Hartige havermoutrepen
Ik hou van snacken, ik ben echt een snacker. Maar ondanks dat ik een lekker zoet dessert nooit zal afslaan, ben ik als snacker meer een “zoutige” dan een “zoete”. Maar zoveel zoute snacks zijn er eigenlijk helemaal niet voor handen, zeker niet als je de gezonde toer op wil. En er zijn al zoveel recepten gepasseerd die prima zijn als snack, maar bijna allemaal zoet dus daar wilde ik verandering in brengen!
Deze snackrepen zijn écht het gemakkelijkste ooit om te maken. Je hebt er ook bijna niets voor nodig. Vier basisingrediënten, namelijk havermout, eitjes, pindakaas en Agavesiroop (ja de sweet/salty balans moet wel een beetje in evenwicht blijven), en je hebt de meest lekkere en handige bars voor on the go. In tegenstelling tot veel van mijn vorige probeersels blijven deze bars ook perfect in vorm en kan je ze dus prima in je handtas of rugzak meenemen voor onderweg. Love it!
Qua toevoegingen is the sky the limit! Ik ging (omdat ik nog in mijn suikervrije maand zit) voor wat noten die ik grof hakte, maar ik ben er zeker van dat wat kokosrasp, dadels of ander fijngesneden gedroogd fruit hier ongelofelijk lekker in zou zijn! Ook chocolade stukjes (of cacao nibs om het iets “healthier” te houden) zijn de perfecte aanvulling op deze al niet te versmaden repen. Wat zou jou favoriete combinatie zijn? :)
Hartige havermoutrepen
Ingrediënten
- 350 gram havervlokken
- 200 gram pindakaas*
- 50 gram agavesiroop
- 2 eieren**
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de pindakaas met de agavesiroop en het ei in een grote kom en mix goed door elkaar zodat ze goed gemengd zijn.
- Doe de havervlokken erbij en zorg dat het een egaal mengsel wordt.
- Doe al je extra toevoegingen erbij die je lekker vindt en eventueel een snuifje zeezout voor de echte zoute snackers onder ons (me!).
- Leg in een bakplaat een vel bakpapier en verspreid het mengsel gelijk met een dikte van ongeveer 1 centimeter.
- Bak voor 25 minuten in de oven tot goudbruin.
- Laat lichtjes afkoelen en snij in gelijke repen.
Notities
**Liever geen ei? Dan kan je ook een geprakte banaan of wat appelmoes (100gr) toevoegen met wat lijnzaad. De repen zullen wel kruimeliger zijn.
Smakelijk!
Klinkt goed! Ik moet nog steeds eens iets proberen met pindakaas, misschien wordt het dit wel. Ik ga ‘m even opslaan!
Whoeh, ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden. Ik ben “hooked”, maar dan ook een zotte pindakaasfan. ;)
Oh lekker! Ik ga hier een variant op maken.
Oeh, leuk! Laat zeker weten wat je er nog allemaal aan toe hebt gevoegd. ;)
Zou je ook maple sirop of honing kunnen gebruiken ipv agavesiroop?
Hoi Joke! Absoluut geen probleem om dat uit te wisselen, zal zo goed als hetzelfde smaken! :)
Mmm, ik ben hier heel benieuwd naar. Alleen houdt de pindakaas me een beetje tegen… Maar als jij ze zo lekker vindt, zal ik waarschijnlijk ook smelten!
Hihi, ik ben dan ook wel echt een pindakaas fanaat moet ik bekennen! ;)
Kan je de koeken invriezen?
Ik heb het niet geprobeerd, maar ik zou niet weten waarom niet! :) Ideaal om ’s ochtends uit te halen en mee naar het werk te nemen
Ze zijn heerlijk!
Heerlijk! Ideaal om mee te nemen als energiebooster op een lange wandeling. De lekkere geur die tijdens het bakken uit de oven komt is ook zalig :)