Valentijnstaart met krieken

Happy Valentines Day! Hihi, jep ik ben er misschien vroeg bij, maar dan kan je de vier (zo gemakkelijk!) ingrediƫnten voor deze heerlijke kriekentaart alvast op je boodschappen-lijstje zetten. Deze taart behoort zeker bij ƩƩn van mijn favoriete recepten, want 1. ze is super mooi om naar de kijken, 2. ze ziet er uit alsof ze veel werk heeft gekost, maar eigenlijk is ze te eenvoudig voor woorden, en 3. ze is gewoon SUPER lekker!

Ik ben dol op kriekenvlaaien, maar maakte ze eigenlijk nooit zelf. Ze zijn best eenvoudig te maken als je voorgemaakt bladerdeeg gebruikt (dat doen we natuurlijk uiteraard, wie heeft er tijd op een doordeweekse dag om even een deegje in elkaar te flansen). Om de kriekentaart extra flavour te geven, voegde ik een laagje amandelpasta toe. EenĀ match made in heaven amandelen en krieken.

Om deze gewone kriekenvlaai om te toveren in een prachtige Valentijnstaart heb je enkel eenĀ cookiecutter in de vorm van een hartje nodig. Druk hartjes uit een vel bladerdeeg en leg ze deels over elkaar om een prachtig hartjespatroon te creĆ«ren op de bovenkant van de taart. Mooi en super gemakkelijk! Je lief, familie of vrienden zullen versteld staan van het eindresultaat. Smullen maar!

Valentijnstaart met krieken

Aantal personen: 12 stukken

Ingrediƫnten

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 pot krieken op sap (+-750ml)
  • 2el maĆÆzena
  • 150g amandelpasta*
  • 1 ei

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
  2. Doe de krieken met sap in een pannetje en breng aan de kook.
  3. Doe de twee el maĆÆzena met een half glaasje koud water en meng goed door.
  4. Verdeel de amandelpasta over de bodem van het bladerdeeg.
  5. Doe het mengsel bij de krieken en roer tot het geheel is ingedikt.
  6. Leg in vel bladerdeeg in de taartvorm en snij het extra deeg aan de rand weg zodat de taartvorm net gevuld is.
  7. Rol het ander vel bladerdeeg uit en druk met een koekjesvorm allemaal hartjes uit het deeg.
  8. Giet het iets afgekoelde kriekenmengsel in de taartvorm en bedek helemaal met hartjes. Ik begon aan de buitenkant en werkte zo mijn weg naar het midden.
  9. Klop een eitje los met een beetje water in een kommetje en verdeel over de hartjes. Heb je groffe suiker in huis kan je dit over de hartjes strooien voor een extra krokantje.
  10. Bak in de oven voor 25-30 minuten tot goudbruin.

Notes

*Ik had nog amandelmeel liggen, dus ik maakte het zelf door 75g amandelmeel te mengen met 75g honing.

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:

4 comments

    • Ellen van Kokerellen

      Hi Lise! Ja volgens mij kan je ook wel brikdeeg gebruiken. Als je geen maĆÆzena hebt, kan je ook een schepje bloem gebruiken (ook eerst in koud water losroeren) maar dan moet je de krieken wat langer laten koken om in te dikken. Ze gaan ook een beetje een valere kleur krijgen maar smaak zit goed normaal gezien. :) Gelatine is ook een alternatief (ik vermoed 3 blaadjes)

Plaats reactie