Springrolls (gezonde loempia’s)

Aah, springrolls! Ik zag ze al zo vaak voorbij komen op Pinterest of Instagram en vond ze er altijd prachtig uit zien. Ken jij ze al? De springroll is een gezondere (aka niet gefrituurde) variant van de klassieke loempia en wordt met rauwe ingrediënten geserveerd. Het belangrijkste is dat je alle ingrediënten fijn snijdt. En des te meer kleur, des te beter voor het oog natuurlijk! Ik laat jullie mijn versie zien.

Ik wilde voor deze springrolls bijna alle kleuren van de regenboog dus ik ging voor een mix van wortel, sla, komkommer, scheutjes, kiemen, avocado en mango. Want naar een goede balans van kleuren willen we natuurlijk ook wat smaken die bij elkaar passen. Je kan helemaal zelf kiezen wat je in je springroll doet, maar ik vond de avocado lekker creamy, de mango heerlijk zoet en de wortel en komkommer zo fris en knapperig. Voor mij alvast een perfecte combinatie.

Voor dit recept gebruik ik tofu. De eerste keer dat ik het helemaal zelf klaarmaakte moet ik toegeven. Ik koos er dan ook voor om de tofu te marineren in een mengeling van oestersaus (je kan ook soya en wat suiker gebruiken als vervanger) en pindakaas, opnieuw voor die zoet/zoute smaakbalans. Even in reepjes snijden en wat bakken voor extra smaak en ze kunnen mee in je springrolls! Hou je niet van tofu of ben je niet van plan om het eens te proberen, laat het dan gerust weg! Je kan eventueel de marinade maken en dit over de groentjes gieten als je ze in de springrolls legs voor wat extra smaak.

Springrolls (gezonde loempia’s)

Aantal personen: 16 springrolls

Ingrediënten

 • 16 rijstvellen
 • halve blok tofu
 • 1 el pindakaas
 • 1 el oestersaus
 • Variatie aan groentjes:
 • 2 wortelen
 • 1/2de komkommer
 • 1 mango
 • 1 avocado
 • 1 mini romaine
 • een handvol kiemen

Werkwijze

 1. Meng de pindakaas met de oestersaus.
 2. Snij de tofu in dunne reepjes van ongeveer 1/2 op 1/2 centimeter en leg ze in de marinade.
 3. Was en schil je groenten en snij alles in dunne reepjes. Het gemakkelijkste is om even de breedte van je rijstvellen er bij te nemen. De lengte van de groenten zou ongeveer de helft van een rijstvel moeten zijn.
 4. Als alles klaar ligt, gaan we de tofu bakken. Zet een non-stick pan op middelhoog vuur en voeg de reepjes tofu toe. Bak voor ongeveer 6 minuten rondom tot ze goudbruin zijn.
 5. Neem een diep bord en doe hier wat lauw-warm water in. Sop je rijstvel voor ongeveer 10 seconden in het water tot je het slap voelt worden.
 6. Leg het op een vochtige snijplank en vul het midden met je groentjes en tofu.
 7. Vouw eerst de zijkanten dicht (zoals bij een burrito) en rol dan op.* Leg aan de kant op een bord.
 8. Herhaal tot je rijstvellen of ingrediënten op zijn. Zet minimaal een half uurtje in de koelkast.
 9. Serveer met wat soya-, zoetzure-, of oestersaus.

Notes

*Op mijn pak rijstvellen stonden er tekeningetjes van de ideale "oprol". Dat kan jouw vast ook wel helpen. :)

Smakelijk!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *