Winterstamppot

winter-stamppot-puree-pastinaak-aardappel-wortel-4

Aah, een goede stamppot! Heb je daar nu niet instant zin in? :) Ik maak bijna nooit aardappelen klaar, maar zo’n lekkere knusse stamppot smaakt me in de wintermaanden toch wel super goed. En dan zeker als het om deze variant gaat met wintergroenten!

EĆ©n van de klassiekste eenpansgerechten moet eigenlijk toch wel stamppot zijn. Een voorloper op zijn tijd zeg maar. Daarom staat ie bij mij in de winter vaak op het menu. In dit recept gebruiken we echter niet alleen gewone aardappel, maar kiezen we om andere wintergroenten toe te voegen, zoals wortel en pastinaak. Maar laat je vooral zelf gaan in je keuzes! Door de wortel en pastinaak, wordt het recept niet alleen nog een heel stukje gezonder (verborgen groenten en zo) maar de afwisseling van smaak werkt ook perfect!

winter-stamppot-puree-pastinaak-aardappel-wortel-3

Tot slot voegde ik nog een goede lading spekreepjes toe, maar wel vegetarische die ik nog in huis had liggen! Je kan dus gerust echte spekjes gebruiken, vegetarische stukjes, of het gewoon weglaten. Alle drie zal smaken. Heb je wat meer tijd en wil je je smaakpapillen echt verwennen? Kies er dan voor om je wortelen en pastinaak een half uurtjeĀ in de oven te roosteren en daarna mee te stampen. Een smaakbommetje om u tegen te zeggen! :)

Winterstamppot

Aantal personen: 4 personen

Ingrediƫnten

  • 800g kruimelige aardappelen
  • 10 wortelen
  • 2 pastinaken
  • 250ml melk
  • 200g spekblokjes/vegareepjes
  • 2 takjes rozemarijn*
  • 1 groenten bouillonblokje
  • 1/2de tl nootmuskaat

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, wortelen en pastinaken en snij in hapklare stukken.
  2. Was de groenten en doe ze in een grote pot en vul tot de groenten bijna onderstaan met water.
  3. Voeg het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook voor 20-30 minuten tot de groenten gaar zijn.
  4. Giet af en stamp samen met de melk tot een puree. Kruidt met de nootmuskaat, zout en peper.
  5. Terwijl de aardappelen koken, zet een pannetje op het vuur en bak de spekreepjes krokant. Voeg op het einde de fijngehakte rozemarijn toe en laat nog 1 minuutje bakken.
  6. Voeg de spekjes toe aan de stamppot en roer goed door elkaar. Serveer meteen.

Notes

*Of een eetlepel gedroogde rozemarijn

Smakelijk!

winter-stamppot-puree-pastinaak-aardappel-wortel

Dit vind je misschien ook leuk:



4 thoughts on “Winterstamppot”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *