Dessert pizza met chocolade en smarties

Zoals je wel kan zien, verschijnt er vandaag geen standaard Kokerellen receptje op de blog. Daar is een hele goede reden voor! Deze kleurrijke dessert pizza die je hier ziet staan is geïnspireerd door Lara. Ze is 5 jaar en via een vrijwillige plaatsing woont ze nu voltijds bij haar tante, de zus van haar mama. Om de zes weken ziet ze haar mama. Lara zit dus in een pleeggezin.

#pleegzorgpowerfood

Lara is graag creatief bezig en dat kwam perfect uit want Pleegzorg Vlaanderen organiseerde de campagne #pleegzorgpowerfood. Waarom? Wist jij dat meer dan 8000 kinderen en volwassenen opgevangen worden in pleeggezinnen in Vlaanderen? Dat vereist de nodige power om stevig in je schoenen te staan. Pleegzorg Vlaanderen vroeg dan ook aan pleegkinderen om hun droom power food te tekenen en omschrijven.

Omdat Lara dol is op desserts, tekende ze een pizza met blauwe chocoladesaus en een kleine kabouter pizza erbovenop, afgewerkt met smarties. Lara was ontzettend verbaasd dat haar tekening geselecteerd was en ik was ontzettend enthousiast om met haar creativiteit aan de slag te gaan!

Wat is pleegzorg?

Voor we overgaan naar het recept, geef ik je graag nog even wat meer uitleg over pleegzorg en wat pleegzorg nu precies inhoudt.

Als ouders even niet voor hun kind kunnen zorgen, gaan sommige kinderen een tijdje in een ander gezin, een pleeggezin wonen. Pleegzorg bestaat echter in verschillende vormen. Zo leerde ik dat niet alleen kinderen en jongeren opgevangen worden, maar ook pleeggasten – volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek – en minderjarige vluchtelingen kunnen terecht in pleegzorg.

Ik had een beeld van pleegzorg waarbij een pleegkind of -gast lange tijd vast bij een pleeggezin gaat wonen, maar naast deze situatie kan een pleegkind of -gast bijvoorbeeld ook enkele weken, één weekend per maand of bijvoorbeeld tijdens vakanties terecht bij een pleeggezin. Pleegzorg Vlaanderen gaat altijd op zoek naar de vorm die het beste past.

Om zo goed mogelijk te voorzien naar de noden van de pleegkinderen en -gasten maar ook naar de fit tussen een pleegkind en pleeggezin, zijn er natuurlijk heel veel verschillende pleeggezinnen nodig. Daarom is Pleegzorg Vlaanderen voortdurend op zoek naar nieuwe pleegouders.

Meer weten?

Wil je meer weten over pleegzorg en of het iets voor jou is? Je vind alle info je op www.pleegzorgvlaanderen.be. Vergeet zeker niet om een gratis infopakket aan te vragen of schrijf je in voor een infosessie.

Ben je benieuwd naar de andere kunstwerken en recepten? Ga dan naar www.pleegzorgvlaanderen.be/pleegzorgpowerfood

Dessert Pizza met chocolade

En dan gaan we nu over naar het recept! Want ook over deze dessert pizza heb ik nog het nodige te zeggen. :) Het was een serieuze uitdaging om van het prachtige kunstwerk van Lara ook een volwaardig en lekker dessertje te maken, maar ik denk dat ik in mijn opzet geslaagd ben.

Deze dessert pizza bestaat uit twee pizzabodems (eentje onderaan en eentje waaruit ik een paddenstoel sneed), een blauwe roomkaas-chocolade topping en een paddenstoel van witte chocolade en smarties. Erg leuk om naar te kijken en ook erg leuk om te maken met je kids!

Ik waagde me aan het testen van enkele natuurlijke kleurstoffen die volgens online bronnen blauw kleuren:

 • Blauwe bessen: ik pureerde een handvol blauwe bessen tot moes met een staafmixer en zeefde het mengsel. Dat mengsel op zich zou al een blauwe kleur geven, maar was bij mij eerder roze/paars.
 • Rode kool: een kwartje fijngesneden rodekool koken in wat water zorgt voor paars kookwater dat met een beetje baksoda ook blauw zou kleuren. Ik testte het met een potje klaargemaakte rodekool van de supermarkt. Ik gebruikte wat van het vocht en mengde de baksoda eronder. Het mengsel kleurde inderdaad een stuk donkerder en als ik het onder de roomkaas mengde werd het paars/blauw. Door de lichtgele kleur van de witte chocolade werd het helaas terug paarser.

Conclusie: twee prachtige natuurlijke kleuren maar allebei niet écht blauw. Dus zocht ik toevlucht in de kunstmatige kleurstoffen. Dat had meer succes, maar wees gewaarschuwd: een drupje is genoeg en die potjes zijn zo onhandig dat je handen drie dagen lang volhangen met kleurstof. ;)

Aanpassingen

Ik probeerde dit recept zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de foodie wensen van Lara, maar uiteraard kan je het recept een stuk versimpelen. Zo kan je:

 • Choco gebruiken en even laten smelten in de microgolf in plaats van de gekleurde blauwe chocoladetopping.
 • Koekjesdeeg maken en in een grote ronde uitsnijden als alternatief voor pizzadeeg.
 • De paddenstoel vervangen door eender welke vorm je leuk vindt of hem gewoon weglaten
 • voor een gezondere variant yoghurt of enkel roomkaas met een beetje suiker gebruiken als topping en versieren met vers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen, etc…

Dessert pizza met chocolade en smarties

No ratings yet
Porties: 8 personen

Ingrediënten

 • 2 pizzabodems ik nam Magioni bloemkoolpizza
 • 100 gram witte chocolade
 • 2 eetlepels roomkaas op kamertemperatuur
 • een paar druppeltjes blauwe kleurstof optioneel
 • 1 pakje smarties

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 220°C.
 • Gebruik je vers pizzadeeg, rol het dan uit. Ik liet mijn eerste deeg rond. In het tweede sneed ik de vorm uit van een paddenstoel. Leg de pizzabodems op een bakplaat en bak in de oven tot het deeg goudbruin is. Bij mij duurde dit zo'n 15 minuten.
 • Smelt ondertussen de witte chocolade. Hou 1/3de apart en doe de rest in een kommetje.
 • Voeg een paar druppeltjes blauwe kleurstof toe om je witte chocolade te kleuren en meng er ook de roomkaas onder met een garde.
 • Verdeel het blauwe chocolademengsel met een lepel over de pizzabodem. Leg er dan de tweede pizzabodem op (in mijn geval in de vorm van een paddenstoel) en kleur in met de resterende witte chocolade. Decoreer de pizza met de smarties.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertjes? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Pleegzorg Vlaanderen. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept