Quiche met courgette en ricotta

Vandaag deel ik dit recept met jullie voor een heerlijke lente quiche met courgette en ricotta. Een match made in heaven als je het mij vraagt. Dankzij de ricotta krijgt de quiche een luchtige en smeuïge textuur zonder dat we room moeten gebruiken. De courgettes snijden we niet maar snijden we in feestelijke linten met een dunschiller.

Wat startte met een leuk idee werd al snel een sompige smakeloze quiche toen hij voor het eerst uit de oven kwam. Maar zoals jullie weten geeft Kokerellen niet snel op dus na een paar pogingen kreeg ik deze quiche met courgette helemaal zoals ik hem wilde hebben. Smeuïg, smaakvol en met lekker veel groentjes. Met mijn tips maak je deze quiche met gegarandeerd succes.

De beste quiche tips

Deze quiche met courgette en ricotta heeft maar 5 ingrediënten! Ik maakte hem zo en hij smaakte heerlijk. Heb je nu toevallig nog een teentje look of twee en een ui in huis, kan je die er zeker mee in verwerken.

Ik maakte deze quiche eerst met rauwe courgette. Ik dacht dat het meteen een schot in de roos zou zijn, zonder dat ik ze zou moeten voorbakken. Helaas was niets minder waar. Het is dus erg belangrijk om je groentjes zo vochtvrij mogelijk te maken. Bak je courgette sliertjes (al dan niet met de ui en look) aan tot ze beetgaar zijn en laat ze dan uitlekken. Druk ze plat in een zeef of met je handen nadat je ze hebt laten afkoelen om al het overtollige vocht er uit te knijpen.

Om de vulling van de quiche wat smeuïger te maken zonder de toevoeging van room, probeerde ik de helft van mijn ricotta onder de eieren te mengen. Maar dat gaf een heel rare en lopende quiche structuur, waardoor de bodem dan ook weer niet gaar werd. Schep dus een tweetal eetlepels van ricotta onder de eieren, maar schep de rest van de ricotta in hoopjes bovenop. Zo lekker om in die stukjes gebakken ricotta te bijten!

Tot slot kan je deze quiche met courgette klaarmaken zonder blind bakken, maar als je de tijd hebt zou ik het toch aanraden om een nog krokantere korst te krijgen. Blind bakken is trouwens helemaal niet moeilijk. Verdeel je kruimeldeeg over de bodem en prik er gaatjes in. Frommel dan een velletje bakpapier op en leg het daarna in de rauwe vorm. Vul de vorm met bakparels of rijst, droge linzen of bonen en zet voor 15 minuten in de oven. Zo is je deeg al voor een deel gegaard en verminder je de kans op een zachte quiche bodem.

Ik had nog wat verse tijm liggen, maar je kan ook de gedroogde variant gebruiken of andere groene kruiden die je lekker vindt in combinatie met courgette en ricotta. Ik denk bijvoorbeeld aan basilicum, oregano, rozemarijn of gedroogde peterselie.

Quiche bewaren en opwarmen

Deze quiche met courgette en ricotta is zowel lekker warm of koud. Laat je hartige taart op een bakrooster afkoelen om de bodem lekker knapperig te houden. Bewaar de quiche als je hem niet meteen gaat opeten na het afkoelen in de koelkast. Wil je hem graag later terug opwarmen, kan je dat doen door je oven op 150 graden te verwarmen en de quiche er voor 15-20 minuutjes terug in te zetten. Dit kan je doen voor een individueel stukje als voor de hele taart.

Je kan je afgekoelde quiche ook in de diepvriezer bewaren. Ik raad aan om ze dan individueel te verpakking in een vershoudzakje dat je zo goed mogelijk vacuüm probeert te trekken. Dan blijft de quiche tot zo’n drie maanden na zijn bakdatum goed. Laat de quiche eerst helemaal ontdooien en verwarm dan opnieuw zoals hierboven beschreven.

Quiche met courgette

5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 6 eieren
  • 250 gram ricotta
  • een paar takjes tijm

Instructies

  • Maak lange slierten van de courgettes met een dunschiller. Schil net tot voor de zaadlijsten. Die zijn te waterig, maar kan je perfect in een soepje verwerken.
  • Bak de courgette slierten aan in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg nu ook de fijngesneden ui en look toe als je die gebruikt. Kruid met peper en zout en de verse tijm.
  • Draai het vuur uit zodra de courgette beetgaar is en laat uitlekken en wat afkoelen. Knijp de courgettes uit om zoveel mogelijk van het vocht te verwijderen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  • Smeer je quichevorm in met wat boter of olie. Rol het vel kruimeldeeg uit en prik de bodem met een vork om stoomgaatjes te maken.
  • Klop in een kom de eieren los met 2 eetlepels van de ricotta. Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de courgette slierten over de quichebodem. Schep allemaal kleine hoopjes van de ricotta over de courgette. Schenk dan het eimengsel op de taartbodem.
  • Bak de quiche in de oven voor 40-45 minuten tot hij bovenop goudbruin is en de vulling er vast uit ziet.
  • Laat de quiche zeker zo'n 15 minuten afkoelen op een koelrekje voor je hem aansnijdt. Zowel warm als koud heerlijk.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.



6 gedachten over “Quiche met courgette en ricotta”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept