Tips om duurzaam te leven: hoe doe ik het?

Duurzaam leven, er is veel over te doen. Je wordt om de oren geslingerd met termen als zero waist, environment friendly, vegan, etc… maar vaak lijkt het écht onhaalbaar om je leven zo drastisch om te gooien. Dat is eigenlijk ook helemaal niet nodig! We vergeten vaak dat elk beetje helpt en dat we niet van de ene dag op de andere ‘perfect’ moeten gaan leven. Ik ben de laatste jaren steeds bewuster bezig met afval, duurzaam leven, het milieu enzovoort. Maar in plaats van een goeroe te willen zijn, kies ik gewoon voor de dingen die voor mij wel haalbaar zijn, handige tips & tricks en daar haal ik zoveel voldoening uit!

Toen Seepje, een merk opgestart door twee Nederlandse studenten, mij contacteerde om hun producten te leren kennen, wist ik dat ik graag nog eens een blogpost wilde schrijven rond gemakkelijk en duurzaam leven voor iedereen (ook diegenen die geen tijd hebben, geen geld hebben, veel kinderen hebben,… ;D). Daarom deel ik vandaag graag met jullie mijn gemakkelijke, dagelijkse tips om een wat duurzamer leven te gaan leiden. Al haal je er eentje uit om eens uit te proberen, dan is mijn missie alvast geslaagd! :D Doen jullie al iets om duurzamer te gaan leven? Ik hoor het hieronder graag in de comments! 

 1. Ga voor minder en beter vlees.
  Eentje die misschien voor velen al vanzelfsprekend is, maar voor vele gezinnen ook nog helemaal niet. Van mij hoeft niemand meteen vegetariër, flexitariër, veganist of iets dergelijks te zijn. Maar we kunnen er niet omheen: vlees eten kan beter. Komt vlees bij jouw standaard op tafel? Kies dan eens om 1x per week voor vis of – nog beter – veggie te gaan. Of kies in plaats van het goedkoopste stuk vlees voor een biovariant. Geniet van een kleiner (het moet écht geen 200g pp te zijn), maar veel smaakvoller vleesje. Zo hoef je meteen niet veel dieper in je portefeuille te duiken. Vlees of vis minderen is trouwens nog beter voor de portefeuille en aan inspiratie geen gebrek. Ik maakte een tag speciaal voor ‘vegetarische gerechten‘ en ‘plantaardige gerechten‘ waar je een waaier aan mogelijkheden vindt.
 2. Poets met middelen gemaakt van natuurlijke producten.
  De standaard poetsproducten zitten vol met chemische ingrediënten die écht niet gezond zijn voor mens, dier en natuur. Toch is het al jaren (decennia, eeuwen?!) zo dat mensen poetsen met natuurlijke producten. Waarom zou je nog vervuilende producten kopen als de alternatieven zo voor handen zijn? Je zou je producten zelf kunnen maken, maar ik ga liever voor een kant-en-klare optie en Seepje is dan ook de perfecte keuze! Niet alleen ziet de verpakking er heel erg leuk uit, de missie van het bedrijf is eentje waar ik me helemaal in kan vinden: een schonere én mooiere wereld. Seepje wordt gemaakt op basis van de Sapindus mukorossi vrucht (ik kende het ook niet hoor) uit de Himalaya. Seepje zorgt ervoor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product (fairtrade approved!). Alle schillenverpakkingen worden vervolgens door werknemers in een beschutte werkplaats ingepakt en klaar gemaakt voor verdeling. Een mooi verhaal me dunkt. Ik teste uiteraard ook hun producten en niet alleen ruiken Anna haar kleertjes heerlijk, ze zijn ook echt schoon! Ook de allesreiniger en afwasmiddel doen prima hun werk.
 3. Neem de fiets (of rij met meer!).
  Dit is eentje die zo vanzelfsprekend is, maar toch gebeurt het toch nog veel te weinig! Wij kochten bij de geboorte van Anna een bakfiets met plaats voor haar autostoel & I love it! Ik ben zo mobiel in de stad met de fiets, kan overal naar toe zonder parkeerplaats te moeten zoeken, zonder in de file te moeten staan. Ik laat met heel veel plezier mijn auto staan. Uiteraard is het niet altijd mogelijk om met de fiets te gaan. Wij gaan regelmatig op bezoek bij familie en hebben dan ook de auto nodig. Maar ik zit maar héél erg zelden alleen in de auto. Ga ik naar een event? Dan pik ik altijd mensen op. Ga ik naar een feestje, dan pols ik altijd even of er mensen mee willen rijden. Zo is het autoritje niet alleen een pak gezelliger, het is ook nog eens voordeliger en beter voor het milieu.
 4. Koop minder ‘in de mode’ maar wat je echt leuk vindt.
  Duurzame mode, het is een moeilijk onderwerp. Van sommige winkels is het openlijk geweten dat ze kinderarbeid oogluikend toelaten, maar zijn we er daarom zeker van dat andere grote ketens dit niet doen? Ik vind het alvast ontzettend uitdagend om hier een échte geïnformeerde keuze rond te maken. Daarom probeer ik het over een andere boeg te gooien. Ik kies voor minder kleding in het algemeen, en voor betere tijdloze stukken. Geen mode-items waarvan ik zeker ben dat ik ze maar éénmalig zal dragen, maar wel kwalitatieve stuks die ik zeker meerdere seizoenen (en hopelijk jaren) zal kunnen dragen. Ik ben wel heel blij dat ik tendensen zie waarbij duurzame kledingmerken steeds budget vriendelijker, populairder en bekender worden. Denk maar aan de Veja schoenen die tegenwoordig iedereen draagt (ze hebben vegan schoenen, maar ook sneakers met duurzamer leer) en Matt en Nat die ook vegan schoenen en handtassen maken. Ik kocht er net een nieuwe handtas van en je zou nooit zeggen dat het geen echte leren handtas is. Uiteraard kan ik nog niets zeggen over de kwaliteit op lange termijn, maar als ik naar andere gebruikers luister gaan ze nog langer mee dan lederen tegenhangers. Score!
 5. Doe de gordijnen open.
  Huh, de gordijnen open doen? Jep, het maakt een enorm verschil. Laat het zonlicht volop binnen schijnen. Zo hoef je niet alleen minder snel de verwarming aan te zetten, je krijgt ook nog eens voldoende licht in huis zodat je ook je lampen minder gauw moet aandoen. Wij hebben het geluk om op een hoek te wonen en krijgen dus heel veel natuurlijk zonlicht en warmte binnen. Heerlijk is het! In de zomermaanden hadden we zelfs nog geen lampen opgehangen, omdat het gewoon niet nodig was. Nu de herfst begonnen is, merk ik nog steeds dat wanneer de zon geschenen heeft ons huis in no time een stuk warmer voelt. Maak het ’s avonds gezellig met wat kaarsen en een warme waterkruik en kruip samen een onder dekentje.
 6. Zero waist eten maken.
  Voedselverspilling is misschien nog het onderwerp binnen duurzaam leven waar ik het meest mee bezig ben. Er wordt dagelijks zoveel eten weggegooid. Als je cijfers leest wordt je er gewoon niet goed van. Probeer bij te houden wat er in je koelkast ligt, wat er bijna slecht gaat worden in je voorraadkast en ga creatief aan de slag met restjes. Ben je er op tijd bij? Vries dan gewoon een maaltijd in. Zo hoef je geen eten weg te gooien en kan je jezelf nog een plezier doen wanneer je geen tijd hebt om vers te koken. Heb je nog oud brood liggen? Maak een broodpudding! Bruine bananen? Bak jezelf een bananenbroodje. Geef zo etenswaren die anders snel in de vuilbak verdwijnen een tweede leven. En heb je echt te veel eten? Deel het dan uit! Nodig vrienden en familie uit voor een etentje of geef het gewoon mee als ze binnenspringen. Ik heb nog nooit iemand nee horen zeggen tegen een extraatje bij mij thuis! ;)
 7. Kwalitatief speelgoed voor kinderen.
  Duurzaam leven met kinderen, dat is een uitdaging on a whole other level. Ik had veel goede voornemens voor ik beviel, van enkel houten speelgoed tot herbruikbare luiers. Toen Anna geboren was, was ik dolblij met wegwerpluiers want die bergen was stapelden zich elke dag al zienderogen op en ook is duurzaam speelgoed soms zo duur dat ik er van achterover viel. Daarom kozen we voor een – naar onze mening – goede middenweg. Wij gebruiken voor Anna zoveel mogelijk natuurlijke producten, van billendoekjes tot tandpasta en wasgel. Ook heeft Anna geen ‘bergen’ speelgoed, maar net genoeg om elke keer weer met iets nieuws te kunnen spelen. Zij komt zéker niets tekort! Sommige knuffels of speeltjes zijn gewoon van plastiek, hebben schreeuwerige kleuren. Andere zijn dan weer gemaakt van biokatoen, dragen bij aan een betere leefwereld en worden van duurzame materialen gemaakt. Ik ben er zeker van dat Anna niet gelukkiger zou zijn met alleen maar méér speelgoed. Ze zou het (zeker op deze leeftijd) niet eens merken. Daarnaast is het ook zeker eens de moeite om bij vrienden en familie rond te horen of er nog speelgoed uitgewisseld kan worden. Zo kan elk kind met iets nieuws spelen zonder dat er nieuw speelgoed aangekocht moet worden! Win win voor iedereen. :)
 8. Ga voor 2de hands.
  Of het nu over kinderspeelgoed, kleding, vervoersmiddelen, meubilair of eender wat gaat: kijk eens voor een tweedehands optie. Zo hebben wij in ons huisje een mix van oude en nieuwe meubels staan wat meteen een gevoel van gezelligheid en uniekheid met zich meebrengt, iets wat wij heel leuk vinden. Ook voor babyspullen hebben wij heel bewust een aantal dingen tweedehands gekocht. Je gebruikt zoveel van die items maar voor een korte tijd dat ze bijna nog in een ‘zo goed als nieuw’ staat verkeren wanneer je ze overkoopt. Ook kan je zelf een grote schoonmaak doen tussen je spullen. Verzamel ze, spreek met wat vrienden af (want dat is toch altijd gezelliger) en ga eens samen op een rommelmarkt staan. Wie weet zijn jouw spullen nog wel bruikbaar voor iemand iemand anders.

Ik schreef deze blogpost in samenwerking met Seepje. Lees mijn disclaimer voor meer informatie over gesponsorde content op Kokerellen. Uiteraard verandert een betaalde opdracht niets aan mijn mening over het product. Ik zal dan ook nooit schrijven over een product waar ik niet achtersta (dan liever geen centjes). 3 gedachten over “Tips om duurzaam te leven: hoe doe ik het?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.