4 tips om meer plasticvrij te gaan in de keuken

Ondertussen zijn we er ons van bewust dat plastic afval niet goed is voor het milieu. Voor de derde keer op rij werd dan ook de actie Mei Plasticvrij opgezet om het gebruik van plastic in kleine stapjes te verminderen. Toch is het niet gemakkelijk om door de grote massa van ingewikkelde tips een paar eenvoudige tricks te vinden die je zonder problemen kan implementeren.

En daar gaat het ten slotte toch over? Om kleine stapjes te nemen om samen de wereld iets groener en duurzamer te maken. Ik ben zelf geen expert, maar leer constant bij. Joke, mijn Kokerellen sidekick heeft hier al veel meer ervaring mee en deelt graag haar favoriete tips!

TIP 1: stapje voor stapje plasticvrij

De belangrijkste tip van de hele blogpost, dus een gouden tip als je wil. ;) Probeer niet alles in 1 keer te oden. Ga stap voor stap en probeer tekens iets nieuws uit. Zie of het werkt in je leven. Degene die werken hou je in stand en probeer je ‘het nieuwe normaal’ te maken. De tips die niet werken, laat je voor wat het is.

TIP 2: Refuse – reduce -reuse -recycle – rot

De 5 R’en kan je uitgebreid lezen in het boek The Zero Waste Project. Diegenen die mij al langer volgen, weten dat ik al een aantal jaren minimaler probeer te leven (o.a. dankzij het boek ‘Opgeruimd’). De minimale levensstijl ligt ook aan de basis voor zero waste.

  • REFUSE: Kijk eerst naar wat je hebt voor je iets nieuws koopt, maar sta ook vooral stil bij dingen die je gratis krijgt. Heb je die wel echt nodig? Neem niets mee en bedank vriendelijk om je afvalberg niet onnodig te vergrootten met spullen die je toch niet gaat gebruiken, vb. heb je die gratis goodie of staaltje nodig?
  • REDUCE: Kijk eens na wat je niet meer gebruikt of nodig hebt. Doe dingen weg die je niet meer gebruikt, maar waar je iemand anders nog blij mee kan maken, vb. familie, vrienden, kringloop, organisaties voor minder bedeelden, …
  • REUSE: Probeer voor zoveel mogelijk producten of verpakkingen die een tweede leven te vinden. Gebruik kranten en tijdschriften als inpakpapier, geef glazen bokalen of stevige plastic potjes een nieuw doel in je voorraad kast of laat je kinderen knutselen met afvalverpakkingen. Kan nog leuke resultaten opleveren. ;)
  • RECYCLE: Sorteer je afval zo goed mogelijk. Bekijk de richtlijnen van je gemeente en check wanneer de afvalophaling gebeurd. Ga je naar het containerpark, sorteer dan zeker ook je afval. Dan krijg je zelfs korting!
  • ROT: Heb je de mogelijkheid om een compostbak te zetten, doe dat dan zeker! Niet alleen wordt je restafvalzak een stuk kleiner, je kan de compost voor zoveel verschillende manieren gebruiken, bv. als voeding voor je planten. Ze zullen nog nooit zo mooi geweest zijn. Is dat een stapje te ver? Probeer dan het groenafval te bewaren in een aparte groentebak, zodat je dit afval apart mee kan buiten zetten als de vuilnismannen langskomen. Nog een laatste tip voor minimaal te composteren: maak een weekmenu en koop enkel de voedingswaren die je nodig hebt. Probeer creatief te zijn met restjes uit de koelkast en check regelmatig de vervaldata van je producten.

TIP 3: Als je aankoopt, vermijd dan plastic maar ga voor alternatieven

Zo veel tools voor in de keuken zijn gemaakt van plastic, maar er zijn even vaak duurzamere alternatieven beschikbaar. Enkele voorbeelden:

  • RSV rietjes (bamboe kan ook), worden verkocht met borsteltje zodat je ze gemakkelijker proper kan maken. Ik bedoel: als je nu nog plastic rietjes gebruikt is dit écht de eerste stap die je kan doorvoeren!
  • Houten/bamboe lepels, snijplanken of pannenlikkers van natuurrubber. In pastic zit een chemische stof BPA, die vrijkomt bij het opwarmen. Des te natuurlijker de materialen waarmee je mee kookt, des te gezonder voor jou.
  • Wil je niet langer keukenpapier gebruiken? Knip dan oude badhanddoeken in vierkanten. Gebruik ze net zoals je keukenpapier zou gebruiken. Zet een klein waszakje onder de gootsteen of in je berging en gooi daar al je vodden, keukendoeken en -handdoeken in. Doe die dan wekelijks een keertje in de was.
  • Foodhuggers, gemaakt van silicone, om groenten en fruit langer te bewaren.
  • Stoffen zakjes om je boodschappen mee te doen (ik zie nog steeds zoveel wegwerpzakjes hier in de stad, zo jammer!)
  • Investeer in een siliconen bakmat voor al je baksels en ovenschotels.
  • Ga eens snuisteren bij je grootouders of in de kringloopwinkel voor nieuwe items. Bordjes, glazen en dergelijke werden vroeger vaker uit duurzamere materialen gemaakt en kunnen dus prima een tweede leven krijgen.
  • Bewaar je zelfgemaakte pastasauzen, soep of chili’s in glazen flessen of potten die over zijn van een eerder winkeltripje (bv. een oude fles van passata of yoghurt).
  • Een duurzame drinkbus is tegenwoordig een must! Wil je een stapje verder gaan, investeer dan in een BPA vrije variant of eentje van glas.

Tip 4: Schoonmaken in de keuken kan ook duurzaam

Niet alleen de verpakkingen, maar ook de harde chemicaliën van vele poetsproducten hebben een nefaste impact op het milieu. Maar ook hier weer kom je met ‘huis tuin en keuken middeltjes’ een heel eind!

  • Azijn is SUPER veelzijdig als kuisproduct. Je kan het als glansspoelmiddel gebruiken voor je vaatwas of zelfs om je ramen streepvrij te poetsen. Bovendien is het ook een uitstekende wasverzachter.
  • Investeer in duurzame borstels (zie foto) om al je spullen proper te krijgen. Vaak hebben ze borstels van kokoshaar waarmee je glazen flessen gemakkelijk proper krijgt of bijvoorbeeld siliconen ijsvormpjes.
  • Sticker resten van etiketten op je glazen flessen en potjes? Mix olijfolie met wat natriumbicarbonaat (baksoda – ja die we ook gebruiken om te koken). Smeer de plek goed in, laat een nachtje staan en de volgende dag kan je het er gewoonweg afwrijven.
  • Ga eens voor een ecologisch afwasproduct, van merken zoals ecovert, Seepje of een grote zeepblok om de afwas mee te doen.
  • Hergebruik zeepflesjes en spuitjes door ze opnieuw te vullen met bulkflessen. Zo heb ik bijvoorbeeld een allesreiniger spuitje van 5 jaar geleden (?) dat ik telkens terug vul met een likje allesreiniger en water. Ideaal voor oppervlakten zoals tafels, keukenoppervlak, vensterbanken, etc…

Ziezo, dit waren 4 zeer uitgebreide tips om een stapje dichter te komen bij een plasticvrije levensstijl! Draag jij al jouw steentje bij? Heb jij nog een tip die we niet vernoemd hebben? Laat hem dan hieronder achter in de comments. We kunnen altijd bijleren.

En gebruik je een van deze tips? Laat het ons dan weten in de comments, via Facebook of Instagram! Liefs, Ellen & Joke.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *