Rodekool met puree vol groentjes en SoFish burger

Rodekool met puree. Hoe goed kan zo van die klassieke boerenkost wel niet smaken? Ik hoef het niet elke dag, maar als het op mijn bord ligt geniet ik er extra van. Dit gerecht is gebaseerd op een klassieker (volgens mij) in menig huishouden: de puree met rodekool (uit een pot) en wat fishsticks.

Rodekool zelf maken

Wij brengen deze rodekool met puree to the next level! We gaan namelijk onze rode kool from scratch maken. Helemaal niet moeilijk, je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig en een grote pot. Wat gebruik ik voor mijn rode kool:

  • een uitje
  • een stokje kaneel (lekker herfstig)
  • een scheutje azijn
  • een appeltje (of twee als je dat ook zo lekker vindt als ik)
  • en wat suiker of zoetstof om het zoete in de rodekool naar buiten te brengen

Meer dan het fijnsnijden van de rode kool, appel en ui hoef je niet te doen. Alles gaat samen in een pot en het belangrijkste: roeren! In mijn eerste trial versie vergat ik dat – deed ik 10 minuutjes iets anders – met als resultaat een gitzwart geblakerde stoofpot waar ik een half uur op kon schrobben. Een gewaarschuwd mens is er twee waard me dunkt. ;)

Compleet plantaardig!

Zal ik je eens een geheimpje vertellen? Als je de puree smeuïg maakt met plantaardige room of melk is dit recept volledig plantaardig! Hoe fijn is dat. Niemand zal het merken want het is goddelijk lekker deze rodekool met puree. Zo gebruik ik de SoFish burgers van SoFine. Mr Kokerellen vindt deze de allerlekkerste vleesvervanger op de markt. Hij is niet alleen vegan, maar kan ook super krokant gebakken worden in de pan of in de oven en smaakt (ook naar mijn mening) echt verrassend straf naar een good old fishstick.

Vul je puree met groentjes naar eigen keuze! Ik ging voor seizoensvarianten zoals wortel en pastinaak, maar ook broccoli, bloemkool, raapjes, noem maar op kan je door je puree draaien. Ik vind het een van de gemakkelijkste manieren om lekker veel groenten toe te voegen aan zo’n klassiek gerecht dus voeg toe naar hartelust!

Rode kool met wortel pastinaak puree en SoFish burger

4 van 1 stem
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de rode kool

  • 1 kleine rode kool
  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 appel
  • 2 eetlepels suiker of zoetstof naar keuze
  • 1 stokje kaneel optioneel

Voor de puree en burgers

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 2 pastinaken
  • 3 grote wortels
  • een scheutje (plantaardige) melk of room
  • 4 SoFish burgers

Instructies

Voor de rode kool

  • Snij de ui in dunne ringen en bak aan in wat olijfolie in een grote pot. Laat zachtje stoven.
  • Snij ondertussen de rode kool in vieren en verwijder de harde middenkern. Snij de rest in dunne reepjes. Schil de appel en snij in hapklare blokjes.
  • Voeg de rode kool en appeltjes toe en bak nog een paar minuutjes mee.
  • Voeg dan een scheutje water toe, de azijn, het kaneelstokje en de suiker of zoetstof als je deze gebruikt.
  • Laat pruttelen en roer regelmatig om voor zo'n 30 minuten. Voeg een scheutje water toe als de rode kool te droog wordt.

Voor de puree en de burgers

  • Schil de aardappelen, pastinaak en wortelen. Snij in grove stukken.
  • Doe in een pot en zet net onder met water. Breng aan de kook en laat doorkoken tot alle groenten gaar zijn.
  • Giet het water af, giet er een scheutje melk of room bij (eventueel met klontje boter als je dat wil) en kruid af met peper, zout en eventueel nootmuskaat.
  • Bak de SoFish burgers krokant in een pan met wat olijfolie of boter voor zo'n 2-3 minuten aan elke kant.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met SoFine. Meer informatie over betaalde samenwerkingen kan je vinden in mijn disclaimer.



3 gedachten over “Rodekool met puree vol groentjes en SoFish burger”

  • Dag Ellen, ‘k heb een vraagje.
    Bij de bordschikking ligt er ook wat appelcompote bij. Is dat de bedoeling?
    Geeft dat een extra touch/meerwaarde aan het gerecht?
    En nog een vraagje.
    Zijn groenten die minder uitgesproken zijn van smaak dan bloemkool en broccoli niet beter voor deze schotel. Het gaat anders toch wat zwaar worden?
    Ik kijk uit naar jouw mening.
    Groetjes,

    Stefan

    • Dag Stefan,

      Dat is iets dat ik van vroeger heb meegekregen, wij eten namelijk altijd appelmoes bij puree. Haha! Ik vind het dus zeker een meerwaarde.

      Wat de groenten betreft, laat je vooral gaan! Wat jij het lekkerst vindt. :)

      Groetjes,
      Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept