Gezonde pizza margherita

IMG_3606 copy

Dit is het receptje dat sowieso de meeste trials heeft moeten doorstaan van al de recepten die je tot op heden kan terugvinden op Kokerellen. Maar wat een bommetje, het was het helemaal waard! En waarom? Omdat deze pizza geen standaard bodem heeft. Nee, hij is namelijk voor het grooste deel van bloemkool gemaakt. Waat?! Deze bloemkoolpizza is alles behalve bloemkool-y, zit boordevol smaak, is crunchy en kan uit de hand gegeten worden. Geen soggy korst met rare nasmaak, maar enkel heerlijke Italiaanse smaken en geuren in combinatie met een simpele margarita topping.

Ellen, waarom zou je nu in godsnaam zo lang in de keuken spenderen om de perfecte bloemkoolpizza te maken, terwijl je een gewone in minder dan tien minuten in de oven kunt hebben zitten? Daar heb je een punt. Ik begrijp dat dit een receptje is dat niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Maar ik denk dat er vele van jullie best wel eens houden van een culinaire uitdaging en op dagen wanneer je eens wat meer tijd hebt voor het avondeten, is dit receptje ééntje dat zeker eens uitgetest kan worden!

IMG_6919

De bloemkoolpizza is bij mij van smaakloos, naar soggy en natte bodem, naar droog en taai, naar fantastisch lekker en vol van smaak gegaan. Wat een proces, maar ik ben nu zeker dat ik de perfecte mix van ingrediënten gevonden heb om een heerlijke pizza te maken zonder bloem, maar wel met bloemkool  (en zonder de bloemkolige smaak!).

IMG_6930 copy copy

Bloemkool wordt in veel “gezonde” recepten gebruikt als vervanger voor rijst (check bijvoorbeeld mijn versie van gezonde gebakken rijst), maar ook puree, romige pasta sausen en dus ook in deegbodems zoals brood of pizza. Ik was meteen geïntrigeerd en probeerde een hele hoop recepten uit. Het uiteindelijke resultaat bestaat slechts uit een handvol ingrediënten, maar vraagt wel enige “prep”. Maar zoals gezegd, als je de afgewerkte pizza uit de oven haalt, zal hij vast nog nooit zo lekker gesmaakt hebben. En dat 100% guilt free!

4 van 1 stem
Porties: 2 personen

Ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • een grote bloemkool ong. 750 gram met bladeren
 • 50 gram havermoutvlokken
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel Italiaanse kruiden of een mengeling van rozemarijn, oregano, basilicum, wat je maar in huis hebt!

Voor de topping:

 • 1 bol mozzarella
 • 4 eetlepels tomatensaus
 • een handjevol kerstomaatjes
 • basilicum

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Snij de bloemkool in roosjes en hak fijn met een keukenmachine, blender of staafmixer. De bloemkool moet lijken op een soort van couscous.
 • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de bloemkool erover. Zet voor 15 minuten in de oven.
 • Eens klaar, doe de bloemkool (na een beetje afgekoeld te zijn) in een schone handdoek en wring met al je kracht zoveel mogelijk van het vocht eruit. Hier maak je je krokante bodem dus wees grondig!
 • Doe de uitgelekte bloemkool in een kom samen met de rest van de bodemingrediënten en roer door.
 • Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en maak er een ronde (of vierkante) vorm van. Zorg ervoor dat de randjes dikker zijn, anders zullen ze aanbranden.
 • Zet de bodem voor 15 minuten in het midden van de oven tot goudbruin.
 • Laat je bal mozarella uitlekken en scheur in kleine stukjes. Leg op keukenpapier om verder uit te lekken, want vocht is onze vijand. ;)
 • Beleg je pizza met de tomatensaus en mozarella en werk af met schijfjes tomaat.
 • Zet opnieuw in de oven voor ongeveer 10 minuten tot de mozarella is gesmolten en goudbruin begint te worden.
 • Werk af met basilicum.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vond!

Smakelijk!

IMG_3611 copy


27 gedachten over “Gezonde pizza margherita”

 • Omyy! Deze MOET ik proberen! Al is de kans groot dat hij de eerste keren zal mislukken vrees ik, maar ik ga je recept precies volgen en ik geef niet op tot hij gelukt is :)! Ps: bedoel je met havermoutvlokken gewoon droge havermout of zijn er speciale havermoutvlokken? Liefs, Monique

  • Hoi Monique! Wat is je enthousiasme leuk! ;) Havermoutvlokken zijn idd gewoon de droge havermout die je ook ’s ochtends eet!

  • Hoi Stephanie! Ik heb het in mijn eerste versies regelmatig met kaas geprobeerd. Een paar redenen waarom ik dit uiteindelijk niet doe. 1) Kaas is nogal vet en zorgt er voor dat het caloriegehalte van de bodem al snel toeneemt (terwijl we dit nu ook willen beperken door bloemkool te gebruiken). 2) Ik kies er op mijn blog voor om altijd zo weinig mogelijk ingrediënten te gebruiken, om alle recepten zo toegankelijk mogelijk te maken. Ik heb dus geprobeerd om de kaas weg te laten, en ik vond het resultaat even lekker! Ik miste de kaassmaak helemaal niet, hij werd zelfs anders misschien wat te overheersend omdat er natuurlijk bovenop ook nog kaas ligt. Conclusie: ben je een echte kaas-lover en maakt het je niet uit of het misschien wat meer calorieën zijn, dan kan je zeker wat kaas toevoegen! Maar voor de structuur van de bodem en de smaak durf ik met zekerheid zeggen dat het niet nodig is. :)

 • Leuk dat je zo ver bent gegaan in het experimenteren en bedankt voor de foto’s. Ik heb de bloemkoolbodem 1 of 2 keer gemaakt voor glutenvrije dochter maar was niet tevreden met resultaat, inderdaad was de bodem te nattig en/of te bloemkolig. Het concept is geniaal dus ik wil het nu nog een keer proberen.

 • Ohhh ik heb dat altijd al eens willen proberen, met bloemkool! Maar het lijkt me zo’n gedoe. Dan moet ik er echt even de tijd voor nemen. Je recept gaat op mijn food-bucket-list ;)

  • Jeej! En ik herken dat gevoel helemaal.. Ik maak hem ook idd wanneer ik eens lekker rustig kan koken, en hij stelt echt nooit teleur!

 • Hey Ellen,
  Ik heb net je recept geprobeerd. Bedankt voor de duidelijke instructies. Ondanks zorgvuldig uitwringen van de bloemkool, was de bodem toch nog soggy :-(. Het duurde ook best lang (in totaal meer dan anderhalf uur) om de pizza te maken. Voor mij niet zo’n succesrecept, helaas. Maar wel een leuk experiment :-).

  • Jammer dat het voor jou niet is gelukt! Wij wringen er altijd met zijn tweeën aan. Er zou toch echt een vol glas vocht moeten uittrekken. Misschien dat het voor ons wat minder lang duurt omdat we het al zo vaak gemaakt hebben. Maar toch meestal een weekend receptje. :)

  • Hoi Ellen, ik heb dit recept vorige week geprobeerd en was echt supergoed gelukt!! Wij hebben ook echt met twee staan wringen op de bloemkool maar het resultaat mocht er wezen. Zelfs mijn “geef mij maar dr Oetker”-lief vond dat het goed was.

 • – ben hem aan het maken :-) – de bodem staat nu 15min in, maar is wat ‘platterig’ als ik er op duw en hij is nog niet gekleurd. Ik heb de oven iets warmer gezet en de ovendeur open (zodat er meer vocht uitkan), duimen maar nu!! nochtans hard geknepen…

  • mislukt!! de rand was krokant maar ook die vond ik niet echt lekker van smaak. De rest wat plat. Ik heb de toppings er maar afgegeten :-P Niet mijn smaak, denk ik, spijtig!

   • Wat jammer dit te horen Britt! Als ik het zo hoor, is het voornamelijk dat er niet genoeg water uit de bloemkool was geknepen voor je hem in de oven deed. Als hij nog “nat” aanvoelt is hij nog niet droog genoeg. Jammer!

 • Hoi Ellen, ik heb dit recept vorige week geprobeerd en was echt supergoed gelukt!! Wij hebben ook echt met twee staan wringen op de bloemkool maar het resultaat mocht er wezen. Zelfs mijn “geef mij maar dr Oetker”-lief vond dat het goed was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept