Worteltaart (Jawel!)

CupcakesKennen jullie die mop van het konijn dat naar de bakker ging en worteltaart vroeg? Awel, ik ben hier om jullie te vertellen dat worteltaart helemààl niet vies is, maar juist een van de lekkerste dessertjes die ik al gegeten heb. Laat je niet afschrikken door de wortelen! Deze cupcakes hebben absoluut geen wortelsmaak, maar zijn heerlijk smeuïg, kruidig en helemaal anders dan wat je al hebt gegeten (in a good way!).

Op menig feestje maakte ik deze wortelcupcakes en ze werden steevast laaiend enthousiast onthaald. Van alle desserts die ik mijn vrienden al voorschotelde, is dit recept toch wel de winnaar van de publieksprijs! Niet alleen ben je de meest originele bakker van de avond, het recept is zo gemakkelijk dat je het bijna niet zal geloven. Geen boter en suiker mixen voor talloze uren, geen eiwitten opkloppen. Niets van dat. Het enige echte klusje voor dit recept is het raspen van wat wortels, mijn armspieren zijn me dankbaar!

Je kan dit recept zowel in taartvorm als in cupcakevorm maken. Kies je voor de taartvorm, dan kan je het recept ook verdubbelen om je taart wat hoger te laten komen. Ik heb het echter ook al gewoon met het recept gemaakt, de smaak was even top!

Worteltaart (Jawel!)

Aantal personen: 12 cupcakes of 1 taart

Ingrediënten

    Voor de cupcakes:
  • 160 gram gewone bloem + 1 eetlepel
  • 100 gram witte suiker
  • 50 gram bruine suiker
  • 2 eieren
  • 180 ml neutrale olie (ik gebruikte lijnzaadolie)
  • 1 theelepel bicarbonaat* (je kan ook bakpoeder gebruiken)
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/2de theelepel nootmuskaat
  • 1/2de theelepel zout**
  • 180 gram wortels, geraspt (ongeveer 3 middelgrote wortels)
  • Voor de topping:
  • 80 gram roomkaas, op kamertemperatuur (philadelphia bijvoorbeeld)
  • 50 gram boter, op kamertemperatuur
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
  • 1 eetlepel water

Werkwijze

    Voor de cupcakes:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de wortelen in een kommetje en meng hier 1 eetlepel bloem onder. Dit zorgt er voor dat de worteltjes mooi verdeeld worden over het deeg.
  3. Doe al de overige ingrediënten in een grote kom.
  4. Meng alles goed door.
  5. Verdeel cupcakepapiertjes over de cupcake vorm en verdeel het mengsel over de vormpjes. Vul de papiertjes tot drie kwart vol.
  6. Bak in de oven voor 22-25 minuten. Check na 22 minuten met een tandenstoker in het midden van de cupcakes of er nog nat deeg aan hangt. Is de tandenstoker droog, dan zijn de cupcakes klaar!
  7. Laat de cakejes afkoelen op een koelrekje terwijl je de eenvoudige roomkaastopping maakt.
  8. Voor de topping:
  9. Meng de roomkaas en boter met elkaar met een garde zodat je een egale massa krijgt.
  10. Voeg eventueel het vanille-extract toe en ook het poedersuiker. Is je topping nog wat dik, voeg dan de eetlepel water toe.
  11. Bestrijk de afgekoelde cupcakes royaal met topping. Smullen maar!

Notes

* Dit kan je vinden in de supermarkt, het zou normaal bij de bakspullen moeten staan. In het Engels wordt het ook wel Baking Soda genoemd. ** Trust me. Als je een snuifje zout toevoegd, komen alle smaken meer tot uiting, maar proeven je cupcakes zeker en vast niet naar zout.

Smakelijk!

1 cupcake

Mmmm, op zoek naar nog andere zoetigheden? Kijk dan ook eens naar deze buitenaardslekkere chocolate chip cookies of deze indrukwekkende plattekaastaart.

Dit vind je misschien ook leuk:

18 comments

  1. Elke Van Roey

    Alles ziet er heerlijk uit. Ik probeer zeker enkele receptjes uit met de feestdagen. Bedankt voor jouw tips! Telkens iets uit om naar uit te kijken. YUM!

  2. Kathleen

    Ik heb deze gemaakt en ze waren ge-wel-dig (zo geweldig dat ik vergat een foto te maken). Heel makkelijk recept, en het was niet veel werk :)

  3. Pingback: Suikervrije carrotcake balls | Kokerellen

Plaats reactie