#kokerellentips: Wijn-editie

wijnglas1

Foto: picjumbo

Mijn huidige wijnkennis rijkt ongeveer tot …. (neemt slokje) … dit is lekkere wijn! :) Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om vorige week een heerlijke wijntasting bij te wonen door niemand minder dan beste sommelier van België, Bénoit Coudere die nu voor Carrefour werkt, dan zeg ik daar zéker en vast geen nee tegen. En ik zeg je: als niet-wijnexpert heb ik een paar tips opgestreken die ik graag met jullie wil delen. Als is het maar om volgende keer je oom eens voor te zijn met zijn wiebelend glas aan de familietafel. ;)

  1. Om de wijn op ideale wijze te proeven, kan je best je glazen wassen met warm water en een klein scheutje azijn. Zo zijn je glazen perfect ontvet en zijn ze helemaal klaar om gevuld te worden!
  2. Waarom houden mensen hun glas altijd aan de voet vast? Eigenlijk dacht ik altijd dat dat was om “indruk” te maken. Maar het is gewoon zodat je daardoor je wijn niet opwarmt met je handen!
  3. Bij Champagne, Cava of een andere schuimwijn kan je de kwaliteit meteen inschatten aan de hand van de bubbels die uit het glas opstijgen. Komen die helemaal uit het midden (zoals bij Duvel in de reclame!)? Dan weet je zeker dat je een toppertje hebt.
  4. Om de leeftijd van een wijn in te schatten, kan je de wijn lichtjes walsen (ronddraaien) in je glas. Zakt de wijn vrijwel meteen naar beneden, dan is het een jonge wijn. Zakt ie wat langzamer, dan is het een oudere wijn.
  5. Ik dacht altijd dat je een witte wijn lang op voorhand in de koelkast moet bewaren, maar eigenlijk is dit niet zo. Een frisse jonge wijn kan je een aantal uur in de koelkast zetten voor je gasten komen (zo’n 2-3 uur), een vollere witte wijn liefst maar een half uurtje op voorhand.

 

Ziezo, dit waren mijn wijntips-for-dummies! Waren het tips die jullie al kenden? Of hebben jullie nog iets bijgeleerd? Zijn er nog tips die jullie over wijn weten? Deel ze dan in de comments hier beneden! :) Fijn weekend! x Ellen2 gedachten over “#kokerellentips: Wijn-editie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.