How to: Eitjes koken
Eitjes koken is helemaal niet moeilijk, I know! Maar toch heeft het bij mij heel lang geduurd voor ik de juiste tijden had gevonden, de juiste technieken had ontdekt (die het minste werk en oplettendheid verlangen, belangrijk!) en wist welke eieren ik op welke manier moest klaarmaken. Vandaag deel ik daarom met jullie mijn kennis, al is het maar gewoon zodat je alle kooktijden en opties op een rijtje hebt, zodat wanneer je een eitje wilt gaan koken, je snel even naar Kokerellen kan teruggrijpen. Makkelijk, toch? ;)
Natuurlijk heb je verschillende manieren van eitjes koken. Daarnaast heb je ook mensen die houden van heel zacht gekookt, alleen een zacht eigeel, praktisch helemaal gekookt en goed gekookt. Allemaal verschillend, maar met de juiste tijdsindicaties en een handige keukenwekker kan je je eitjes elke keer weer tot in de perfectie klaarmaken.
Let op! Ik geef de tijden mee voor als je jouw eitjes rechtstreeks uit de koelkast haalt. Liggen die van jouw gewoon in je keuken of komen ze recht van de winkel? Trek dan zeker 30 seconden van de tijd af, want ze zijn natuurlijk al iets meer “opgewarmd” dan eitjes uit de koelkast. Ik neem voor alle eitjes maat M.
Het zachtgekookt eitje
Ik hou wel van een lekker zachtgekookt eitje, maar niets zo teleurstellend als het hoedje eraf breken en staalhard eigeel tegenkomen. Ondanks dat ik mijn eigeel dus lekker loperig wil, moet het wit naar mijn voorkeur wel helemaal gaar en gekookt zijn.
Voor een eitje met een heel lopend geel en een iets of wat gekookt wit:
Kook water in de waterkoker of vul een pot met water en breng aan de kook. Zorg dat de eitjes allemaal goed onder kunnen liggen, zodra ze de pot in gaan. Doe er ook niet teveel water in, want dan zal het overlopen zodra je de eitjes toevoegt. Zodra het water kookt voeg je de eitjes toe aan de pan en zet onmiddellijk je kookwekkertje op 4 minuten. Hou je koude kraan stand-by en spoel zodra de vier minuten afgelopen zijn de eitjes kort onder koud water om het kookproces te stoppen. Zo heb je rustig de tijd om ze naar je bord te brengen.
Voor een eitje met een lopend geel en gekookt wit:
Volg bovenstaande stappen, maar zet nu je kookwekker op 5 minuten. Zodra de wekker is afgelopen, giet de eitjes af en spoel ze opnieuw onder koud water om het kookproces te stoppen of serveer meteen.
Het hardgekookt eitje
Hardgekookte eitjes zijn zo veelzijdig en super gemakkelijk om klaar te hebben in de ijskast. Ze zijn een perfecte bron van eiwitten (duh) en ze passen bijna bij elk gerecht. Ook als snack zijn ze ideaal op een rijstwafel, vullend en gemakkelijk! Ze zijn ook ideaal voor bij een salade, in slaatjes of op je boterham.
Voor een hardgekookt eitje met een bijna volledig gekookt eigeel:
Volg opnieuw bovenstaande stappen maar zet je kookwekker nu op 9 minuten. Spring recht als de timer afgaat en spoel je eitje af onder koud water. Neem een kommetje (of het pannetje waarin de eieren had gekookt) en vul het met het koudste water dat je hebt (ijsblokjes mogen, maar naar mijn mening is het verschil te klein om deze extra stap te doen). Leg de eitjes erin en laat ze zo goed als volledig afkoelen
Voor een hardgekookt eitje met een volledig gekookt eigeel:
Volg de stappen hierboven van het hardgekookt eitje met bijna volledig eigeel, maar in plaats van 9 minuten, laat je ze 10 minuten in het water koken. Giet ze daarna opnieuw af en laat ze volledig afkoelen in koud water.
Algemene tips & tricks
TIP 1
Heeft je eitje een groene rand rond het eigeel? Dit wil zeggen dat ze eigenlijk overgaar zijn. Spoel je eitjes altijd af onder koud water om het kookproces te stoppen, zodat ze niet overgaar worden en dan behouden ze hun mooie felle gele kleur.
TIP 2
Om je water niet te laten overkoken is er een heel gemakkelijk trucje. Leg gewoon een houten lepel over de bovenkant van de pot en dit zal nooit meer gebeuren.
TIP 3
Eitjes pellen vind ik echt een heikel punt. Ik heb dan ook al zeer veel “research” gedaan om de beste methode te vinden die er voor zorgt dat je eitjes mooi egaal uit hun schel komen en dat je niet half het eiwit steeds mee in de vuilbak moet gooien. De tips die ik uitprobeerde en die absoluut niet werkten: azijn aan je kookwater toevoegen & je eitjes bewaren in de schil tot je ze opeet. Echt, ver-schi-kke-lijk! Een grillig eitje kan wel nog steeds goed smaken, maar appetijtelijk is het absoluut niet! Wat wel werkt & dit is de methode die ik nu altijd toepas: kook je eieren en spoel ze nadien meteen af onder koud water. Zet ze terug in het pannetje of in een kom en doe deze vol met koud water en laat de eitjes zo goed als volledig afkoelen. Pel de eitjes dan meteen af. Dit is absoluut de meest eenvoudige manier en dan pellen ze het allergemakkelijkst.
TIP 4
Je kan je gekookte eitjes gerust tot 5 dagen in een luchtdicht potje bewaren in de ijskast. Ik kook er zelf altijd een hele hoop in het begin van de week, dan zijn ze altijd voor handen.
TIP 5
Je eitjes hebben een rare vorm? Op zich niets mis mee, bij mij gebeurt het bijna altijd. Wil je nu toch mooie ronde eitjes met het eigeel perfect in het midden omdat je ze wil presenteren voor gasten? Prik dan in de bodem (de bolle kant van het ei) met een naald of een eierprikker een gaatje. Zo kan de lucht aan de binnenkant ontsnappen en kookt het ei egaler.
TIP 6
Wil je weten of je eieren nog goed zijn? Leg ze in een kom met water. Zinken ze naar de bodem? Prima om te gebruiken. Blijven ze aan de oppervlakte? Weggooien die handel!
Smakelijk!
Heb jij nog leuke ei-weetjes of tips? Laat ze dan zeker voor mij en mijn lezers achter ind e comments!
Volg je Kokerellen al?
Wat een leuk artikeltje is dit geworden. Handige tips!
Dank je! :) Na jarenlang eitjes koken dacht ik dat het wel eens tijd werd om mijn ervaringen te delen ;)
Erg handig artikel, goede tips!
Dank je wel! :)