Gezonde yoghurtmuffins met blauwe bessen

IMG_6565 copy

It’s muffintiiiiiime! Ooh, wat hou ik toch van een heerlijk zoet gebakje. Lekker smeuïg, vol met smaak en heerlijke blauwe bessen. En dan al helemaal als ze ook nog eens een heel pak gezonder zijn dan de gewone muffins die je in de winkel koopt. Opgelet, want voor je het weet eet je ze allemaal in je eentje op. ;)

Gezonde baksels zijn altijd een beetje tricky vind ik. Je kan alles van suiker en boter weglaten, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik jammer genoeg dan gewoonweg niet dezelfde voldoening krijg als van een echt decadent zoetje. Daarom kies ik graag voor de middenweg, zoals bij deze overheerlijke muffins.

IMG_6583 copy

We gebruiken volkoren bloem in plaats van gewone bloem en ook skippen we de boter voor 2 eetlepels olie. Ik gebruik lijnzaadolie, schijnt heel gezond te zijn, maar gebruik vooral wat je in huis hebt! Ook perken we de suiker in door wat minder dan normaal te gebruiken en de bruine suiker geeft een heerlijke meer kleverige toets aan ons baksel. Tot slot zorgt de yoghurt er dan voor dat ondanks een hele hoop minder suiker & vet deze muffins toch heerlijk zacht en plakkerig blijven, en we dus helemaal niets moeten inboeten aan smaak. Ideaal dus voor een ontbijtje of snack on the go als je het mij vraagt!

Good for you muffins met blauwe bessen

Aantal personen: 12 delicious muffins

Ingrediënten

 • 200 gram (volkoren) bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 75 gram bruine suiker
 • 250 gram magere kwark/yoghurt
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels neutrale olie
 • 200 gram blauwe bessen

Werkwijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Neem een kom en mix de bloem en het bakpoeder. Hou wel 1 theelepel bloem apart en mix dit door de blauwe bessen. Zet aan de kant.
 3. Neem een andere kom en mix daarin de suiker, de yoghurt, olie en eieren.
 4. Voeg de het eiermengsel bij de bloem en zet onder elkaar met een spatel. Mix niet te veel, dan wordt het deeg droog.
 5. Voeg tot slot ook de bessen toe en mix een laatste keer door.
 6. Leg 12 liners in de cupcakebakvorm en verdeel het deeg over de 12 vormpjes.
 7. Zet in de oven voor 20 minuten. Test de muffins met een tandenstoker of ze klaar zijn.

Smakelijk!

IMG_6566 copy2 gedachten over “Gezonde yoghurtmuffins met blauwe bessen”

 • Beste Ellen,
  Ik maakte vandaag de muffins en ze zijn heerlijk van smaak, maar blijven enorm aan het vormpje plakken. Kan dat zijn omdat ik gewone zelfrijzende bloem gebruikte (ik had geen andere in huis)? Of heb je een andere oplossing voor mij want ik wil ze zeker nog eens maken…

  • Dag Ann,

   Dit kan normaal gezien niet aan de bloem liggen. Vaak speelt de kwaliteit van het papiertje (als je die gebruikte) ook wel mee. Eventueel de vormpjes met een klein beetje olie insmeren voor je het deeg er in doet kan helpen!

   Groetjes,
   Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *