Winterse appelcake

IMG_8151 copy
Ik weet het, ik weet het! Iedereen, ik ook hoor, heeft het goede voornemen om weer extra gezond te gaan eten in 2016. And I am all for that, believe me! Maar zoals jullie weten, vind ik dat als je dan toch zondigt, je het beter kan doen met iets dat het écht waard is & zo echt je craving verzadigen, in plaats van semi-gezonde dessertjes waar je eigenlijk geen zin in hebt. En voor deze appelcake, maak ik héél erg graag een uitzondering op de healthy road in 2016.


Dessertjes met fruit vind ik meestal erg zomers, lekker licht en fris. Die smaken dan ook heerlijk bij een zweterige en zwoele avond. Desondanks heb ik deze appelcake “winters” gedoopt voor een reden. Een plakje van deze cake is héérlijk zacht, een beetje klef en zit boordevol appelstukjes. Een stukje luchtige cake die smelt op de tong is dit niet, maar wel juist een héérlijk boterig hartverwarmende, smeuïg en fruitig tussendoortje.

Ik weet dat de meeste appelcakes, appeltaarten of recepten met appel in het algemeen met kaneel gecombineerd worden, een combinatie waar ik zelf helemaal dol op ben. Maar de laatste tijd hoor ik steeds vaker dat toch niet iedereen zo zot is van kaneel, dus bij deze: een kaneel-vrij receptje! Ben jij nu wel de grootste kaneelfanaat? Dan kan je dit kruid natuurlijk toevoegen, vast en zeker heerlijk lekker. Ik voegde bij deze cake zelf ook nog wat vanille-extract en citroenzeste toe, wat de cake een frisse toets gaf die hij toch wel kon gebruiken. Maar of jij dat doet, is helemaal aan jou de keuze.

IMG_8138 copy

Ik hou niet van appelcakes die dan maar 2 stukjes appel blijkt te hebben. Daarom aan appelen in dit receptje dan ook zeker geen gebrek! Ik snij de stukjes vrij groot, zodat je ook echt de stukjes appel kan proeven doorheen de hele cake. Heb jij het liever wat fijner? Doe dat dan gerust, je kan de appel zelfs raspen voor een all over appelsmaakje van de cake. De cake blijft trouwens zeker enkele dagen goed, als hij natuurlijk zolang overleeft. Alvast één van mijn persoonlijke favorieten! ;)

Winterse appelcake

15 minutes

1 hour, 15 minutes

Aantal personen: 1 grote tulbandcake of 2 kleinere gewone cakes

Ingrediënten

  • 200 gr boter, kamertemperatuur
  • 200 gr suiker
  • 350 gr zelfrijzende bloem
  • 4 eieren, kamertemperatuur
  • 4 appelen, in gelijke blokjes
  • 200 ml melk
  • rasp van 1 citroen, optioneel
  • 1 tl vanille, optioneel

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng in een grote kom de boter en suiker 1 minuut tot een luchtig geheel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het mengsel en zet goed onder elkaar. Het kan zijn dat het mengsel wat klontert, geen probleem!
  3. Als je de vanille en citroenzeste wil toevoegen, doe ze dan nu bij het mengsel.
  4. Voeg ook de melk toe. Het geheel zal erg lopend worden.
  5. Meng de appelblokjes met 2 eetlepels van de bloem in een aparte kom.*
  6. Voeg de rest van de bloem toe aan het botermengsel en mix tot net gemengd.
  7. Voeg de appels toe en zet onder elkaar met een spatel.
  8. Vet een tulbandvorm (of gewone cakevormen) in met boter en zorg dat het hele bakblik aan de binnenkant met een beetje bloem bedekt is, zodat de cake niet blijft plakken na het bakken.
  9. Giet het mengsel in de vorm en zet in de oven voor 1 uur tot 1 uur en 15 minuten.
  10. Prik met een satéprikker in het midden van de cake om te controleren of hij gaat is.

Notes

*Dit zorgt er voor dat de appels niet allemaal naar de bodem zakken, belangrijk dus! :)

Smakelijk!

IMG_8148 copy

Dit vind je misschien ook leuk:



7 thoughts on “Winterse appelcake”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *