Beste klassieke brownies ever!

Als ik geen inspiratie heb voor nieuwe recepten (it happens!) dan probeer ik terug te denken aan de basis van Kokerellen. Voor desserts zijn er volgende regels die ik in het achterhoofd hou – en dus ook voor deze klassieke brownies: Het recept moet gemakkelijk zijn, zo min mogelijk ingrediënten hebben, je moet er geen zotte keukentools voor gebruiken, je hebt geen crazy decoratie skills nodig én het kan bijna niet mislukken.

Als je mij volgt op Instagram, dan weet je echter dat het recept voor deze klassieke brownies niet volledig vanzelf ging. Ik baseerde me op dit recept van Cupcake Jemma (baking queen!), maar had toch meerdere pogingen nodig om het perfect te krijgen! :) De eerste keer was het deeg namelijk véél te lopend (kei lekker, maar niet de bedoeling). De randen waren te doorbakken, de buitenste cirkel was perfect, maar het binnenste was een soepje (letterlijk en figuurlijk). Niet ideaal dus.

Gelukkig lukte de klassieke brownies nadien wel. De oorzaak? Ik had de eerste keer te veel deeg in mijn (kleine)bakvorm gedaan. Gebruik voor dit recept dus ook een bakvorm van 18x18cm! Bij deze hoef je dus zeker en vast geen schrik te hebben voor een mislukking, want ik ben er zeker van dat als je je aan de instructies houdt en de juiste bakvorm gebruikt (of anders de baktijd aanpast) je brownies er overheerlijk en fudgy uitkomen.

Tot slot is dit net zoals de meeste recepten op mijn blog een startersrecept waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Dol op noten? Voeg ze toe! Fan van witte of melkchocolade? Draai wat door het beslag! Je kan het zo gek nog niet bedenken. Maar één ding is zeker: deze brownies zijn klassiekers. Een recept dat je waarschijnlijk nog vaak zal maken!

Porties: 16 personen

Ingrediënten

  • 160 g boter
  • 160 g pure chocolade
  • 230 g witte suiker
  • 4 eieren
  • 100 g tarwebloem

Optioneel: gesmolten chocolade, gehakte chocolade (melk, puur, wit), gehakte noten, gedroogd fruit, …

    Instructies

    • Hak de pure chocolade fijn (hou eventueel een beetje apart voor de bovenkanen doe samen met de boter in een hittebestendige kom. Smelt de boter en chocolade in de microgolf met intervallen van 20 seconden (roer telkens na elke ronde).
    • Verwarm nu de oven voor op 180°C.
    • Doe de suiker en eieren samen in een kom en mix tot het geheel wat lichter wordt (best met een elektrische mixer, of toch voor een paar minuten met de hand).
    • Voeg dan de gesmolten chocolade en boter toe die nu lichtjes afgekoeld zijn. Meng goed.
    • Schep tot slot de bloem onder onder, idealiter met een spatel zodat je het deeg niet te veel mengt.
    • Bekleed je vierkante bakvorm (18 cm op 18 cm is de mijne) met bakpapier en schep het deeg erin. Verdeel eventuele toppings over het deeg.
    • Bak in de oven voor 30-35 minuten. Als je je brownies graag nog heel rijk en zo wat gesmolten hebt, kijk dan na 27 minuten al of ze klaar zijn. Er mag nog een beetje plakkerig deeg aan je mes blijven plakken, maar het mag niet lopend zijn.
    • Laat de brownies volledig afkoelen alvorens aan te snijden. Heb je ze graag extra fudgy, bewaar ze dan in de koelkast.

    Smakelijk!

    Ook zo dol op chocolade? Maak dan ook zeker eens deze blondies (witte chocolade brownies), chocoladecake met banaan of liever voor 1 persoon: deze chocoladecake in een mok!

    Dit vind je misschien ook leuk:



    4 thoughts on “Beste klassieke brownies ever!”

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *