Eerste hulp bij afhaalmaaltijden

first

Het overkomt iedereen, mij ook hoor. Je bent zo goed voorbereid maar op donderdagavond blijkt dat je niets meer in huis hebt om klaar te maken, het is kwart na 7 en je maag gromt als nooit tevoren. Wat doe je dan? Inderdaad. We kijken naar de verschillende take-out opties. Of wat als iedereen in je gezin zin heeft in pizza, maar jouw goede voornemen was om wat gezonder te gaan eten? Geen probleem! Ik deel met jullie vandaag mijn tips om wat “gezondere” keuzes te maken bij afhaal. Een speciale dankjewel aan Pizza.be om mij de afgelopen weken te voorzien van de allergemakkelijkste maaltijden. ;)

Eerst en vooral een korte disclaimer. Ik zeg op geen enkele manier dat de maaltijden die ik voorstel de term gezond mogen dragen. Maar soms is het nu eenmaal niet anders, en dan kunnen deze tips wel helpen om wat betere (of minder slechte) keuzes te maken waardoor je toch ten volle van je afhaalavondje kan genieten.

Omdat er natuurlijk oneindig veel mogelijkheden zijn als we het over afhaal hebben, koos ik drie categorieën uit die (naar mijn bescheiden kennis van de afhaal) erg vaak besteld worden. Ik ga volgende afhaalmogelijkheden onder de loep nemen, namelijk het bestellen van pizza, kebab (& grill zaken) en sushi. Ik geef jullie een hoop tips. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken natuurlijk, maar pik diegenen eruit die voor jou haalbaar lijken!

 101 bij pizza bestellen

IMG_9808 copy

Pizza bestellen is al meteen een moeilijke optie. En gewoon met een blaadje sla naast een hoop pizzapunten, dat is voor niemand aangenaam. Welke slimmere keuzes kan je dan maken?

 1. Kies voor een dunne bodem. Laat deepdish pizza’s sowieso links liggen. Meer topping, maar ook meer deeg zorgt voor een enorme toename in calorieën van de uiteindelijke pizza.
 2.  

 3. Kies de juiste toppings. Ga voor zo eenvoudig mogelijk met eventueel wat groenten. Laat het vette vlees dat je als topping kan nemen (kebabvlees, ham, spek of gehakt) links liggen en bespaar zo heel wat calorieën en vetten in het bijzonder.
 4.  

 5. Als het kan, vraag dan om wat minder kaas. Kaas maakt de pizza lekker! Natuurlijk! Maar is het nodig om een heel zakje per pizza op te gebruiken? Meestal, ook bij online bestellen, kan je een opmerking toevoegen bij je bestelling en daar kan je dit dus gemakkelijk vragen.
 6.  

 7. Ga voor een side salad, of nog beter: deel een pizza met iemand en neem er een salade bij. De meeste pizzazaken hebben ook een aanbod in salades. Hiermee krijg je een grotere hoeveelheid groenten binnen en kan je toch van de smaak van pizza genieten. Vergeet wel zeker niet om de dressing apart te laten serveren!
 8.  

101 bij kebab bestellen

IMG_9917 copy

Bij de kebabzaak zijn er ongelofelijk veel keuzes en best een aantal gezondere keuzes ook! Maar een gezonde keuze wordt al snel heel wat minder gezond, als er een enorme hoeveelheid saus over wordt geserveerd of wanneer het foute vlees gekozen wordt. Wat raad ik aan?

 1. Kies voor een optie zonder brood (product) of ga liever voor een wrap in plaats van kebab-brood. De meeste vleessoorten worden gegrild, wat het dus niet ongezond maakt. Kies voor een schotel met rijst of salade en geniet van het gegrilde vlees zonder schuldgevoel.
 2.  

 3. Kies je vlees slim, want is er natuurlijk ook veel verschil. Kies voor kip om het vetgehalte laag te houden, of voor een vegetarische optie met linzen of feta of misschien heeft je kebabzaak wel de mogelijkheid om heerlijke falafelballetjes te bestellen.
 4.  

 5. Go light on de saus. Ga voor een tomatensaus, of ketchup om wat calorieën uit te sparen. Of onthou je van de saus en voeg zelf thuis een “gematigde” hoeveelheid saus toe. Een eetlepel mayonaise die je zelf toevoegt is nog altijd beter dan die halve bus die ze vaak toevoegen in de kebabzaak zelf.
 6.  

101 bij sushi bestellen

IMG_9831 copy2

Sushi heeft over het algemeen een goede reputatie als het op gezondere versies van fastfood aankomt. En de traditionele sushi is ook heel puur en dus zeker een aanrader. Helaas zijn de meeste varianten die wij kennen heel wat minder traditioneel en dus helaas ook heel wat minder gezond dan je zou denken. Bezint dus eer ge besteld en je kan de volle 100% van je sushi genieten. Maar wat is dan de juiste keuze?

 1. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zou van die kleine rolletjes eindeloos in mijn mond kunnen steken. En voor je het weet heb je niet één maar twee of drie rollen naar binnen gewerkt. Om wat extra vulling te krijgen, bestel dan een soep op basis van miso, een soort Japanse bouillon. Lekker gezond en heerlijk vullend.
 2.  

 3. Let goed op bij de verschillende soorten van sushi. Sashimi (enkel rauwe vis) of maki (rijst gerold in zeewier met vulling) zijn altijd goede opties. 
 4.  

 5. Vermijd rollen waar er spicy in de naam staat! Dit is eigenlijk pikante mayonaise die royaal verwerkt wordt in een sushirol en die dus heel wat onnodige calorieën met zich meebrengt. Ook crunchy is een gevaarlijke term. Dit wil namelijk zeggen dat delen of zelfs de gehele rollen gefrituurd zijn.
 6.  

 7. Power je sushi up met een bijgerecht van edemame boontjes. Niet alleen zijn ze heerlijk lekker, ze bevatten ook nog eens veel eiwitten en voorzien je van een ruime portie groenten die de sushi perfect aanvult. Voor mij een must bij elke bestelling.
 8.  

 9. Tempura kan je ook op elke kaart vinden. Fancy naam, dat wel, maar jammer genoeg wil dat gewoon zeggen dat dit gerecht met beslag in olie gefrituurd is. Niet zo gezond dus helaas. Bestel 1 portie met je tafelgasten en geniet van 1 of 2 gefrituurde scampi’s of rolls en doe je voor de rest te goed aan al het andere lekkers dat je krijgt voorgeschoteld.
 10.  

Zo, dit waren mijn tips voor wat gezondere afhaal keuzes. Kende jij alle tips al? Of heb ik je toch nog iets bij kunnen leren? Let me know! En als je nog extra tips hebt, om afhaalmaaltijden een gezonde twist te geven, laat het dan zeker achter in de comments! Heb je de smaak te pakken en zie je het helemaal zitten om gewoon eens lekker afhaal te bestellen zonder schuldgevoel? Via Pizza.be kan je gewoon lekker vanuit je luie zetel de heerlijke afhaal recepten bestellen uit je buurt.3 gedachten over “Eerste hulp bij afhaalmaaltijden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *