Citroenkoeken
Deze koeken hoeven eigenlijk geen introductie. Je moet ze gewoon maken om te weten hoé lekker ze wel niet zijn! Oh boy! Ik was vroeger helemaal niet fan van de citroendesserts en nu kan ik er geen genoeg van krijgen. Deze koeken bak je in een ovenschaal (lekker gemakkelijk en geen gedoe) en snij je nadien in stukjes naar wens. De koeken bestaan uit twee lagen. Een onderste koeklaag die heerlijk boterig en kruimelig is met daarbovenop een toplaag van citroenmousse vs. citroencake. Ik kan het niet anders uitleggen.
Doordat we de eieren met de suiker lang opkloppen vormt zich in de oven een derde laagje tussen de twee eerste lagen, dus het finale resultaat bestaat uit drie heerlijke laagjes. Crunchy koek onderaan, een smeuïg citroenpuddinglaagje in het midden en een meer luchtige, frisse citroentopping bovenop!
Ingrediënten
- 200g bloem
- 30g maïzena
- 100g suiker
- 250g boter
- 200g suiker
- 30g bloem
- 4 eieren
- 3 citroenen
Werkwijze
- Verwarm de oven op 180°C.
- Bestrijk een vierkante bakvorm (of ovenschaal als je dat niet hebt) met boter en leg op de bodem een velletje bakpapier.
- Doe de bloem, maïzena en suiker in een kom en meng met een garde.
- Snij de boter in kleine blokjes en sneed tot een coherent deeg met je handen.
- Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en druk goed aan. Zorg dat de bovenkant zo egaal mogelijk is.
- Zet de bakvorm voor 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Maak ondertussen de citroenvulling.
- Doe de eieren met de suiker in een kom. Klop het geheel luchtig voor zo'n 3-4 minuten (het mengsel wordt licht en neemt sterk toe in volume).
- Voeg dan de bloem toe, alsook de zeste van de drie citroenen en hun sap. Zet voorzichtig onder elkaar tot het beslag egaal is.
- Giet het beslag op de bodem en zet opnieuw voor 25 minuten in de oven.
Smakelijk!
Oeeeh klinkt echt superlekker! Ga dit recept zeker eens opslaan voor een bakzondag :D
xo Noor
clothesanddreams.blogspot.com
Dankje Noor! Het is echt een aanrader. :)
Liefs,
Ellen
Citroensmaak niet te overheersend?
Kun je ook sinaas gebruiken?
Grtjs
Het is best citroen-achtig, maar absoluut niet zuur daar zorgt de suiker wel voor. ;)
Appelsien kan denk ik ook. Ik zou iets minder suiker gebruiken dan.
Groetjes,
Ellen