Eten wat de visser vangt

Exact één week geleden stond ik nu met mijn regenlaarzen midden tussen de vis. Haha, ik kan het ook bijna niet geloven. Carrefour had me uitgenodigd om mee op een persreisje te gaan naar Zeebrugge, waar zich één van de belangrijkste visveilingen van België bevindt. Uiteraard moesten we ons ritme aanpassen aan dat van de vissers, dus toen mijn wekker om 5u00 ging heb ik even gevloekt. Maar het was het helemaal waard! Wat een ongelofelijk leerrijke ervaring. Ik heb alle leukste details voor jullie op een rijtje gezet, kijken jullie mee?

Ochtendstond heeft goud in de mond. Dat is voor de vishandelaar zéker waar. Wie de verste vis wil, staat paraat om kwart voor 7 om deel te nemen aan de veiling van de vangst van de afgelopen dag. Voor de vissers & mensen van de veiling is het echter nachtwerk. Zij starten om 22u de dag ervoor om alle vis te sorteren, wegen, schoon te maken & beoordelen. Daar had ik dus nog nooit bij nagedacht!

We mochten mee naar de kade om een Belgische vissersboot van dichtbij te bekijken & wauw wat een gevaarte. Twee gigantische netten met zware gewichten aan weerskanten worden in de zee losgelaten en over de bodem gesleept om de vis die daar zwemt te vangen. Dit noemen ze de boomkor techniek. Dit kan voor de vissers overigens best gevaarlijk zijn omdat de boot grote kans heeft op kapseizen als het misloopt met een net. De vissers brengen per uitrit zo’n 13/14 ton (de kleinere boten) mee aan land. Crazy, right?!

Filip Claeys, sterrenchef van De Jonkman & oprichter van The North Sea Chefs, leidde ons doorheen de loods vol met bakken vis & vertelde over de enorm diverse visvangst. Na zijn ronde viel het ons duidelijk op dat de vissen die wij als “bekend” zien, er helemaal niet tussen lagen (denk aan kabeljauw, tonijn, zalm). Dat was Filip ook al opgevallen, dus hij maakte er zijn missie van om de vis die wél in Belgisch gebied gevangen kon worden meer te gaan promoten.

Samen met ondertussen een heleboel andere chefs probeert hij de minstens even lekkere Pieterman, Rode Poon, Hondshaai, Steenblok en zo voort meer op de kaart te zetten! Daarom is hun slogan dan ook: eten wat de visser vangt. En dat past uiteraard helemaal in mijn Kokerellen visie van duurzaam eten. Ook Carrefour dacht er zo over, want als één van de weinige Belgische supermarkten kopen zij in deze veiling ’s ochtends hun vis & ligt deze in de namiddag al in de winkel (klik hier voor hun hele dossier, boeiend materiaal!). Ga dus volgende keer zeker eens kijken of je niet een “Belgisch specialleke” op de kop kunt tikken. Je zal er geen spijt van krijgen.

 

Poeh, ik heb nog zoveel te vertellen! :) Daarom was dit de eerste post van een kleine reeks die ik over duurzame vis wil maken. Hopelijk vonden jullie dit verslag leuk om te lezen! Stay tuned voor de volgende delen, waarin ik een receptje ga klaarmaken met één van deze Belgische trotsjes & nog een heleboel vis-tips zal delen met jullie die ik tijdens het bezoek heb opgepikt. Stay tuned!8 gedachten over “Eten wat de visser vangt”

 • Fijn artikel, ik ben benieuwd naar het vervolg! Ik eet al een tijdje vegan en in het begin van die nieuwe levensstijl at ik nog vis. Die schrapte ik dan ook omdat ik vooral zalm en tonijn at, helemaal niet duurzaam dus. Ik overweeg om nu terug vis te eten wanneer ik uit eten ga, omdat het niet overal even makkelijk is om vegan te eten. Ik wil dus graag meer leren over lokale en duurzame vis!

  • Hi Nienke,

   Dat snap ik helemaal! Ik probeer thuis ook zoveel mogelijk plantaardig te eten maar soms zijn de sociale uitjes daardoor echt moeilijker. Ik heb nog een linkje toegevoegd met een dossier van Carrefour over hoe zij binnen 24u de vis in de winkel hebben liggen. Als je inderdaad dan toch overweegt om terug af en toe vis te eten, raad ik je zeker aan om één van de minder bekende soorten te eten. Beter voor het milieu en gewoon super lekker.

   Fijn weekend!
   Ellen

   PS: Vanaf volgende week doe ik met de blog mee aan Dagen zonder Vlees waarbij ik elke week op maandag een veggie recept & op woensdag een vegan recept deel! :) Daar kan je vast ook nog inspiratie uit halen. Verzoekjes mag je altijd achterlaten.

   • Bedankt voor je reactie!
    Voor de vegan receptjes ben ik steeds op zoek naar desserts, en dan liefst niet vol (dure) noten en dadels ;)
    Voor de rest vind ik het ook altijd leuk om vegan variaties op klassiekers uit de Belgische keuken te kunnen maken :)
    Leuk initiatief!

  • Hey Nienke,
   Ik eet sinds december ’16 vlees noch vis en inderdaad de enige moment dat ik dat lastig vind is op restaurant, omdat je je opties enorm verkleint, en er veel restauranten zijn die zelfs geen veggie opties hebben! Nu las ik overlaatst een artikel over waarom mosselen en oesters eten eigenlijk best wel in een vegan dieet zouden passen:
   https://sentientist.org/2013/05/20/the-ethical-case-for-eating-oysters-and-mussels/
   https://sentientist.org/2013/06/15/oystersmusselspt2/
   eigenlijk echt de moeite! En ik kan er niet meteen iets tegen inbrengen…
   Groetjes;
   Michiel

   • Hoi Michiel, interessant artikel, bedankt!
    Leuk ook dat een ‘echte’ vegetariër/vegan zo positief is en me niet uitmaakt voor verrader ofzo :D

 • Hallo Ellen,

  Ik was voor VLAM ook aanwezig tijdens dit leuke event van Carrefour.
  Leuk artikel. Misschien een handige tip voor jou en je lezers! Via de link http://visinfo.be/visarchief/ (site is beetje ‘vintage’, sorry hiervoor ;-) ) vind je allerlei vissen die door onze Noordzeevissers worden gevangen en ook de periode dat je ze best eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.