4.75 van 80 beoordelingen

Zachte speculaas

De Sint is blijkbaar in Nederland al aangekomen en zal binnenkort ook bij ons zijn intrede doen. En hoewel ik de cadeautjes als kind natuurlijk het allerleukste vond, kijk ik nu misschien toch wel het meeste uit naar alle lekkere speculaasjes die verkocht worden in deze periode. En dan bedoel ik zéker die grote speculaasbrokken die krokant zijn van buiten, maar heerlijk zacht van binnen. Maar wist je dat je zachte speculaas even gemakkelijk zelf kan maken? Ik laat je vandaag zien hoe!

Kom je uitgeregend thuis van het werk met de fiets? Heb je een uur staan wandelen en zijn je tenen helemaal bevrozen? Of heb je gewoon zin om jezelf eens te verwennen met een dessert? Zet dan een tasje thee (of chocomelk) klaar en maak deze héérlijke zachte speculaas. Niet alleen zal heel je huis gevuld worden met een heerlijke speculaasgeur, maar een stukje van deze lekkernij en je zal meteen bekomen.

Zachte speculaas 2

Zachte speculaas is, in tegenstelling, tot  wat ik dacht, even gemakkelijk en snel te maken dan elk ander koekje of cakeje. Het enige wat een beetje verandert zijn de verhoudingen. Ik hou van een speculaas die een krokante buitenkant heeft, maar nog heerlijk zacht en luchtig is aan de binnenkant. Hou je bijvoorbeeld meer van een dikkere, compactere (en nog een beetje deeg-achtige) speculaas, gebruik dan geen zelfrijzend maar gewoon bakmeel en klaar is kees!

Zachte speculaas

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:25 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.75 van 80 beoordelingen
12 stukken

Ingrediënten

  • 200 g donkere basterdsuiker
  • 100 g boter kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzende bloem*
  • 2 eieren
  • 2 tl speculaaskruiden*

Instructies voor de zachte speculaas

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Neem een ovenschaal (ik nam een browniebakvorm) en beboter rondom en bedek de onderkant met bakpapier.
  • Meng de suiker met de boter in een kom.
  • Voeg de eieren één voor één toe tot ze helemaal opgenomen zijn.
  • Voeg dan de bloem en speculaaskruiden toe en meng tot alles goed is opgenomen, niet verder.
  • Doe het deeg in de ovenschaal en zet in de oven voor 18-20 minuten of tot als je met een tandenstoker prikt, hij droog uit het deeg komt.
  • Laat afkoelen in de vorm alvorens te snijden.
*gewone tarwebloem als je liever een wat platter, meer deeg-ige speculaas hebt. **Speculaaskruiden kan je in deze periode van het jaar in de supermarkt vinden, maar wil je het niet gebruiken, voeg dan wat kaneel, nootmuskaat en gemberpoeder toe.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertinspiratie? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Zachte speculaas

Nog goesting?

Koekjes
00:30

Honingwafeltjes

Koekjes
00:50

Gezonde gevulde koeken

Dessert
00:50

Citroenkoekjes met lemon curd

Dessert
00:55

Brown butter chocolate chip cookies met speculaas

Dessert
01:05

Chocolade en cheesecake koekjes repen

Dessert
00:55

Citroen cheesecake met frambozen

Koekjes
00:19

De beste Chocolate chip cookies ever!

Dessert
00:40

Zwarte bonen brownies