5 tips hoe ook jij lokaler kan eten

‘De korte keten’ is hip. Deze uitdrukking kan je dan ook niet ontgaan zijn. Maar wat is de korte keten precies? Beeld je in: jij gaat naar de supermarkt voor je producten, heb jij dan enig idee waar deze producten vandaan komen? Komen ze uit Europa, ons land, of misschien zelfs uit de regio? Meestal heb je hier geen idee van. De korte keten is de rechtstreekse band tussen de consument en de product, zonder inmenging van verpakkers, supermarkten en/of groothandels. Lokaal eten dus!

Zo kan niet alleen de producten (bijvoorbeeld de boer om de hoek) zijn eigen prijs, kwaliteit en aanbod zelf bepalen, maar kan ook jij – als consument – ontdekken waar je producten vandaan komen en de kwaliteit en versheid er van meteen controleren. Bovendien is het veel minder zwaar voor het milieu. Geweldig toch?

In de praktijk niet altijd zo evident. Toen Bru, het parelende water, me dus vroeg om mee in hun #ikdrinkbelgisch campagne te stappen, dacht ik geen twee keer na. Ik som dan ook graag voor jullie mijn tips op om op een gemakkelijke (en voor iedereen toegankelijke) manier wat meer lokaal te gaan eten. Uiteraard hoef je niet meteen al deze tips te gaan toepassen. Ben je nog nieuw in het hele ‘korte keten’ verhaal? Probeer dan al eens één van deze tips uit. En kijk hoe het je bevalt. Zo bouw je stilletjes aan mee aan een duurzamer leven.

1. Check de oorsprong van je producten

Deze is misschien voor de hand liggend, maar ik wil hem toch nog even vermelden. Ben je op zoek naar appels in de winkel? Check dan even het label. Daar staat altijd op vermeld van waar de appels komen. België staat vol met appelbomen, dus laten we alstublieft allemaal onze lokale Belgische appeltjes komen, in plaats die van uit Nieuw-Zeeland. Ze smaken 10x beter! Zo is het ook met water. Wist je dat Bru natuurlijk parelend uit onze Belgische grond komt? Er worden dus geen chemische processen meer aan toegevoegd om het water bruisender te maken. En kies je voor een meer exotisch product zoals quinoa? Tegenwoordig zijn er ook een heleboel telers in Europa (in plaats van Zuid-Amerika waar dit zaad oorspronkelijk vandaan komt) waarvan de producten in de supermarkt liggen.

2. Eet seizoensgebonden

Op zoek naar een lekkere sappige tomaten in november? Of rabarber in de zomer? Maak slimme keuzes als het op seizoensproducten aankomt. Niet alleen betaal je een flinke duit extra (die asperges begin april zijn duur!!), de producten doen echt onder in smaak. Wist je trouwens dat bijvoorbeeld de Belgische tomaten super super lekker zijn? Eens je die proeft ga je niet meer terug. En daar is het nu het seizoen voor. ;)

3. Ga zelf tuinieren

Een gigantische tuin of een klein balkonnetje in de stad? Voor alle soorten bestaan er wel geschikte bloembakken/planten om zelf te kweken. Zet wat kruidenplantjes in goed veel zonlicht, laat een eigen aardbeienplantje groeien, of steek een stukje van je tuin voor worteltjes, pompoenen of rabarber. Voor weinig werk, krijg je enorm veel return!

4. Maak je blij met een ei

De vlees- en zuivelindustrie ligt zwaar onder vuur. Draag een (klein) steentje bij door op zijn minst voor eieren al lokaal te gaan. Heb je een plekje in de tuin? Zet er wat kippen neer en je bent ook ineens verlost van je groentenafval. Win-win! Of spreek familie of vrienden aan met kippen. In ruil voor een quiche of cake, ben ik zeker dat ze wel doosje zullen vullen!

5. Lokale ‘korte keten’ initiatieven

Wil je nog dat stapje verder gaan? Er zijn talloze initiatieven om rechtstreeks bij de boer te kopen. Zo heb je het buurderij initiatief waar je online bij de boer kan bestellen en de boodschappen 1x per week kan oppikken. Of ga voor een groentetas via menig organisaties (zelfs de universiteiten doen er aan mee voor studenten) te bestellen. Of ga eens langs bij een pluktuin voor verse bloemen en/of verse groentes. Ik plukte er al fantastische pareltjes van bloemen en de zoetste frambozen die je je kan bedenken. Google pluktuin + je regio en prik alvast een dagje plukken.

Heb jij nog leuke tips om lokaal te eten? Laat ze me hieronder in de comments weten! :) x Ellen

En ben je benieuwd naar de receptjes? Ik maakte een lekkere rijsttaart met aardbeien erop. Citroentaartjes met deze lemon curd, zelfgemaakte pitasalade, klassieke hummus en vegan American pancakes.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bru. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *