Tray bake met kip en quinoa


Ovenschotels zijn eigenlijk mijn go-to-gerechtjes als ik geen zin heb in veel gekook. En deze tray bake komt daardoor bij ons regelmatig op tafel, niet dat er geklaagd wordt hoor. ;)Ā De combinatie van geroosterde knapperige groffe groenten, met een lekker stukje vlees doet het voor mij elke keer weer! En het gemakkelijkste is dat je amper moet voorbereiden. Hooguit 5 minuten wat groentes snijden, alles in een grote braadpan gooien en klaar is kees!

Op zich vind ik het snijden van groenten helemaal niet zo erg, best zelfs een beetje zen. Maar voor mij moet het nooit Ć©cht fijn gesneden zijn, en deze ovenschotel is hier zeker geen uitzondering op. Ik neem meestal gewoon de groenten die ik in huis heb, of diegene waar ik zin in heb. Ik was ze en snijd ze zo grof mogelijk (een paprika gaat bijvoorbeeld in 8 stukken, geen werk!). Een lekker stukje kip en wat gedroogde kruiden maken het geheel compleet. Om Ć©cht de allerlekkerste smaak te krijgen, giet dan om de 15 minuten even wat van de vrijgekomen sappen terug over het vlees en de groenten. Minimaal werk = maximale smaak! That’s how I like it! ;)

Tray bake met kip en quinoa

Aantal personen: 4 personen

Ingrediƫnten

    Voor de tray bake:
  • Een mengeling aan groenten (ik gebruikte 1 rode & 1 gele paprika, 1 courgette, 2 pastinaken, een rode ui en een paar teentjes look)*
  • 4 kippendijen (met bot voor het meeste smaak, maar kan ook zonder)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamecoazijn
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • Voor de quinoa:
  • 250 gram quinoa
  • 375 ml water
  • 1 bouillonblokje

Werkwijze

    Voor de tray bake:
  1. Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
  2. Snij alle groenten in grove stukken. De groenten die iets langer moeten garen, snij ik iets kleiner, zoals de pastinaak en de ui (bijvoorbeeld in 8'ten). De teentjes look plet ik door mijn mes er horizontaal plat op te leggen en er met mijn andere hand zachtjes op te slaan. Laat ze in hun geheel. Doe alle groenten in de grootste ovenschaal die je hebt, zodat ze plaats hebben om lekker te grillen.
  3. Verdeel de vier kippendijen over de groenten en giet de olijfolie en azijn er over. Kruid goed af met peper en zout en verdeel ook de tijm over de groenten.
  4. Zet alles onder elkaar met een lepel, maar eigenlijk zijn je handen de beste tool hiervoor.
  5. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en stel de timer in op 45 minuten.
  6. Om extra smaakvolle kip en groenten te krijgen, haal de ovenschaal dan elke 15 minuten uit de oven en giet het sap dat ontstaat opnieuw over de kip.
  7. Voor de quinoa:
  8. Doe alle ingrediƫnten in een pot wanneer de groenten ongeveer 25 minuten in de oven staan.
  9. Breng aan de kook en draai het vuur dan laag, zet een deksel op de pot en laat 15 minuten stilletjes pruttelen.
  10. Draai na 15 minuten het vuur uit, maar laat de quinoa nog staan voor zo'n 5 minuten,
  11. Roer de quinoa om met een vork zodra de tray bake uit de oven komt en serveren maar!

Notes

* Je kan vrijwel alle groenten gebruiken die je maar lekker vindt. Deze combinatie was hƩƩrlijk! Als ik een tomaat had gehad, had ik die er ook bij gedaan! Let wel op, ik zou geen aardappelen toevoegen, die zullen niet gaar worden.

Smakelijk!

tray1

Dit vind je misschien ook leuk:

9 comments

  1. hilde

    Vorige week uitgeprobeerd, de groenten waren erg lekker, de kip was wat te droog. De volgende keer ga ik die gewoon in een grilpan bakken. Het was in mijn geval ook lekker met een gekookt patatje.

  2. Sara B

    Dit is absoluut ons favo Kokerellen recept tot nu toe! We gebruikten bio-kippendijen bijgekruid met kippenkruiden en 2 tomaten i.p.v. de gele paprika. Onze kip was heerlijk mals en de groenten (vooral de pastinaak) waren geurig en smakelijk. Een gezond en smakelijk gerecht waar weinig werk aan is, wat wil een mens nog meer :)?

  3. Charlotte

    Pieter heeft dit gisteren voor ons gemaakt en het was weer heerlijk! Hij had ook de kip apart gebakken (nogal klein oventje zonder echte grill). Gebruik jij altijd een heel bouillonblokje bij de quinoa? Ik vond da precies iets te hard afsmaken.

    • Ellen van Kokerellen

      Ja, normaal gezien wel (voor 4 personen). Maar dat hangt natuurlijk ook van de blokjes af hoe sterk de smaak is. Als je meer voor mild bent, volgende keer misschien een halfje gebruiken, of enkel goed afkruiden met peper en zout kan ook!

Plaats reactie