(The most awesome) Vanillecake

vanille

Een gewone basic vanillecake. Iedereen zou hiervoor toch wel een recept in zijn repertoire moeten zitten hebben. Maar een gewone vanillecake maken, is helemaal niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt (ofja, vind ik toch :P). Ik vind ze vaak kruimelig, droog en saai van smaak, totdat ik dit recept probeerde. De smaak, de textuur, de geur, ik was meteen verkocht! Hopelijk jullie ook!

 Voor dit recept ging ik te kijken bij Joy of Baking, een Amerikaanse blog boordevol recepten met veel klassieke baksels, waarbij je ook steeds wat uitleg krijgt over de oorsprong van het deeg en lekker veel technische achtergrond informatie bij de bereidingswijze. Iets wat ik als foodie dus zeker wel kan smaken. ;)

Zo kwam ik uit bij het recept voor een standaard vanillecake. De methode om deze cake te maken verschilde zo sterk van de standaard methodes die ik al eerder had uitgeprobeerd, dat ik het gewoon moest testen. En wat een succes! Het was meteen de lekkerste cake die ik ooit zelf gebakken had, zacht, smeuïg en een heerlijke vanillesmaak.

sneetje

In het oorspronkelijke recept werd er patisseriebloem (ook wel patentbloem genoemd) gebruikt, maar dat is nu iets dat ik zelf bijna nooit in huis heb. Het is een bloem die fijner gemalen en gezeefd wordt, perfect voor luchtige baksels dus. Nu had ik ooit eens gelezen dat je als vervanging prima gewone bloem kon gebruiken, maar dat je dan één eetlepel bloem moest vervangen door één eetlepel maïzena. Dat heb ik dan ook uitgeprobeerd en het resultaat was perfect! Beide zijn dus perfect geschikt voor dit recept. :)

Luchtige Vanillecake

Ingrediënten

  • 150 gram pattiseriebloem*
  • 3 eieren
  • 180 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels melk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 vanillestokje/1 theelepel vanille-extract

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de eieren, melk en vanille in een kommetje (als je een vanillestokje gebruikt, snij het dan in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit) en roer even door zodat alles goed gemengd is.
  3. Doe de bloem, het bakpoeder en suiker in een grote kom en mix even door met een mixer. Je kan dit ook met de hand doen, maar dan moet je altijd wat langer roeren!
  4. Voeg de boter toe en doe ook de helft van het ei-mengsel erbij. Mix op de laagste stand door tot alles goed gemengd is. Mix het mengsel dan voor 2 minuten (zet een timer!). Het deeg zou wat lichter en luchtiger moeten worden.
  5. Doe dan nogmaals de helft van het overgebleven eimengsel bij het beslag en mix opnieuw 1 minuut en herhaal met het laatste deel van het eimengsel tot alles goed gemengd en luchtig is.
  6. Bestrijk een cakevorm in met wat boter en doe wat bloem in de bakvorm en verdeel zodat alle zijden bedekt zijn met een laagje bloem.
  7. Doe het beslag in de bakvorm & en strijk de bovenkant wat glad.
  8. Zet de cake voor zo'n 60 minuten in de oven (check met een tandenstoker, kan zijn dat hij er wat langer in moet). Als de cake wat de bruin wordt, leg er dan een dubbel laagje aluminium folie over zodat hij niet verbrand.
  9. Laat de cake afkoelen in de vorm voor zo'n 15 minuten en maak hem dan voorzichtig los en zet hem op een afkoelrekje.

Notes

* Je kan ook gewone bloem gebruiken! Dan moet je echter één eetlepel bloem weghalen en vervangen door één eetlepel maïzena.

Smakelijk!

v


  Volg je Kokerellen al?

Facebook – Intagram – Bloglovin – Pinterest – Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:

26 comments

  1. Kathleen

    Hopelijk vind ik deze week tijd om deze te maken :) Ik HOU echt van vanillecake (zelfs nog als hij te droog is), dus ik ben heel benieuwd naar deze!

  2. Anne

    Hmm.. die ga ik zeker proberen! En goede tip van de aluminiumfolie :)

    Wat bedoel je echter met een “soeplepel”? Is dat een zo’n hele grote bolle waarmee je de soep in de kommen doet, of eentje om zelf je soep mee te eten?

  3. Hans Broeckx

    Bij ons in de kookles zijn er steeds 2 vaste regels voor cake te maken:
    – Altijd bloem zeven, da’s geen werk, en zorgt voor een fijnere structuur.
    – Afwisselend ei / bloem / ei / bloem tot alles op is, wat zorgt voor een meer optimale vermenging van de ingredienten.

  4. Caroline

    Tested & approved !
    Ging zelf voor de versie met appeltjes (op jouw aanraden mét wat bloem daarover zodat ze niet naar de bodem zakken) en ben helemaal verkocht! Top & super simpel receptje = 100% Kokerellen!

Plaats reactie