Beste klassieke brownies ever!

Als ik geen inspiratie heb voor nieuwe recepten (it happens!) dan probeer ik terug te denken aan de basis van Kokerellen. Voor desserts zijn er volgende regels die ik in het achterhoofd hou – en dus ook voor deze klassieke brownies: Het recept moet gemakkelijk zijn, zo min mogelijk ingrediënten hebben, je moet er geen zotte keukentools voor gebruiken, je hebt geen crazy decoratie skills nodig én het kan bijna niet mislukken.
Als je mij volgt op Instagram, dan weet je echter dat het recept voor deze klassieke brownies niet volledig vanzelf ging. Ik baseerde me op dit recept van Cupcake Jemma (baking queen!), maar had toch meerdere pogingen nodig om het perfect te krijgen! :) De eerste keer was het deeg namelijk véél te lopend (kei lekker, maar niet de bedoeling). De randen waren te doorbakken, de buitenste cirkel was perfect, maar het binnenste was een soepje (letterlijk en figuurlijk). Niet ideaal dus.

Gelukkig lukte de klassieke brownies nadien wel. De oorzaak? Ik had de eerste keer te veel deeg in mijn (kleine)bakvorm gedaan. Gebruik voor dit recept dus ook een bakvorm van 18x18cm! Bij deze hoef je dus zeker en vast geen schrik te hebben voor een mislukking, want ik ben er zeker van dat als je je aan de instructies houdt en de juiste bakvorm gebruikt (of anders de baktijd aanpast) je brownies er overheerlijk en fudgy uitkomen.
Tot slot is dit net zoals de meeste recepten op mijn blog een startersrecept waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Dol op noten? Voeg ze toe! Fan van witte of melkchocolade? Draai wat door het beslag! Je kan het zo gek nog niet bedenken. Maar één ding is zeker: deze brownies zijn klassiekers. Een recept dat je waarschijnlijk nog vaak zal maken!

Ingrediënten
- 160 g boter
- 160 g pure chocolade
- 230 g witte suiker
- 4 eieren
- 100 g tarwebloem
Optioneel: gesmolten chocolade, gehakte chocolade (melk, puur, wit), gehakte noten, gedroogd fruit, …
Instructies
- Hak de pure chocolade fijn (hou eventueel een beetje apart voor de bovenkanen doe samen met de boter in een hittebestendige kom. Smelt de boter en chocolade in de microgolf met intervallen van 20 seconden (roer telkens na elke ronde).
- Verwarm nu de oven voor op 180°C.
- Doe de suiker en eieren samen in een kom en mix tot het geheel wat lichter wordt (best met een elektrische mixer, of toch voor een paar minuten met de hand).
- Voeg dan de gesmolten chocolade en boter toe die nu lichtjes afgekoeld zijn. Meng goed.
- Schep tot slot de bloem onder onder, idealiter met een spatel zodat je het deeg niet te veel mengt.
- Bekleed je vierkante bakvorm (18 cm op 18 cm is de mijne) met bakpapier en schep het deeg erin. Verdeel eventuele toppings over het deeg.
- Bak in de oven voor 30-35 minuten. Als je je brownies graag nog heel rijk en zo wat gesmolten hebt, kijk dan na 27 minuten al of ze klaar zijn. Er mag nog een beetje plakkerig deeg aan je mes blijven plakken, maar het mag niet lopend zijn.
- Laat de brownies volledig afkoelen alvorens aan te snijden. Heb je ze graag extra fudgy, bewaar ze dan in de koelkast.
Smakelijk!
Ook zo dol op chocolade? Maak dan ook zeker eens deze blondies (witte chocolade brownies), chocoladecake met banaan of liever voor 1 persoon: deze chocoladecake in een mok!

Oh God!! Ik zou dat helemaal alleen op krijgen nu ? ziet er heerlijk uit!
Hahaha! Snel eens maken dus! :D
Hallo Ellen,
Zou het ook lukken met donkere basterdsuiker?
Hoi Cathy,
Bedankt voor je vraag! Witte suiker zorgt er voor dat de eieren heerlijk en licht opkloppen. Dat resultaat krijg je helaas niet met de bastardsuiker. Ik neem dus aan dat de textuur van de brownie wel zal wijzigen (hij zal minder cake zijn denk ik en dikker van textuur).
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Moest jij het uittesten, laat je me dan weten of het lukte? :)
Groetjes,
Ellen
Ik heb het een keer gemaakt met een mengeling van basterd en witte suiker (half – half)
Zou ik de witte suiker ook kunnen vervangen door stevia? Moet dat dan dezelfde hoeveelheid zijn?
Hoi Ine,
Je kan helaas niet de hele hoeveelheid vervangen zonder de textuur aan te tasten. Op je stevia verpakking staat normaal de ratio waardoor je de klassieke suiker moet vervangen (bv. 1gr stevia per 10g suiker).
Je kan het zeker wel proberen! Eventueel een deel van de suiker vervangen kan ook helpen om de juiste textuur te behouden en toch minder suiker te gebruiken.
Groentjes,
Ellen
Hallo Ellen, ik had deze brownies al eens gemaakt (en ze waren heerlijk) maar nu weet ik niet meer of ik gewone pure chocolade of chocolade met een hoger cacaogehalte moet gebruiken? Dank je wel voor je advies!
Hoi Ann,
Dat mag je kiezen! Ik neem altijd gewone pure chocolade.
Vele groetjes,
Ellen
Super!!!! Lust geen brownie maar hier kan ik niet van afblijven.
BEDANKT !
Ik heb hem vandaag gemaakt maar dan met pecannoten en stukjes witte chocola erdoor en bovenop witte en donkere chocola. Echt super lekker, nog een klein beetje smeuïg van binnen, een topper al zeg ik het zelf!
YES! Klinkt ook echt heerlijk Marjolein! Merci om de moeite te nemen om een berichtje achter te laten :D
Ik heb hem gemaakt met wat extra chocoladestukjes erin en erbovenop. Heerlijk!
Vandaag deze brownies gemaakt. Het ideale recept: poepsimpel om te maken en super lekker! Het enige nadeel dat ze zo lekker zijn, is dat de brownies veel te snel op gaan zijn 😅
De beste brownie ooit!!! Niet te weerstaan… Bedankt Ellen!
Hoi Ellen, ik heb de brownies al eneke keren gemaakt en ze zijn overheerlijk en mega smeuïg.. Wat een makkelijk en lekker recept! Ipv suiker heb ik er kokosbloemsuiker bij gedaan wat echt een verschil geeft in smaak :D Dankjewel Ellen voor het receotje!
Aah dat is het liefste compliment Elke, merci!!
Dit zijn inderdaad, zoals de titel zegt, de beste klassieke brownies EVER :D
Afgelopen week gemaakt met een zieke kleuter, die iets lekkers wilde(can you feel the struggles🙊). Top recept met geen overvloed aan ingrediënten. Maar dit doet zeker niet af aan de smaak, lekkere chocoladesmaak en genoeg fudge om niet als cake door te gaan. Simpelweg net zoals een goede brownie moet zijn.
Top!
OOh dat is altijd zo zielig eh! Hopelijk is het kleintje er weer helemaal bovenop en kon er toch nog wat geproefd worden. :D
veel liefs,
Ellen
Heel makkelijk recept om te maken, en zo lekker!! De brownies waren na een dag al op.
Ga ik zeker snel nog eens maken, :)
Super lekkere brownie. Ik maakte hem met stukjes pure chocolade aan de bovenkant. Lekker en eenvoudig dessertje.
Ik was op zoek naar het perfecte recept met een krokant laagje van boven en smeuïg vanbinnen. Hij was heerlijk! Collega’s vonden hem super lekker en mijn man zei dat het de beste ooit was. Dankjewel voor het top receptje!!
Hoi Ellen,
Ist voor hetelucht 180gr? Of zet ik m dan lager?
Groetjes Wendy
Hoi Wendy,
Ik gebruik altijd hetelucht tenzij anders aangegeven. :)
Groetjes,
Ellen
Hey Ellen!
Al meermaals gemaakt en echt super lekker!
Vraagje: het deeg kan wellicht de dag ervoor gemaakt worden en in de frigo bewaard worden he ? Mag het daarna direct in de oven of best op kamertemperatuur laten komen?
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar een minuutje of twee langer in de oven moet wel lukken denk ik! :) Stuur gerust hoe het ging ;)
Groetjes,
Ellen
Toprecept!
De titel van dit recept is er boenk op! Echt de beste brownie en dit recept lukt altijd.