Hotspot gids: Tilburg & Breda

Het is weer een tijdje geleden dat ik nog eens een hotspot deelde. Daarom geef ik er meteen een lap op, want het voorbije weekend vertoefde ik met een aantal andere bloggers in ons Noordelijk buurland. We verkenden op twee dagen de meest hippe én interessantste plekjes van Tilburg en Breda dankzij de goede zorgen van Visit Brabant! Ik deel graag mijn favorieten met jullie.
Tilburg
Wat te doen?
Met de fiets
Ik was zo blij te horen dat we al fietsend Tilburg gingen verkennen, want met 35+ graden smelt je al gauw tijdens het wandelen. De fiets is gewoon het ideale vervoersmiddel om de twee tofste en nieuwe buurten van Tilburg te kunnen verkennen, namelijk de Piershaven en de Spoorzone. Beide zones zijn helemaal in opmars met tal van nieuwe leuke plekjes om te ontdekken en eten (zie hieronder), maar vooral veel tentjes met een leuk verhaal!
La Trappe Brouwerij
Met onze fietsen reden we daarna net buiten het centrum naar de La Trappe Brouwerij. Een parel in het groen, boordevol geschiedenis maar met een leuke hedendaagse toets. Ik kwam hier in het verleden al een keer eerder met familie. Heerlijk om wat te bier-proevertjes te bestellen of neem deel aan de rondleiding voor wat meer over de brouwerij zelf.
Een babbeltje doen bij Vittorio
Op de terugweg van de brouwerij passeren we het kraampje van Vittorio, dat ondertussen al kan genieten van zijn eigen (zonnige) terras aan het water. Vittorio vluchtte 25 jaar geleden uit Iran en wil aan het water een openlucht huiskamer creëren voor locals en reizigers. Wat begon als een – niet zo legaal kraampje -, heeft nu een vaste plaats geografisch dankzij steun van de stad Tilburg en in de harten van de buurtmensen. Dagelijks kan je er terecht voor een heerlijke drankje of ijsje van de dag, vergezeld van een gezellige babbel.
Wat te eten?
Tijdens onze fietstocht passeerden we een heleboel nieuwe tentjes die Tilburg écht een ontdekkingsreis maken. Elementen van de oude stad werden steevast bewaard en in de verf gezet, met een moderne en hippe twist. Als je in Tilburg bent, kan je alvast al je zintuigen de kost geven bij:
- Villa Pastorie: dit prachtige pand (met immense tuin en terras aan het water) wordt uitgebaat door Michiel en zijn vrouw wil deze B&B een plek bieden aan locals waar de tijd even stil staat. Gastvrijheid staat op de eerste plaats. Villa Pastorie serveert heerlijke koffie en versgebakken taart uit eigen huis en geeft iedereen die interesse heeft de mogelijkheid om ’s avonds eens in de keuken te staan voor hun gasten.
- Rooftopbar Doloris: De naam vond ik misschien wat vreemd gekozen, maar al mijn twijfel over de ‘hip en trendy’-ness van deze rooftop bar werd weggenomen zodra ik er een voet binnen zette. Een prachtige bar, modern met leuke buitenlandse vibes, met een lekkere tapas menu kaart. Ideaal om je zaterdagmiddag door te brengen met vrienden. In hetzelfde gebouw hebben de eigenaars trouwens ook nog een escape room next level, namelijk de Meta Maze. Een arty doolhof van meer dan 40 kamers vol surreële kunst.
- Restaurant Eve: Een prachtig pand gesitueerd in een oude station loods en dat is te zien! Prachtige industriële elementen worden gecombineerd met modern interieur. Drink en snack van een heerlijke borrelplank op het terras of geniet van een lunch of diner achter de torenhoge ramen.
- Eetbar De Wagon: Misschien wel de meest out-of-the-box locatie van Tilburg vind je bij De Wagon, een oude (Belgische!) trein omgebouwd tot eetbar. Geniet hier van een creatief ontbijt, lunch of driegangendiner in een prachtige setting. Je waant je in een film!
- De houtloods: Het oudste gebouw van de spoorzone met de keuken pal in het midden van het gebouw. Je kan dus van alle hoeken zien hoe de keuken het eten klaarmaakt (ik vind dat héél leuk). Er werken verschillende chefs die vroeger in sterrenkeukens stonden, dus de kwaliteit van het eten ligt hoog, maar wordt dan gecombineerd met een meer ongedwongen sfeer.
- Monarh: De avond sloten we af bij Monarh, een sterrenrestaurant waar je zéker niet met honger van tafel zal gaan. Prachtig gepresenteerde gerechten met originele smaakcombinaties en gedurfde texturen. Verwacht je aan wat spektakel want in de keuken zijn ze ook fan van de combinatie van eten & chemie. Check zeker het filmpje hieronder voor een sfeerbeeldje.
Breda
Wat te doen?
Bootje varen
In Breda was het gelukkiger iets aangenamer qua temperatuur, en mijn bleek velletje was ontzettend blij, want we vaarden op een bootje rond de binnenstad van Breda. Wat een prachtige tour met leuke geschiedenis anektodes van onze bestuurder. We vertrokken vanop de nieuwe zomerbar BAAI, de ideale uitwaaiplek in de stad waar het bootje ons kwam ophalen.
Blind Walls Gallery
We wandelden uiteraard ook heel wat af. We kregen een rondleiding door het minder gekende gedeelte van Breda, dat boordevol (oorlogs)geschiedenis zit. Ook kwamen verschillende muurschilderingen tegen van de Blind Walls Gallery, een nieuw project van de stad Breda. Het is een openlucht museum met meer dan 80 muurschilderingen (gemaakt door nationale en internationale kunstenaars) die het verhaal van Breda vertellen. Een aanrader om ze eens op te speuren als je in de stad bent.
Wat te eten?
- De Jongens van Zand en Klei: een restaurant dat de aardappel opnieuw op de kaart wil zetten (letterlijk en figuurlijk haha). De aardappel is oer-Bredaas en dat hebben ze hier wel begrepen. Bestel een heerlijke tapas plank met allerlei verfijnde gerechtjes met aardappel. Of ga voor de salade in een aardappel bowl of liever die aardappel tosti?
- The Cake Room: aan de overkant zit de meest schreeuwerige cupcake en Intaperfect shop aller tijde. Alles is roze, maar dan ook alles! Binnen ruikt het naar versgebakken cupcakes (ik vraag me af of het een parfum is) met prachtig geëtaleerde exemplaren in de toog en een waar zwembad met sprinkles. Ideaal voor een zoete hap of een uitgebreidere high tea.
- Foodhall: één van de nieuwste edities van de Bredaase restaurant scene is deze omgebouwde cinéma tot foodhal. Een tiental foodconcepten claimen hier hun eigen standje met versgemaakte producten van over de hele wereld (van zelfgemaakte bitterballen tot dim sum of pokébowls). Ideaal met vrienden of een gezellige date wanneer je toch net even zin hebt in een andere keuken.
- Café de Beyerd – De drie hoefijzers: De laatste stop van de dag was bij de Drie Hoefijzers, het meer bruine café van Breda maar waar je rechtstreeks van het vat (maar écht rechtstreeks) kan drinken. De brouwerij bevindt zich achteraan in het pand en is open voor bezichtiging. Zéker te moeite om even binnen te springen voor een verfrissend biertje.
Bedankt Visit Brabant dat ik een weekendje met jullie mee op stap mocht en bedankt aan het uiterst gezellige reisgezelschap! Myra, Marleen, Maja, Sascha & Torsten, en Kevin!