Gevulde zoete aardappel
Easy peasy dinner, in een halfuurtje op tafel. Yes please! Daarom vandaag een nieuw ideetje voor jullie, de gevulde aardappel. Ik laat jullie zien hoe je een heerlijke gevulde zoete aardappel kan maken met Mexicaanse chilivulling (wat had je gedacht ;D). De combinatie van de zoete aardappel met wat zout en de heerlijk kruidige chili is exact wat je nodig hebt na een lange dag hard werken of studeren.
Voor dit receptje kan je op verschillende manieren aan de slag gaan. Je kan kiezen om eerst een grote batch chili con carne te maken en de overschot voor dit gerechtje te gebruiken, of je kan ook kiezen voor overschotjes van de vulling van enchiladas. Maar natuurlijk, als je dit niet meer in de vriezer of in je ijskast hebt staan, heb ik een heel snel en gemakkelijk chilisausje bedacht dat zeker even lekker gaat smaken!
Ben je vegetariër? Voeg dan in plaats van het gehakt een extra blikje bonen toe. Of hou je niet zo van zoete aardappel, dan kan je natuurlijk ook een gewone aardappel gebruiken! Heb je nog restjes groenten liggen in de ijskast die dringend opmoeten? Snij ze fijn en voeg ze toe aan de saus. Je kan nooit te veel groenten eten. ;)
Nog een laatste tip voor het recept. Je kan kiezen om de aardappels in de oven of in de microgolf klaar te maken. Ik maakte ze deze keer in de oven, speciaal voor jullie, maar eigenlijk is de microgolfoven véél gemakkelijker! Heb je er dus eentje, is je gerechtje 2x zo snel klaar, lekker gemakkelijk. Maar heb je er geen, kan je altijd nog de oven gebruiken! :)
Ingrediënten
- 4 middelgrote zoete aardappels
- 300 gram rundergehakt
- 1 kleine ui
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 groot blik zwarte bonen (400 gram)
- 1 klein blikje maïs (200 gram)
- 1 volle theelepel chilikruiden (niet de pikante versie)
Werkwijze
- Was de zoete aardappels en droog ze af. Prik met een vork gaatjes rondom de aardappels, pak ze elk in in aluminiumfolie en doe ze voor 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
- Was de zoete aardappels en droog ze af. Prik met een vork gaatjes rondom de aardappels en leg ze op een warmtebestendig bord. Doe ze in de microgolf voor 8-10 minuten (de mijne staat op 800W). Je kan testen of de aardappels klaar zijn, van zodra je er gemakkelijk door kan prikken met een vork.
- Snipper de ui en bak glazig in een middelgrote pot of pan.
- Doe het gehakt erbij en bak het rul.
- Voeg de chilikruiden toe en voeg eventueel zout toe.
- Doe de tomatenblokjes, zwarte bonen en maïs erbij en laat het geheel minstens 5 minuten pruttelen (laat het opstaan tot de aardappelen klaar zijn).
- Snij de gare aardappelen langs de bovenkant in, maar niet helemaal doormidden. Maak de opening wat open en prak het vruchtvlees wat met een vork zodat er een bedje ontstaat voor de saus. Kruid met peper en zout.
- Schep de vulling in de zoete aardappels.
- Werk eventueel af met wat kaas, guacamole of zure room!
Smakelijk!
Volg je Kokerellen al?
Dat ziet er verrukkelijk uit! En goede tip om inderdaad restjes te gebruiken, zo gooi je niets weg :)
Ziet er heel goed uit! Leuk recept!
Dank je wel! Vind het heel moeilijk om zoete aardappel op een ‘aantrekkelijke’ manier te fotograferen. :D
Nou ik vind dat je wel geslaagd bent hoor met het fotograferen ;)
Heerlijk, gevulde zoete aardappels! Na het lezen van jouw blogbericht ben ik gisteren ook zelf aan de slag gegaan. Ik heb de vulling wel wat anders gemaakt (vegetarische versie met refried beans) maar het was ook heel lekker! Merci voor de inspiratie :-).
Mmm, klinkt ook héérlijk! :) En de ideale vleesvervanger hé, die refried beans!
Ohhhh dit klinkt goe-hoed! Dit ga ik binnenkort maken. Wat handig dat het ook gewoon in de magnetron kan!
Jaa, ik moet eerlijk zijn dat ik echt een beetje zenuwachtig werd van het wachten tot ze gaar waren in de oven. :P
Dit ga ik echt eens maken! Bij mij zijn de zoete aardappels al na 4 minuutjes microgolfoven klaar :) Ik doe ze ook nooit in de gewone oven, duurt te lang ;)
Haha, ik ben blij dat ik niet de enige ben met weinig geduld! ;) Laat zeker weten hoe ze smaakten!
Vorige week gemaakt en zo’n schot in de roos dat het vanavond terug op tafel komt. Aardappelen moeten lang in de oven maar met het thuiswerken valt dit nog makkelijk te combineren. Nadien nog wat afgewerkt met avocado en zure room: top!