lenteschoonmaak: geef je keuken een lente makeover!

Het is lente. Maar vooral: we zitten binnen. Véél binnen. En nadat we ongeveer elk recept op ons verlanglijstje gekookt of gebakken hebben kan onze keuken er – wel… – gebruikt uitzien! :) Zeker nu je er elke dag zo vaak bent. Hoog tijd om eens een lenteschoonmaak te doen.
De lenteschoonmaak
Ik geef toe, ik ben zelf een (bovengemiddeld?) ordelijk persoon. Ik probeer elke avond de leefruimte (keuken + woonkamer) helemaal op te ruimen. Dat geeft me een enorm gevoel van rust als ik ’s morgens de keuken binnenstap. Maar waar ik niet goed in ben, is poetsen. Maar goed, wie is er wel dol op poetsen? Ik was dan ook de eerste om een poetsvrouw in huis te halen. Maar af en toe is het toch nodig om eens dieper de keuken in te duiken om op te ruimen, wat te vernieuwen en te onderhouden. Ik geef je vandaag mijn tips mee hoe ik mijn keuken mighty fresh hou ondanks het vele gekokerel! Ik laat je bovendien mijn favoriete items van de nieuwste Brabantia collectie zien.
1. Ruim op
Ik kan niet de enige zijn waarbij er na een tijdje veel niet-keuken items in de bestekla belanden, of waar het aanrecht vol met spullen komt te staan die eigenlijk helemaal niet in de keuken thuis horen. Begin met je keukenblad (en -eiland als je dat hebt) en bekijk alles wat er op staat. Wat heeft ergens anders een plaats en wat is noodzakelijk? Ik probeer mijn aanrecht zo proper en leeg mogelijk te houden. Zo toont het veel minder rommelig! Zet keukentoestellen die je weinig gebruikt in een kast, want anders verzamelen ze toch maar stof. En maak ze ineens nog eens grondig schoon. Zo start je je lenteschoonmaak met de juiste basis!
2. Fix your food

Maak je voorraadkasten en koelkast leeg. Zo heb je de ruimte om alle kasten, lades en koelkastonderdelen goed proper te maken. Controleer dan al je voedingswaren op de houdbaarheidsdatum. Check droge producten ook op beestjes. Ooit eens gehad in een zak bloem die ergens verstopt stond. Wil je niet meemaken, haha! Halflege zakken en voorraad items kan je ook in (glazen) bewaarpotten doen. Niet alleen blijven je producten zo veel langer goed, maar het ziet er ook veel rustiger uit. Zo kan je alles langer proper houden! Als je deze stap hebt voltooid, heb je ook weer een beter zicht op wat je allemaal in huis hebt. Misschien geeft het je zelfs wat inspiratie. ;)
Je kan nog een stapje verder gaan en ook je diepvriezer leegmaken. Heb je potjes niet gelabeld dan bestaat de kans dat je al lang niet meer weet wat er in die potjes zit. Bovendien blijft je eten in de diepvries meestal maar enkele maanden goed. Laat de diepvriezer ontdooien als er veel ijs gevormd is, want dat bespaart je heel wat kosten aan energie!
3. Maak schoon wat normaal jouw keuken schoon houdt

De wasbak
Maak de fronten van je keukenkasten goed proper. Heb je een losse koelkast zoals ik? Vergeet dan ook die bovenkant en fronten niet! En vergeet de wasbak niet! Ik bestrooi heel mijn wasbak met baksoda (gewoon diegene die je ook gebruikt om te bakken), laat even inweken en ga dan met een sponsje alles proper maken. De soda neemt het vet en de geurtjes op en ‘scrubt’ tegelijkertijd. Spoel af met lauw water en maak droog met een keukenhanddoek. Je wasbak zal nog nooit zo geblonken hebben na deze lenteschoonmaak.
Het afwasmachine en de vuilbakken
Ik gebruik dezelfde techniek bij mijn afwasmachine en vuilbak. Zij zorgen ervoor dat jouw keuken en servies proper blijven. Maar maak jij die op regelmatige basis schoon? Ik veel te weinig. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. plaats voor je gaat slapen er een groot glas met huishoudazijn rechtop in je machine en bestrooi de rekken en de bodem met baksoda. Laat een nachtje staan en draai ’s ochtends een heet programma met het glas azijn erin. Niet alleen zullen geurtjes weg zijn, maar je glazen en borden zullen er terug veel properder uit komen.

De vuilbakken krijgen ook een eigen behandeling. Omdat ze continue gesloten zijn om geurtjes uit de keuken te houden, kunnen ze soms (zelfs als ze leeg zijn) nog sterk ruiken. Ik heb de Bo pedaalemmer, een fantastische vuilbak waarin ik kan sorteren. Wanneer het vuilnis buiten gezet moet worden, maak ik ze allemaal leeg. Dit is het perfecte moment voor een deep clean. Doe wat zeepsop op de bodem en giet een bodempje heet water in de bakken. Laat een kwartiertje staan en maak dan de vuilbakken goed schoon. Nog last van geurtjes? Ga dan weer met baksoda aan de slag! Laat de vuilbakken ook een nachtje zonder deksel staan om geurtjes helemaal te verdrijven of laat ze drogen in het zonnetje.
Denk tot slot ook eens aan je dampkap en oven of microgolf. Gebruik een mengsel van azijn, soda en zeep om alles geurvrij en vetvrij te maken.
4. Olie je houten keukenspullen in

Heb je nieuwe houten kooklepels of planken? Vet ze dan in met olie om ze te beschermen tegen vocht, geuren, hitte en verkleuring. Maar ook tijdens gebruik heeft je houten keukengerei nood aan wat extra olie. Na een tijdje wordt het hout verschrikkelijk droog en dof. Dan is het tijd om ze nog eens in te vetten. Ik doe dit zelf veel te weinig, maar het maakt een enorm verschil in de duurzaamheid van je spullen. Een aanrader om te doen tijdens je lenteschoonmaak!
5. Kijk de muren en tegels na
Dit is een tip die ik dankzij een vriendin (hey Sim! ;D) een meerwaarde vond voor deze lijst. Zij had namelijk met een spons allerlei zwarte vegen en vuil van de muren gehaald. Wow, wat een verschil. In oktober is onze keuken geschilderd, maar op de plaatsen waar je vaak tegen de muur aanbotst, of waar de koelkastdeur tegenaan valt, zie je al snel zwarte vegen. Die kan je dus gemakkelijk met een sponsje en wat zeep weghalen. Net of je hebt opnieuw laten schilderen. Zo’n klein klusje maakt echt een groot verschil. Hetzelfde voor je voegen als je tegels in je keuken hebt. Er blijft veel vet en vuil aan kleven dat je zo er weer af krijgt. Maar je moet er eens de tijd voor nemen.
6. De – op magische wijze – verdwenen deksels
Ligt het aan mij of zijn deksel van potjes al net zo snel verdwenen als die tweede sok in de wasmachine? Tijdens mijn lenteschoonmaak zoek ik dan ook mijn hele potjes selectie uit om te kijken of elk doosje nog wel een bijhorend deksel heeft. Trek ineens de lijn door en bekijk ook even de rest van je keukenspullen in de kast. Zijn er ontbrekende onderdelen of dingen stuk? Nu is de moment om die te zoeken of om kapotte zaken weg te doen.
Ziezo, dit waren mijn tips en tricks die ik de afgelopen weken zelf heb toegepast in mijn eigen keuken. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan! Hebben jullie nog andere dingen ondernomen in de keuken? Laat het me dan weten in de comments! Liefs, Ellen

De blogpost over de lenteschoonmaak werd geschreven in samenwerking met Brabantia. Lees hier alles over betaalde samenwerkingen in mijn disclaimer.