Mijn meest gebruikte keukentools

keukentools zw

On-ge-lofelijk! Zo versteld sta ik van mezelf. Ik kan letterlijk uuuren in een kookwinkel doorbrengen. Elk potje, elk pannetje, elke mesje en elk kommetje kunnen me zo boeien en ik ben altijd op zoek naar nieuwe leuke gadgets om eens uit te proberen. Toch heb ik op mijn klein maar fijn appartementje helemaal niet de mogelijkheid om mij een halve keukenwinkel aan te schaffen. Het is dan ook zo dat je helemaaal niet veel materiaal nodig hebt om écht lekker en gemakkelijk te kunnen koken. Daarom wil ik vandaag met jullie delen welke 5 keukentools ik het allermeeste gebruik en die voor mij dus wel onmisbaar zijn.

Als student begon ik de kriebels van het koken stilletjes aan te pakken te krijgen. Jammer genoeg had ik een keukentje op mijn studentenkamer van ongeveer 2m² en was er dus amper plaats voor een pot en een pan. Toen ik daarna met Het Lief een studio huurde, gingen we van 2m² keukentje, naar een 5m² keuken, maar met douche en wasmachine incusief! Super goedkoop en je hoefde nooit ver te lopen, maar je kan je wel inbeelden dat dit niet de ideale omstandigheden zijn om je innerlijke keukenprinses naar boven te laten komen.

Desondanks heb ik toen prima geleerd om met een paar eenvoudige, en goedkope (want let’s get real, als student ga je echt geen tonnen geld aan keukenspullen uitgeven. Mama heeft nog een vergietje over? Yes please!) keukenspullen toch bijna alles te kunnen maken waar ik maar zin in had.

Sinds bijna een jaar zijn we verhuisd naar ons eigen appartement (Jeej, ben er nog elke dag suuper blij mee!) en hier is de keuken al een heel stuk ruimer. Toch hou ik te veel van de eenvoudige en strakke look in de keuken om alles vol te zetten met de nieuwste keukensnufjes. Om een lang keukenlevensverhaal kort te maken, hier zijn mijn 5 meest gebruikte keukenitems!

1. Een goed keukenmesje

mes1 copy

Mijn nummer 1 meestgebruikte keukenitem moet toch echt wel een keukenmesje zijn. Ik denk bij de meeste mensen wel, al is het maar om een pak salami open te snijden (dat onhandig plastieken litsje dat zogenaamd dient om het pak mooi open en dicht te doen werkt bij mij nooooit!). Toch is er enorm groot verschil in keukenmesjes. Het ergste wat je in de keuken kan overkomen is dan ook het gebruiken van een slecht mesje. Je snijdt je voor de 10de keer als je weer van die glibberige tomaat af glijdt. Of de helft van de wortel vliegt naar de andere kant van de kamer omdat je met heel je gewicht op het mes moet gaan hangen om hem nog maar in twee gesneden te krijgen. Been there, done that.

Met een bon voor een kookwinkel kocht ik een dik jaar geleden mijn eerste keukenmesje en ik ben er tot op de dag van vandaag ontzettend blij mee. Het is wat aan de prijzigere kant, ik dacht ongeveer €40, maar je bespaart er ten eerste per dag al 20 minuten mee omdat je alles zo vlot kan snijden (zelfs pompoen en aardappelen, een makkie!) & als je het met zorg behandelt is dit een mesje voor de rest van je leven. Moest je niet weten waar te beginnen in de wereld van het mes, het mijne is van het merk Wüsthof en heet het “officemesje” van 12 cm, hier kan je het kopen!

2. Een pan met hoge zijden

pan copy

Als jarenlange Youtube-fan, kwijlde ik al regelmatig over de heerlijke recepten van Laura Vitale, die steeds een grote koekenpan gebruikte met hoge randen om sausen, woks, pannenkoeken, etc.. in te maken.  Toen ik vorig jaar me een nieuwe pannenset moest aanschaffen, omdat we niet langer op gas konden koken, greep ik dan ook de kans en kocht ik mezelf een heerlijke anti-aanbak pan met hoge zijden en deksel van Tefal in samenwerking met Jamie Oliver. Man, wat een héérlijke pan is dit toch! On-ge-lofelijk! Je hoeft bijna geen olie toe te voegen (soms vergeet ik het zelfs), afwassen is een plezier en elke saus kan heerlijk pruttelen en onder de pasta gemengd worden in dezelfde pan. Als ik maar 1 pan mocht hebben (eerlijk gezegd, dit is de pan die ik ook écht 99% van de tijd gebruikt), dan zou het deze zijn!

3. muffin/cupcakevorm

muffinpan1 copy

Ik weet niet waarom maar hele taarten vond ik er vroeger (en nu soms nog!) altijd heel uitdagend uit zien. Zoiets groots bakken, er kan toch zo veel misgaan, daar zal ik de skills wel niet voor hebben. Toen de cupcakes meer aan terrein wonnen, was ik heel wat meer enthousiast om zelf eens te gaan experimenteren. Ik kocht in de Action, voor nog geen €5 (en ze hebben ze nu nog!), een cupcakepan waar je 12 cupcakes mee kan bakken.

