Een feestelijke soep mag – naar mijn bescheiden mening – niet ontbreken op je kerstmenu. Het is een heerlijk, gemakkelijk op voorhand klaar te maken Ć©n gezonde optie die niet te zwaar valt zodat je nog meer dan genoeg ruimte hebt voor het hoofd- en nagerecht. Aangezien je een lange tijd aan tafel zal zitten, willen we ons nog niet helemaal stuffed voelen als we enkel nog maar het voorgerecht gepasseerd hebben.
Feestelijke soep met champignons en gerookte zalm
Deze feestelijke soep met grotchampignons en gerookte zalm is dan ook de perfecte start voor jouw driegangenmenu. Ik kies voor een iets specialere champignon omdat het uiteraard met kerst wel wat meer mag zijn, en ze zijn bovendien van Belgische bodem! Om wat extra romigheid aan de soep te geven, kies ik voor kruidenkaas. Zo heb je niet alleen maar een bescheiden hoeveelheid nodig, maar door de kruiden in de roomkaas krijgt de soep ineens een extra interessant smaaklaagje. Werk de soep net voor het serveren af met wat reepjes gerookte zalm en fijngesneden dille.
Deze feestelijke soep met grotchampignons kan je gemakkelijk een dag (of twee) op voorhand klaarmaken. Het enige wat je dan nog moet doen de dag zelf is het de soep opwarmen voor het serveren. Ik raad je wel aan om de kruidenkaas pas bij het opwarmen toe te voegen, zodat je zeker bent dat de soep niet gaat schiften. Mag het toch allemaal wat meer zijn, dan kan je nog wat extra room toevoegen aan je feestelijke soep. Helemaal aan jouw de keuze uiteraard. :)
Ingrediƫnten
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 400 g grotchampignons
- 1 bouillonblokje
- 2 el kruidenkaas
Ter afwerking:
- 100 g gerookte zalm
- een handjevol verse bieslook
Instructies
- Snipper de ui fijn en plet de teentjes look.
- Was de grotchampignons goed en verwijder extra zand met wat keukenpapier. Snij ze in vieren.
- Zet een pot op het vuur en voeg wat olijfolie toe.
- Zet de pot op middelhoog vuur en doe de ui en look erin.
- Bak al roerend voor twee minuten.
- Voeg de champignons toe en bak twee minuten mee.
- Doe er 800ml kokend water bij en het bouillonblokje.
- Kook voor ongeveer 15 minuten.
- Maak de soep glad met een staafmixer of in een blender.
- Werk de soep af met fijne reepjes gerookte zalm en wat fijngesnipperde bieslook.
Eet smakelijk!
Ben je nog op zoek naar andere receptjes voor je kerstmenu? Op deze pagina vind je een overzicht van al het lekkers dat ik over de jaren heen klaarmaakte met kerst van hapjes, tot andere voorgerechten naar hoofdgerechten en heerlijke zoete nagerechtjes als afsluiter.
Ook dit maakte ik als hapje voor het kerstfeest. Wederom een heel makkelijk receptje en het scoorde veel “amai, da’s lekker”-reacties!