Rabarberlimonade (suikervrije optie)

Een ultieme dorstlesser, dat kunnen we nu wel gebruiken! Dit weer vraagt om liters verkoeling, liefst in de vorm van een lekker koud drankje als je het mij vraagt. En met de rabarber nog in seizoen koop ik graag wat bussels in om er dan heerlijke homemade rabarbersiroop van te maken. Deze rabarbersiroop is niet alleen heerlijk in deze limonade, maar sowieso ook heerlijk in een echte cocktail (ik moet dringend experimenteren!) of zelfs als stroop voor op je pudding, yoghurt of andere zoetigheid.

Ik maakte deze siroop al een aantal keren, soms met suiker en soms met een suikervervanger op basis van stevia. Beide gaven quasi hetzelfde resultaat, een heerlijke lichtzure zoete siroop. De perfecte basis voor onze rabarberlimonade.

Rabarbersiroop zelf maken

De siroop voor deze rabarberlimonade maken kon echt niet simpeler. Ik meng grofgesneden rabarber samen met wat water en suiker in een steelpannetje en laat dit een klein half uurtje sudderen. De rabarber wordt helemaal zacht en krijgt een moesachtige textuur en het mengsel begint in te dikken. Ik draai het vuur uit en giet het door een zeef. Laat het niet gewoon uitlekken, maar druk actief op de rabarber met een spatel of houten lepel om er zoveel mogelijk sap uit te krijgen. Laat de siroop afkoelen, giet het in een fles die je goed kan afsluiten en bewaar in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.

Je eigen toets geven aan deze rabarberlimonade

Ik hou van deze rabarberlimonade, omdat hij zo verfrissend is én niet te zoet. Maar kijk uiteraard wat je zelf lekker vindt. Je kan je siroop gerust wat zoeter maken door de suikerhoeveelheid te verhogen of door nog wat extra suiker aan je drankje toe te voegen. Ik hou echter wel van die lekkere mix tussen zoet en bitter. Zeker in de combinatie met lekker veel bubbels, wat ijsblokjes, een takje munt en een citroenschijfje.

Rabarber limonade

4.86 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 2 minuten

Ingrediënten

Voor de rabarber siroop

 • 500 gram rabarber
 • 200 ml water
 • 150 gram suiker(vervanger)

Voor de limonade

 • bruiswater
 • een paar takjes munt
 • een paar schijfjes citroen

Instructies

Voor de rabarber siroop

 • Was de rabarber grondig en snij in grove stukken.
 • Doe de rabarber samen met het water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
 • Draai het vuur lager zodra het water kookt en laat zachtjes sudderen voor zo'n 20 minuten of tot de rabarber helemaal zacht is en uit elkaar valt.
 • Giet het mengsel in een fijne zeef en duw goed aan met een spatel om alle siroop uit de rabarber te krijgen. Laat afkoelen en bewaar luchtdicht in de koelkast.

Voor de limonade

 • Vul je glas met ijsblokjes.
 • Giet er een scheutje van de rabarbersiroop in (ik doe een bodempje maar test zelf wat je lekker vindt) en vul de rest aan met bruiswater. Werk af met een takje verse munt en een schijfje citroen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vond!

Eet smakelijk! x Ellen

Op zoek naar hapjes voor bij deze overheerlijke rabarberlimonade? Geen probleem, I’ve got you! Op de hapjes pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.12 gedachten over “Rabarberlimonade (suikervrije optie)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept