Citroen cheesecake met lavendel

Zomer in een taartje? Het kan! Deze citroen cheesecake met lavendel heeft het allemaal. Droom dus alvast weg bij de heerlijke geur als dit gebak uit de oven komt

Zomer in een taartje? Het kan! Deze citroen cheesecake met lavendel heeft het allemaal. Droom dus alvast weg bij de heerlijke geur als dit gebak uit de oven komt of geniet van de zalige smaak van het zuiden als je de eerste hap neemt. Als je dan toch aan het bakken gaat, laat het dan deze cheesecake zijn!

Mij mag je altijd wakker maken voor een lekker stuk cheesecake, plattekaastaart, kwarktaart, hoe je het ook noemt. Gebakken of niet, met een smaakje of niet. Ik ben er dol op! Er zijn dan ook eindeloze varianten beschikbaar, maar deze komt meteen op mijn lijstje van toppers terecht. Ik maakte de citroen cheesecake voor de verandering in een vierkante bakblik (je kan ook een ovenschaal gebruiken), zodat ik er gezellige vierkante stukjes uit kon snijden. Het oog wil ook wat, dus een andere presentatie is soms een fijne afwisseling.

Maar dan hoor ik je denken: Ellen, kan je lavendel wel eten? Ja, dat kan je zeker! Maar meteen een boodschap van algemeen nut: hoe dol je er ook op bent, gebruik niet te veel. Ik ging een beetje overboord de eerste keer dat ik dit recept maakte en ik kan je eerlijk zeggen: het was niet te eten! :) Kies ook voor lavendel die geschikt is voor consumptie i.p.v. die uit de tuincentra. Kan je het niet meteen vinden (of lijkt het je niet lekker), dan kun je uiteraard ook prima een citroen cheesecake zonder lavendel maken.

Dit is trouwens het tweede recept dat ik maakte voor de samenwerking met de Sugars of the World (kokosbloesemsuiker en het agavepoeder) van Candico. Dankzij de karamelachtige smaak van de suiker, krijgt de cheesecake een heerlijke rijke smaak. Je moet het uitproberen om te snappen wat ik bedoel! ;)

Citroen cheesecake met lavendel

Porties: 16 porties

Ingrediënten

Bodem:

  • 120 g digestives
  • 30 g kokosbloesemsuiker
  • 50 g boter
  • 1 tl gedroogde lavendel geschikt voor consumptie

Vulling:

  • 500 g roomkaas
  • 30 g bloem
  • 50 g kokosbloesemsuiker *
  • 50 g agavepoeder *
  • 1 citroen sap en zeste
  • 2 eieren
  • 125 g zure room
  • Lemon curd voor de afwerking, optioneel

Instructies

Voor de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe alle ingrediënten voor de bodem buiten de boter in een food processor en maal tot een fijn geheel.
  • Smelt de boter en voeg toe aan het koekmengsel. Pulseer tot het deeg lijkt op nat zand.
  • Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier en verdeel er het koekmengsel over. Druk de bodem stevig aan zodat je een vaste koek krijgt. Bak 10-12 minuten in de oven.

Voor de vulling:

  • Meng de roomkaas met de suiker, zeste en sap van de geperste citroen tot een glad geheel.
  • Voeg al roerend 1 voor 1 de eieren toe en daarna de zure room.
  • Voeg als laatste de bloem toe en mix net tot de vulling egaal is.
  • Giet de vulling op de licht afgekoelde bodem en zet in de oven voor 25-30 minuten.
  • Laat de cheesecake volledig afkoelen alvorens je hem aansnijdt. Smeer voor een extra fancy effect nog een laagje lemon curd op de vulling en strooi er wat gedroogde lavendel bovenop.

Notities

*Wil je liever gewone witte kristalsuiker gebruiken? Vervang dan de twee suikers door 12Og kristalsuiker.

Smakelijk!

Kan je maar geen genoeg krijgen van cheesecake? Ik heb ontzettend veel andere cheesecake recepten! Wat dacht je van een triple speculaas cheesecake, of deze gezonde ontbijtvariant, of misschien toch liever deze klassieke kwarktaart zonder bakken.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Candico – Sugars of the World. Wil je meer weten over betaalde samenwerkingen? Lees er alles over in mijn disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *