Snickerdoodles (kaneel suiker koekjes)

IMG_8380 copy

It’s cookie time! En niet zomaar een cookie nee, deze heerlijke zachte chewy vanillekoekjes zouden wel eens een van je nieuwe favorieten aller tijden kunnen worden! Snickerdoodles, of kaneel suiker koekjes, zoals ik ze ook wel noem, komen uit de VS en zijn heerlijk geurig & herfstig, ideaal dus om aan het bakken te gaan!

Een goed koekjesrecept moet voor mij maar een paar dingen hebben. Eerst en vooral weinig ingrediënten. Een koekje smaakt écht niet altijd beter door er maar meer en meer aan toe te voegen, less is vaak more in dit geval. Ten tweede moet het koekje de perfecte mix zijn tussen krokant, fluffy, en chewy, ik kan het niet anders omschrijven. Ik wil geen koekje waar ik mijn tanden van kapot bijt, maar een koekje dat je zo een beetje mee kan plooien voor het breekt en net genoeg gebakken is. Ten derde moet er gewoon één smaak naar voren komen die het koekje zo fantastisch maakt. We hebben allemaal heel veel geluk vandaag, want dit koekje heeft namelijk alles van de bovengenoemde criteria!

Ik kende de Snickerdoodle niet, maar ik had er al veel receptjes online van zien voorbijkomen. Toen ik zag hoe gemakkelijk ze waren om zelf te maken, zette ik ze op mijn to-do lijstje voor Kokerellen. Zo geschiedde en nu het warme winterseizoen er zit aan te komen, leek het mij de perfecte gelegenheid om deze koekjes zelf te gaan bakken.

IMG_8393 copy

Wat een plezier! Het deeg is super eenvoudig te maken en om nadien balletjes van te rollen. De suiker-kaneel topping brengt het koekje trouwens ook helemaal naar een nieuw niveau. Het enige wat je hoeft te doen is het deeg minstens een uur laten harden in de koelkast, omdat de koekjes anders te ver uitspreiden en je meer platte schijfjes krijgt. Een kleine opoffering voor een fantastisch koekje achteraf, trust me! ;)

Je kan deze koekjes zeker enkele dagen luchtdicht bewaren (als ze zo lang al overleven), en je kan het deeg ook perfect al enkele dagen op voorhand maken (ik zou zeggen max. 5 dagen). Ook kan je, als je bijvoorbeeld maar de helft van de koekjes zou willen afbakken, de rest van het deeg prima in de vriezer bewaren voor een emergency bake-off.

Snickerdoodles (kaneel suiker koekjes)

Aantal personen: 16 koekjes

Ingrediënten

 • 100 gram boter, op kamertemperatuur
 • 100 gram witte suiker
 • 50 gram bruine suiker
 • 200 gram zelfrijzende bloem
 • 1 ei, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract of 1 vanillestokje
 • Voor de suikertopping:
 • 4 eetlepels rietsuiker (of gewone als je dat niet hebt)
 • 2 theelepels kaneel

Werkwijze

 1. Doe de boter samen met de suiker in een kom en mix tot een romig geheel.
 2. Voeg het ei en de vanille toe en mix 3 minuten tot het een luchtige massa vormt.
 3. Voeg de bloem toe en mix net genoeg tot het koekjesdeeg gemengd is.
 4. Doe het deeg in een velletje plasticfolie en laat afgedekt rusten voor minstens 1 uur in de koelkast.
 5. Wanneer het deeg gekoeld is, verwarm de oven voor op 180°C.
 6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 7. Doe voor de topping de suiker en kaneel in een kommetje en mix door elkaar.
 8. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken (ik snij telkens het deeg opnieuw en opnieuw in twee) en rol er balletjes van.
 9. Druk de balletjes een beetje plat en rol in het suikerkaneelmengsel.
 10. Leg op een bakplaat met een paar centimeter er tussen, ze spreiden in de oven.
 11. Bak de koekjes voor 10 minuten tot ze goudbruin aan de randjes zien en nog net niet gaar zijn in het midden. Laat ze afkoelen op de bakplaat.

Smakelijk!

IMG_8383 copy16 gedachten over “Snickerdoodles (kaneel suiker koekjes)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *