Puree met geroosterde wintergroenten
Echte winterkost. Dat kan soms zo ontzettend goed smaken! Deze puree met geroosterde wintergroenten is daarop geen uitzondering. De beste groenten die de winter aan te bieden heeft, gecombineerd met een heerlijks smeuïg pureetje.
Zoals altijd maak ik het voor dit recept zo gemakkelijk mogelijk, en geef ik jullie eigen fantasie te vrije loop om met dit recept te doen wat jullie willen. Zo smaakt een krokant gebakken kipfilet, een zalmmootje of wat spekblokjes hier vast en zeker heerlijk bij, kunnen pijnboompitjes nog wat extra crunch voorzien en kunnen verse kruiden het gerecht naar een nog hoger niveau tillen.
Maar hoeft dat allemaal niet zo, weet dan dat ook het basis recept overheerlijk smaakt! Zo hebben wij er toch in ieder geval van genoten. Puree heeft bij mij zo’n nostalgisch gevoel. Daardoor vind ik het extra lekker denk ik. Bovendien is het bij uitstek mijn favoriete aardappelgerecht (oké, misschien buiten frietjes dan). Deze puree is zo gemakkelijk en snel te maken, die zal hier nog vaak op de menu komen.
Ingrediënten
- 1200g kruimelige aardappelen
- 2 pastinaken
- 2 grote wortelen
- 1/2de flespompoen
- 1 grote ui
- scheutje melk
- 2el Italiaanse kruiden*
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Was en schil alle groenten.
- Snij de aardappelen in grove stukken en doe in een ruime kookpot met water. Zet alvast klaar op het vuur.
- Snij de overige groenten in stukken van ongeveer 1 cm bij 1 cm. Zo garen ze even snel.
- Doe ze samen met de Italiaanse kruiden en wat olijfolie en peper en zout in een grote ovenschaal en schep alles goed door elkaar zodat de kruiden over alle groenten verdeeld zijn.
- Zet in het midden van de oven voor 15 minuten.
- Schep de groenten na 15 minuten al eens door elkaar. Zet nu ook de aardappelen op.
- Kook de aardappelen gaar. Dit duurt ongeveer even lang als de groenten in de oven (20-25 minuten).
- Pureer de aardappelen met een scheutje melk (en eventueel een klontje boter) tot een gladde massa.
- Kies zelf of je de groenten bovenop serveert of liever al onder de puree als een stamppot schept.
Notes
*Als je gedroogde basilicum, oregano, rozemarijn of tijm hebt liggen: het is allemaal lekker of maak een combinatie!
Smakelijk!