Wat een aankoop! Je kan er cupcakes mee maken, super leuk als tractatie van die individuele taartjes, maar ook ontbijtmuffins voor onderweg, kleine quiches, pizza’s, cheesecakes, noem maar op! De mogelijkheden zijn oneindig als je het mij vraagt. ;) Geen Action in de buurt, maar wil je toch aan het bakken gaan? Een gelijkaardige cupcakebakvorm vind je hier.

4. Staafmixer met kruidenhakker

mixer1 copy

Ik heb tot voor een paar maanden geleden nooit een elektrische handmixer gehad om cakedeeg mee te maken. Het ging altijd prima met de hand en garde. Waar ik wel enorm veel plezier van heb gehad was deze staafmixer met kruidenhakker. Oh, vergeet de hakker zeker niet, dit is écht minstens 75% van de reden waarom deze staafmixer in dit lijstje staat.

Met een staafmixer kan je niet alleen soepen pureren, maar ook smoothies of fruitcompotes maken zoals appelmoes, of je eigen confituur. Je kan er zelfs deegjes mee door elkaar zetten. :) Alles in de lange beker en blenden maar! Je smoothie is écht in een mum van tijd klaar en je hebt bijna geen afwas. De bijhorende garde gebruikte ik eigenlijk bijna niet, zoals ik zei doe ik het liever met de hand. Hij was namelijk ook niet sterk genoeg voor deegjes maar hij kon eiwitten opkloppen als de beste (daar had/heb ik zelf de spierballen niet voor).

Maar tot slot, de kroon op dit juweel moet toch wel het hakmolentje zijn. Je kan niet geloven wat je hier allemaal mee kan doen. Geen zin om ui fijn te snipperen? Snij hem in vier en laat het molentje zijn werk doen. Kruiden, groenten en zelfs vlees, je maakt er in een mum van tijd gehakt van. Ik maak er hummus mee, maar ook zelfgemaakte pindakaas of een no-cook tomatensausje en tzaziki. Ook mijn deeg van de banaanpannenkoeken of de kruimels van mijn oreotruffels, maak ik hier altijd in!

5. Keukentang

tang1 zw

Tot slot een item dat deze lijst voor mij compleet maakt, de keukentang. Had je het niet verwacht? De keukentang is zo ontzettend handig, en voor geen geld heb je er zelf eentje in huis (hier een gelijkaardig modelletje). Aangezien ik altijd anti-aanbakpannen gebruik, is een tang met hittebestendige silicone het allergemakkelijkste om je pasta onder de saus te mengen, je wok door elkaar te husselen of om een bord eens voor een keertje wat mooier te presenteren. Je kan er je vlees heel eenvoudig mee omdraaien en verplaatsen zonder mijn handen te verbranden. Een toppertje dus!

 

Ziezo, dit waren mijn 5 meest gebruikte keukenitems. Zoals je ziet, zijn het niet al te gekke producten en zijn het niet de meest grote, dure aankopen. Daarom behoren ze nu net in deze top 5. Natuurlijk heb ik nog heel wat meer materiaal in mijn keuken staan, maar de meeste tools zijn eigenlijk gewoon extra, met deze basis kan je al héél wat!

Wat zijn jullie meest gebruikte keukenitems? Hebben we er een paar gemeenschappelijk? Laat zeker achter in de comments wat jullie als onmisbaar beschouwen in de keuken, ik ben benieuwd! :)

Ik kocht alle producten die ik hier vermeld met mijn eigen verdiende centjes, maar moest je interesse hebben in één van de producten dan krijg ik wel een procentje als je via de links bestelt. Leuk toch?! :)


 Volg je Kokerellen al?
Facebook IntagramBloglovin Pinterest Twitter8 gedachten over “Mijn meest gebruikte keukentools”

  • Wat een leuk idee zo’n lijstje! We hebben er zeker wat gemeen. De keukentang is favoriet hier en ook mijn BK koekenpan met hoge randen is ook degene die ik meestal pak heerlijk een echt goede pan! Goede messen zijn ook niet te missen, hekel aan botte messen haha ;)

  • Super leuk! Zo’n hoge-randen-koekenpan moet ik mezelf duidelijk eens cadeau doen! En dat hakmolentje bij de mixer… echt een topper. Ik zou er alles in kunnen maken! :-)

  • Wij hebben een grote BK wokpan met keramische anti-aanbaklaag (BK Balans + Wadjan 36 cm): die is zalig ! Verder ben ik ook verzot op mijn grote, scherpe keukenmes en op mijn Ikea “Sakkunnig” houdertje om losse thee in een kom te laten trekken :).

    • Oh, dat theehoudertje heb ik ook! Dat is héérlijk! En anti-aanbak is echt het enige wat bij mij nog in huis komt. Thanks for the tips!!

  • Die hoge-randen-pan: die wil ik!!
    Ik kan zelf niet zonder m’n staafmixer: ik herken al je argumenten! En natuuuuurlijk m’n keukenmachine! Hakken/raspen/blenden/juicen etc etc, I love it! Toen ik ‘m eens twee dagen moest missen (moest gerepareerd worden) was ik volledig onthand!!
    Leuke blog heb je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *