Mijn favoriete vleesvervangers

Iets dat jullie misschien nog niet over mij weten, is dat ik in mijn tienerjaren een drietal jaren vegetariër ben geweest. Ik heb dus wel wat ervaring met veggie eten. Daarnaast komt dan dat Het Lief vegetariër werd afgelopen december, dus ik heb mijn fair share van veggie recepten en vleesvervangers al doorlopen. Met de juiste kennis over eten hoef je in principe geen kant-en-klare vleesvervangers te kopen om al je vitaminen en proteïnen binnen te krijgen, maar soms kan het gewoon verdomd handig zijn! Ik heb daarom meestal een vleesvervanger in huis. Bij elke supermarkt hebben ze tegenwoordig een brede keuzeselectie. Jammer genoeg is de ene vleesvervanger de andere niet. Ik geef jullie daarom graag mijn favorieten mee die gegarandeerd bij jouw thuis een succes zullen zijn!

De veggie range – burger met linzen & dille (Carrefour)

Het huismerk van Carrefour komt uit met een diverse en interessante range met allerlei vernieuwende veggie producten. De focus ligt op vezels en eiwitten, en de burger die ik al probeerde was écht stevig en lekker van smaak. Als je nieuwe smaken wil proberen, moet je eens in deze range gaan snuffelen. Nieuwe combinaties, betaalbaar & lekker!

No chicken curry – Maitre Oliver (Carrefour)

Deze “no chicken curry” is een uitstekende decadente variant op de klassieke kip curry. Niet voor elke dag (het blijft een slaatje), maar perfect voor je zondags pistoletje. In vergelijking met andere (huismerk) nep-slaatjes die ik getest, is deze zeker de beste! De préparé en martino van dit merk zijn overigens ook de lekkerste die ik al proefde.

Falafel van Greenway (Delhaize)

Aah, als je mij op Instagram volgt, had je deze waarschijnlijk al zien aankomen. Ik ben verslaafd (ja ja) aan de falafel wrap van Greenway en nu hebben zij hun overheerlijke falafels ook uitgebracht in de supermarkt! Ze zijn iets duurder dan de gemiddelde vleesvervanger, maar de smaak is gewoon on-weer-staan-baar. De moeite om eens uit te proberen, zeker voor mensen die nog niet helemaal overtuigd zijn van vleesalternatieven.

Vegetarische gyros (Delhaize)

Een absolute winnaar is deze gyros van Delhaize. Zo kruidig, zo smaakvol en met zoveel lekkere groentjes. Dit is een topper voor die avonden waarop je een hartverwarmende maaltijd nodig hebt zonder al te veel werk. Gooi het in de pan en vijf minuten later ben je aan het eten. Ik zag bij geen enkel andere supermarkt een gelijkaardig product, dus de moeite om eens te gaan testen.

Tivall gegrilde stukjes (Albert Heijn)

Deze reepjes kregen al de meeste positieve reacties van alle vegetarische producten die ik maakte voor mijn gasten. De gegrilde stukjes zijn de perfecte vervangers voor kip in een curry of ander stoofpotje, of zelfs voor vis. De textuur en smaak zit dan ook een beetje tussen de twee, maar ze zijn lekker mals en sappig! De kruiding is heel mild dus heb je kleine eters thuis, dan gaan zijn hier zeker van smullen.

Hamburgers van Vegetarische Slager (Albert Heijn)

Het gamma van de Vegetarische Slager is iets duurder dan de meeste andere merken, maar oh boy, ze kennen hun vak. Elk product dat ik al proefde kon me bekoren (oh die kipstukjes zijn zo echt!), maar mijn favoriet moet toch wel de “klassieke” hamburger zijn. Heb je wat meer budget of is het een speciale avond? Sla een voorraadje in van deze hamburgers in de diepvriezer. Je zal er geen spijt van krijgen.

Sojagehakt (Aldi)

Wil je een bolognaisesaus maken? Dan is dit sojagehakt de perfecte aanvulling. Dit gehakt is kruimelig maar toch met textuur (sommige andere “gehaktsoorten” verdwijnen gewoon in de saus, we willen natuurlijk nog iets proeven!) en met de juiste kruiding kan je je gasten zelfs laten geloven dat ze gewoon gehakt aan het eten zijn! Pas wel op met de hoeveelheid (1 verpakking voor 4 personen), want anders wordt de originele smaak van het gehakt te sterk. Dit gehakt is trouwens één van de meest voordelige vleesvervangers in de supermarkt.

Groentenburger (Aldi)

Een klassieke groentenburger die ik in mijn studententijd al vaak kocht, maar ik word hem maar niet zat. Super budget proof, heerlijk lekker en qua calorieën een perfecte burger voor bij de maaltijd (sommige kaasvarianten gaan naar de 300 cal per stuk). Kleine stukjes groenten zorgen voor textuur en smaak, perfect voor bij puree, rijst of eigenlijk alles wel!

Veggie nuggets (Colruyt)

Niet de meest gezonde optie, maar is het frietjesdag en wil je graag je “kipnuggets”? Dan kan dat gewoon! Deze van het Colruyt huismerk leunen echt super dicht tegen de klassieke vlezige versie aan. De textuur en smaak komen zo dicht in de buurt dat je ze bijna zou verwisselen. Je kan ze frituren maar evengoed in de oven klaarmaken. Ideaal voor een Saturday night party en zeer voordelig.

 Zo, dit waren mijn favoriete vleesvervangers. Nu wil ik van jullie weten: welke heb jij al eens in huis gehaald? Welke waren en succes en misschien ook interessant: welke waren helemaal niet lekker? Laat het me hieronder weten in de comments!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *