Glutenvrije cupcakes met appel

Ik kan zelf amper geloven hoe weinig werk deze appelcakejes zijn, en daarbovenop hoe lekker ze wel niet zijn! Deze cupcakes hebben bijna geen vetstof, dus ze zijn ook nog eens licht en gezond, zelfs voor bij het ontbijt. Het zijn dan wel glutenvrije cupcakes, maar ze worden evengoed gesmaakt door diegenen die wel gluten kunnen eten. Ik beloof je, je zal het écht niet proeven dat er geen tarwebloem in dit recept zit.
Ik ben zelf absoluut geen expert in het bakken van glutenvrije desserts, maar vanwege een vriendin die geen gluten kan verdragen (hoi Laura!) heb ik al wel wat geëxperimenteerd om er voor te zorgen dat ook zij een lekkere cupcake kon verorberen. Het grootste obstakel bij glutenvrij bakken is zeker en vast het kruimelige deeg dat je meestal krijgt, waardoor brood & andere baksels snel uit elkaar vallen. Online vond ik een blogpost over xanthaangom, een verdikkingsmiddel dat glutenvrij is. Ik vond het in de biowinkel hier in de buurt en ging aan de slag. Door het toevoegen van de xanthaangom zijn deze cupcakes heerlijk zacht, springbaar en fluffy, all at the same time!
Ingrediënten
- 200 gram glutenvrije bloem*
- 1/4 de theelepel xanthaangom**
- 5 eieren
- 200 gram suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels neutrale olie
- 1/2 de theelepel zout
- 1/2 de theelepel kaneel
- 2 appels bijvoorbeeld jonagold, in kleine stukjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de eieren, suiker en olie in een grote kom en mix met een elektrische mixer tot het mengsel licht van kleur en dikkig wordt, ongeveer 3 minuten.
- Doe alle overige ingrediënten bij het deeg en roer door met een houten lepel.
- Voeg ook de appels toe aan het beslag.
- Neem je cupcakebakvorm en leg in elk gat een cupcakepapiertje. Vul de papiertjes drie kwart vol met deeg.
- Bak in de oven voor 18-20 minuten.
- Check de cakejes met een tandenstoker. Hangt er geen nat deeg meer aan, dan zijn de klaar!
Notities
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Hey Ellen, geweldige receptjes die je maakt! Een klein vraagje:hoeveel eitjes doen we bij het glutenvrij appel cupcake mengsel?
Dat moet 5 eieren zijn! Ik heb het aangepast! Veel bakplezier! :)
En weg is de veronderstelling dat glutenvrij=minder lekker…
Kan de glutenvrije bloem vervangen worden door amandelmeel?
Ik gebruik alleen amandelmeel, kastanjemeel, kokosmeel en tijgernootmeel.
Dag Truus,
Je hebt dan zeker ook wat Xantaangom nodig (ken je vast wel als je glutenvrij bakt) om alles bij elkaar te houden. Sowieso dat amandelmeel heel lekker gaat met appel. De textuur zal lichtjes anders zijn maar volgens mij moet dat lukken!
PS: ik ben nu aan een receptje met amandelmeel bezig voor wafels! :) Hope you like!
Dank je voor de reactie.
Ben héél benieuwd naar het recept voor de wafels.
Deze week las ik een artikel over amandelmeel. Ben hier een beetje van geschrokken.
Zal de link van dit artikel hieronder vermelden.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/133489-de-gevaren-van-amandelmeel.html
Aanvulling op het vorige bericht:
Daar tegenover staat dit positieve artikel
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/157358-de-geneeskracht-van-kokosmeel.html
Groet,
Truus
Ah, ik heb net even gelezen. Interessant zeg, daar ga ik wat meer over opzoeken!
Groetjes,
Ellen
Wanneer jij iets interessants vind hierover, dan zou ik het fijn vinden om dat van je door te krijgen.
Groet,
Truus
Met Kerstmis kwamen mijn mama en nicht eten die beiden glutengevoelig zijn. Deze cupcakes met appel vielen in de smaak.
Ik gebruikte boekweitmeel en dit smaakte prima ☺
Dankjewel om ook receptjes te ontwikkelen voor mensen met allergieën!
De max! Met veel plezier!
Heel lekker! Top recept!