Glutenvrij koken: een heerlijke driegangenmenu

Glutenvrij koken of glutenvrij eten was vroeger best een uitdaging. Zeker wanneer je uit eten gaat kan het voor mensen met coeliakie nog altijd moeilijk zijn om aangepaste maaltijden te vinden. Gelukkig is er de laatste jaren ontzettend veel veranderd en is het assortiment aan glutenvrije producten in de supermarkt enorm toegenomen. Deze week is het week van de Coeliakie, de auto-immuunziekte die wordt getriggerd door het eten van gluten. Samen met Schar breng ik jullie een heerlijk driegangenmenu waar door iedereen 200% van gesmuld kan worden, helemaal zonder gluten. Heb je zelf wel eens last na het eten van gluten? Doe dan zeker eens de zelftest van Schar!
Wat is Coeliakie?
Glutenvrij eten is een tijd een heuse hype geweest. Daardoor werden mensen met Coeliakie niet altijd serieus genomen wanneer ze bepaalde aanpassingen wensten op restaurant of in de winkel. Die trend is gelukkig gaan liggen, maar hoe zit het nu precies met Coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte die voorkomt bij ongeveer 1 procent van de bevolking. De consumptie van granen die gluten bevatten, zoals gerst, tarwe, rogge, spelt en gerst, leidt tot ontstekingsreacties in de dunne darm. Een groot verschil met een intolerantie is dat zelfs de kleinste hoeveelheid gluten al voor problemen kan zorgen bij mensen met coeliakie. Als gluten niet volledig geschrapt worden uit het voedingspatroon, kunnen de darmvlokken van de dunne darm afvlakken of helemaal verdwijnen. Daardoor is de darmwand niet langer in staat om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Dit kan eventueel leiden tot ondervoeding.
Coeliakie kan zich voordoen op elke leeftijd en het is vaak erfelijk. Toch wordt de ziekte nog altijd onder gediagnosticeerd. De enige effectieve behandeling is om gluten volledig en levenslang te vermijden. Gelukkig leidt het volgen van een glutenvrij dieet meestal tot snel herstel en verdwijnen de klachten.
Glutenvrij koken made easy
Zoals ik hierboven al schreef is glutenvrij koken tegenwoordig een pak gemakkelijker, mede dankzij duidelijke vermeldingen van ingrediënten op verpakkingen, maar vooral door het zeer uitgebreide gamma aan glutenvrije producten. Een bevraging bij een aantal mensen waarvan ik wist dat ze geen gluten verdragen, leverde een eenduidige boodschap op. Die luidde dat Schär echt de allerlekkerste glutenvrije producten heeft. Niet alleen is het gamma van klassiekere vervangers zoals broodjes of pasta enorm groot, maar ze hebben ook een heleboel kant-en-klare snacks, koekjes en bakmixen. Voor ieders wat wils dus.
Ik gebruikte voor deze drie gangen een Kokerellen recept als basis en gaf het een glutenvrije makeover. Want hoe fijn het ook is om iets ‘aparts’ te voorzien voor mensen met coeliakie, het is nog leuker als zij gewoon hetzelfde gerecht mee kunnen eten. Glutenvrij koken made easy!
Aperitiefhapje: bruschetta met tomaat

Mijn klassieke bruschetta met tomaat tover je super gemakkelijk om tot een glutenvrije versie. Ik gebruik hier de Schär (mini) baguette voor. Snij de Schär baguettes zonder ze voor te bakken in dunne schijfjes, bestrijk ze met wat olijfolie en bak ze zo’n 12-15 minuten op 200 graden goudbruin. Daarna verdeel ik over de Schär baguettes fijngesneden tomaatjes, een fijngehakt teentje knoflook, peper en zout en vooral veel vers gesneden basilicum. Ik maak de bruschetta’s af met een drizzle van balsamico crème. Serveer de bruschetta’s meteen.
Hoofdgerecht: enchiladas met kip

Deze enchilada’s met kip zijn een écht crowd pleaser en ze zijn heel gemakkelijk op voorhand klaar te maken. Begin met wat Mexicaanse groentjes aan te stoven, voeg de gebakken kip toe en lekkere salsa en meng goed. Ik gebruik de Schär wraps en schep hierin de vulling. Leg de gevulde Schär waps met de gevouwen kant naar beneden in een ovenschaal. Verdeel bovenop nog wat van de Salsa en beleg royaal met gemalen kaas. Ik neem hiervoor een Tex-Mex kaasmix. Zet in de oven op 180°C en bak de enchiladas voor zo’n 30 minuten in de oven. Laat een paar minuten afkoelen. Aanvalleen! :)
Dessert: individuele limoen cheesecakes

Een Kokerellen klassieker dat ik steevast maak op een lente of zomerfeestje: deze overheerlijke limoen cheesecake. Dankzij de Schär digestive koekjes kan je zonder moeite deze cheesecakes tot heerlijke glutenvrije genotjes omtoveren. Voor de boven moet je niet meer doen dan de Schär digestive koekjes te vermalen tot kruimels en te mengen met wat gesmolten boter. De vulling is sowieso glutenvrij met Philadelphia, kwark, suiker en limoenzeste en -sap. Dankzij wat gelatine blijven de cheesecakes mooi op hun plaats. Laat de cheesecake minimaal vier uur opstijven in de koelkast. Ik maak mijn cheesecake in een vierkanten bakvorm en snij er dan stukjes van of ik steek – als ik het extra feestelijk wil maken – rondjes uit met een serveerring.
Ziezo, dat was mijn inspiratie voor een fantastisch glutenvrij driegangenmenu. Hopelijk geeft het je goede moed om glutenvrij koken een kans te geven. Zoals je kan zien is het enorm laagdrempelig met de juiste producten in huis en kan je zonder veel werk en vooral met heel veel smaak een heerlijke maaltijd op tafel zetten!
Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Schär. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik je graag door naar mijn disclaimer.