Anna’s eerste baby hapjes

Anna’s eerste babyhapjes + een paar leuke receptjes!

Vandaag een iets andere blogpost dan dat jullie van mij gewend zijn, maar misschien wel de meest geanticipeerde. Ik kreeg namelijk héél vaak de vraag “of ik ook iets rond babyvoeding” ging posten. Onze lieve kleine schat Anna is intussen de 6 maanden flink gepasseerd dus het leek me de perfecte tijd om met baby hapjes te gaan experimenteren. Toen Baby Spa Precho me vroeg om een aantal lekkere receptjes te bedenken voor de allerkleinsten, leek me dit de ideale gelegenheid om mijn ervaringen ook met jullie te delen. Want naast heerlijke verwennerijtjes (massage, bubbelbadjes, noem maar op!) bij hun Baby Spa in Antwerpen en Herentals, kan je je kindje uiteraard ook met een heerlijk lekker maaltje verwennen. ;)  Uiteraard zijn alle receptjes volledig Kokerellen proof. Ze zijn gezond, gemaakt met basisingrediënten zonder toevoegingen, met smaak en snel klaar!

Hoe zit het met keukentools?

Er bestaan een heleboel tools speciaal om babyvoeding klaar te maken, van 20 tot wel honderden euros! Mijn advies: heb je zelf nog niets thuis dat kan stomen, pureren? Kies dan voor een all-in-one toestel dat alles tegelijkertijd kan (stomen, pureren, opwarmen en ontdooien). Zo hoef je maar 1 toestel aan te kopen, bespaar je jezelf wat afwas en heb je alles in huis om die lekkere portie voor je kindje klaar te maken. Ikzelf heb thuis een blender, staafmixer en stoommandjes bij de vleet dus ik kocht niets nieuws maar gebruik gewoon de tools die ik al voorhanden heb.

Vers of potjes?

Wij hebben Anna eens potjesvoeding gegeven, maar daar moest ze niets van hebben. Niet alleen daarom maak ik vers, want ik vind smaak heel belangrijk. En wat er in die potjes zit, dat vind ik nu écht niet lekker smaken! Daar tegenover staat wel dat ik niet altijd vers eten klaar maak on the spotzoals ‘aanbevolen’. Welke mama heeft er nu tijd om elke dag verse patatjes en groentjes in huis te halen en precies op dat tijdstip klaar te hebben wanneer je baby wakker wordt voor zijn middageten? Volgens mij niemand!

Ik meal prep in de weekends de maaltijden van de daaropvolgende week. Anna is drie dagen bij de opvang (en krijgt daar dan eten), de rest krijgt ze thuis. Ik bereid dus voldoende porties voor en vries alles buiten de portie voor die dag (en de dag erna) in. De avond ervoor haal ik de maaltijd uit de diepvriezer en laat het in de koelkast ontdooien. De groenten die in seizoen zijn probeer ik vers te halen, maar ik gebruik evengoed diepvriesgroenten als het snel moet gaan. Doordat ze meteen na het plukken ingevroren worden behouden ze alle voedingswaarden dus het is een prima alternatief.

Puree vs. Baby Let Weaning

Ik krijg ook vaak de vraag of ik puree geef of de rapley methode gebruik. Het antwoord? Een mix van de twee! Bij de opvang wordt alles gemalen, thuis probeer ik iets meer te variëren. De grootste bezorgdheid van ouders is dat hun kindje op die manier niet genoeg eten binnenkrijgen en/of dat je kindje zal stikken in de stukjes. Om de eerste bezorgdheid tegen te gaan geef Anna vaak een stukje groente/fruit om op te sabbelen tijdens ik haar eten klaarmaak, maar geef ik haar daarna nog wat geprakt voedsel. Om het tweede probleem tegen te gaan, probeer ik mijn puree (nu zeker vanaf 6 maanden) ook niet te fijn te maken, met kleine stukjes erin. Zo leert ze ook texturen. Zeker nu we eitjes, vis en vlees introduceren probeer ik geen homogeen goedje te maken, maar net de verschillende smaken apart aan te bieden.

Er is een groot verschil tussen kokhalzen en stikken. Je baby weet in het begin nog niet hoeveel eten hij/zij kan eten in één keer. Is dit te veel, dan duwt de tong het eten vanzelf terug naar buiten (kokhalsreflex). De eerste keer best eng om te zien, I know! Het kokhalzen gebeurt dus af en toe, maar op die manier leert je baby zelf doseren. Ik volgde samen met mijn gezin alvast een EHBO cursus tegen stikgevaar toen ik zwanger was. Ik heb er geen seconde spijt van. Zo ben je in ieder geval voorbereid (en ben je iets minder onzeker tijdens het eten geven).

Enkele leuke receptjes, waar je zelf ook van kan eten!

Wat meteen in mij opkwam toen ik begon na te denken over pureetjes en papjes voor Anna: moet ik dat allemaal apart gaan klaarmaken? En dan ook nog eens iets anders voor ons? Ik probeerde een manier te bedenken hoe dat makkelijker kon (en met minder afwas). Daarom zijn de receptjes hieronder allemaal afgeleiden van bestaande recepten op Kokerellen. Zo heb je twee vliegen in één klap: je babyhapje klaar om van te smullen & je eigen maaltijd ready to go! Ohja, en vergeet je baby geen slabbetje aan te doen hé! Ik deed dat niet (alles voor de foto, haha) maar had er al héél snel spijt van. Ik heb een mooie afwasbare, ideaal voor veel gesmos!

Recept: Zoete aardappel met quinoa en peterselie

 1. Maak één extra zoete aardappel proper en bak deze mee in de oven.
 2. Hou een beetje van de quinoa apart en plet dit samen met de zoete aardappel.
 3. Voeg wat van de versgesneden peterselie toe.

Recept: Bloemkoolpuree met kip

 1. Kook een extra aardappel en een paar extra bloemkoolroosjes mee.
 2. Pureer ze mee, maar hou apart zodra je het mengsel gaat kruiden.
 3. Bak 1 extra stukje kipfilet mee, niet gekruid.
 4. Snij de kip in fijne stukjes of pureer eventueel mee onder het geheel.

Recept: Oosterse couscous met gegrilde groenten

 1. Hou een beetje van de gegrilde pompoen, bietjes en kikkererwten apart voor je het geheel kruidt (na i.p.v. voor het bakken in de oven).
 2. Kook de couscous zonder bouillon of eventueel met een zoutarm blokje en voeg een schepje toe aan de groenten.
 3. Mix en prak/maal fijn met een mixer.

Een belangrijke tip die ik bijna nog vergat te delen met jullie (danku oplettende lezeres Evelien!) is dat wanneer je je babyhapje klaarmaakt, je ook een gezonde hoeveelheid (meestal zeggen ze 1 eetlepel per maaltijd) aan gezonde vetten mag toevoegen. Dit maakt het finale resultaat trouwens heerlijk zacht en romig, Anna is er dol op! Bovendien hebben kindjes deze vetten hard nodig en krijgen ze ze op geen andere manier binnen. Ik gebruik meestal olijfolie, maar probeer af en toe af te wisselen met een neutrale of kokosolie!

Snacken tussendoor?

Ben je nog op zoek naar snackjes die je aan je kindje kan geven, wanneer je nog met hun baby hapjes bezig bent bijvoorbeeld? Dan heb ik ook een paar lekkere/gemakkelijke opties. Uiteraard is het wel belangrijk dat je als ouder ten allen tijde in de buurt bent van je kindje wanneer ze knabbelen!

Groenten of fruit die ideaal te nuttigen zijn uit het vuistje:

 • Gekookte wortelstengeltjes
 • Gekookte stronkje bloemkool/broccoli (heeft zelfs een “handvatje)
 • Een stukje banaan
 • Een reepje avocado
 • Een stukje voorgekookte biet

Wat ik Anna soms ook geef om te experimenteren met textuur en smaken:

 • Rijstwafels (gemaakt van 100% zilvervliesrijst zonder toegevoegd zout)
 • “baby puffs” – ze lijken op cheetos, maar het zijn gepofte maïshapjes met kruiden

Ga je zelf ook aan de slag met baby hapjes? Wat zijn jouw favoriete combinaties? Laat het me hieronder in de comments zeker weten!

Nog meer goed nieuws, want Baby Spa Precho geeft al mijn lezers nog een heel leuke kortingscode van 10% voor hun Baby Spa. Ideaal om eens helemaal te gaan relaxen met je kindje tijdens de vakantie of om cadeau te doen aan één van die hardwerkende mama’s én papa’s die je kent! :) Gebruik de code KOKERELLEN10 tijdens je betaling!4 gedachten over “Anna’s eerste baby hapjes”

 • Hoi Ellen, super tof idee om ook receptjes voor de allerkleinsten te posten. Als mama heb je vaak geen tijd meer om ook hierover nog te gaan nadenken en komt er dus vaak hetzelfde op tafel. ? die met couscous ga ik zeker eens proberen! Vergeet ook niet erbij te vermelden dat toevoeging van vetstof (olie, margarine) in de papjes essentieel voor de groei en ontwikkeling van onze kindjes? ? ik kijk uit naar het vervolg. Groetjes Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.