Zachte speculaas

zachte-speculaas-3

De Sint is blijkbaar in Nederland al aangekomen en zal binnenkort ook bij ons zijn intrede doen. En hoewel ik de cadeautjes als kind natuurlijk het allerleukste vond, kijk ik nu misschien toch wel het meeste uit naar alle lekkere speculaasjes die verkocht worden in deze periode. En dan bedoel ik zĆ©ker die grote speculaasbrokken die krokant zijn van buiten, maar heerlijkĀ zacht van binnen. Maar wist je dat je speculaas eigenlijk even gemakkelijk zelf kan maken? Ik laat je vandaag zien hoe!

Kom je uitgeregend thuis van het werk met de fiets? Heb je een uur staan wandelen en zijn je tenen helemaal bevrozen? Of heb je gewoon zin om jezelf eens te verwennen met een dessert? Zet dan een tasje thee (of chocomelk) klaar en maak deze hƩƩrlijke zachte speculaas. Niet alleen zal heel je huis gevuld worden met een heerlijke speculaasgeur, maar een stukje van deze lekkernij en je zal meteen bekomen.

zachte-speculaas-5

Speculaas is, in tegenstelling, tot Ā wat ik dacht, even gemakkelijk en snel te maken dan elk ander koekje of cakeje. Het enige wat een beetje verandert zijn de verhoudingen. Ik hou van een speculaas die een krokante buitenkant heeft, maar nog heerlijk zacht en luchtig is aan de binnenkant. Hou je bijvoorbeeld meer van een dikkere, compactere (en nog een beetje deeg-achtige) speculaas, gebruik dan geen zelfrijzend maar gewoon bakmeel en klaar is kees!

Zachte speculaas

Aantal personen: 12 grote stukken

Ingrediƫnten

  • 200g donkere basterdsuiker
  • 100g boter, kamertemperatuur
  • 250g zelfrijzende bloem*
  • 1 ei
  • 2 tl speculaaskruiden*

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
  2. Neem een ovenschaal (ik nam een browniebakvorm) en beboter rondom en bedek de onderkant met bakpapier.
  3. Meng de suiker met de boter in een kom.
  4. Voeg de eieren Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n toe tot ze helemaal opgenomen zijn.
  5. Voeg dan de bloem en speculaaskruiden toe en meng tot alles goed is opgenomen, niet verder.
  6. Doe het deeg in de ovenschaal en zet in de oven voor 20 minuten of tot als je met een tandenstoker prikt, hij droog uit het deeg komt.
  7. Laat afkoelen in de vorm alvorens te snijden.

Notes

*gewone tarwebloem als je liever een wat platter, meer deeg-ige speculaas hebt. **Speculaaskruiden kan je in deze periode van het jaar in de supermarkt vinden, maar wil je het niet gebruiken, voeg dan wat kaneel, nootmuskaat en gemberpoeder toe.

Smakelijk!

zachte-speculaas

Dit vind je misschien ook leuk:



13 thoughts on “Zachte speculaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *