Vibes Only (links onder), Peaches on Linen (rechts onder)

4. Hou het opgeruimd

Het gebeurt mij ook hoor: ineens is het tijd om de kids te gaan halen, het eten op tafel te zetten of om naar je hobby te vliegen. Je laat alles liggen waar het lag en vliegt de deur uit. Maar je werkdag starten met opruimen is echt een NO GO. Ik word er zo gedemotiveerd van en voor ik het weet heb ik (voor mezelf) al een pauzeke verdiend na het opruimen. Maar dan moet die werkdag dus eigenlijk nog beginnen. ;) Een schone lei (of dat nu een bureau of keuken is) werkt motiverend om de dag met de juiste mindset te beginnen.

5. Besteed je tijd nuttig, maar neem ook niet te veel hooi op je vork

Vele van ons sparen ineens een hoop reistijd uit door thuis te werken. Deze tijd kan je gebruiken om de tijd te nemen om rustig te ontbijten, voor een loopje te gaan of om wat was in te steken. En daar is niets mis mee! Vergeet ook zeker niet om genoeg pauze in te lassen doorheen de dag, met een ruime middagpauze om je gedachten terug op orde te krijgen.

Denk eens aan een standaard werkdag op kantoor. Sla je dan geen babbeltje met je collega’s? Of loop je een eindje om je koffie bij te vullen of naar het toilet te gaan? Als je thuis gefocust werkt, krijg je op 6 uur evenveel gedaan dan op 8 uur (als je geen meetings, telefoontjes, etc… hebt). Ga liever voor meer kwalitatieve werktijd, afgewisseld met échte rustmomenten. Heb je een dipje tussen 14u-15u (bij mij is dit standaard een minder productief uurtje), ga eens een frisse neus scheppen of doe snel een boodschapje. Je voelt je een nieuw mens als je terug aan het werk gaat.

thuiswerken: foto close van de posters

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Desenio. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.