Spruitjes in de oven met aardappeltjes, spek en noten

Ovenschotel1 Vroeger lustte ik totaal geen spruitjes. Als kind moest ik elke keer we spruitjes aten wel proeven. We mochten zelf het kleinste spruitje uit de pot gaan vissen en in duizend kleine stukjes snijden en onder onze puree mengen, maar we moesten er minstens eentje eten.

Die tijden van spruitjesafkeer zijn gelukkig voorbij en de wondere wereld van deze kleine kooltjes is dan ook voor mij open gegaan. Vandaag deel ik met jullie mijn favoriete manier om spruitjes klaar te maken. Ze zijn licht krokant aan de buitenkant, hebben nog wat bijt en zijn helemaal niet bitter. De combinatie van spruitjes, met geroosterde aardappelen, krokant gebakken spekjes en noten is dan ook eentje made in heaven. Werk het geheel af door er wat ricotta (duh ;D) over heen te lepelen en je hebt een eenpansgerecht om U tegen te zeggen.

ovenschotel2

Tot menig spruitjeshater zeg ik, probeer deze ovenschotel eens en moest het al bij al toch meevallen, laat het dan zeker weten hieronder bij de comments. Ik ben benieuwd of ik iemand een believer kan maken. ;)

Spruitjes in de oven met aardappeltjes, spek en noten

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 gram spruitjes (meer mag altijd!)
  • 800 gram krielaardappeltjes (gekookt en geschild, uit de koeling, schijfjes/blokjes, rondjes, allemaal OK)
  • 400 gram spekblokjes (ik gebruikte gerookte kalkoenreepjes)
  • 50 gram noten (mengeling, wat je lekker vindt)
  • 250 gram ricotta*

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de spruitjes onder de kraan en laat ze goed uitlekken. Snij het “kontje” er onderaan af en snij de spruitjes in twee (of in 4 als ze echt erg groot zijn)
  3. Doe de spruitjes in een ovenschaal en doe er de aardappeltjes en de noten erbij.
  4. Giet er wat olijfolie over en kruid goed met peper en zout. Eventueel wat kippenkruiden zou ook wel lekker zijn denk ik. ;) Zet alles goed onder elkaar met je handen, zodat alle ingrediënten wat kruiding en olie hebben.
  5. Verdeel tot slot de spekblokjes over de groenten, maar zorg dat ze aan de oppervlakte blijven. Zo worden ze het krokantste in de oven.
  6. Zet de ovenschotel voor 30-40 minuten in de oven (afhankelijk van hoe krokant jij je spruitjes wil).
  7. Werk af met een paar mopjes ricotta en smullen maar!

Notes

* Een andere kaas die je lekker vindt kan natuurlijk ook, bv. geitenkaas, feta, ..

Smakelijk!

bordhje


  Volg je Kokerellen al?

Facebook IntagramBloglovin Pinterest Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:

16 comments

  1. Corinne

    Dat ziet er lekker uit. Hier bij mij thuis zijn er helaas ook geen spruitjes liefhebbers. Ik zelf vind ze heerlijk maar ik eet ze veel te weinig. Misschien moet ik dit gewoon een keertje (voor mezelf) maken.

  2. Charlotte

    Net lekker gesmuld van de ovenschotel met spruitjes! Weer een toppertje! Ik heb geen notenmengeling gekocht maar gewoon gebruikt wat ik thuis had liggen en gemengd (pijnboompitten, amandelschilfers en hazelnoten) en dat ging perfect.

  3. Sara B

    Wat een TOPPER! Deze schotel was overheerlijk en volgens de kok van dienst, The Boyfriend, was het ook gemakkelijk én snel klaar.

  4. Tatjana

    Hey, bij ons zijn ze allemaal gek op spruitjes, ja ook de kindjes (4 én 5j). Dus dat is een grote meevaller. Jou bereidingswijze wil ik zeker proberen. Ziet er nog lekkerder uit! Een klein vraagje wel… Jij kookt de spruitjes niet op voorhand? Groetjes Tatjana

  5. Dorina

    Ellen, wat een fantastisch gerecht om spruitjes klaar te maken en lekker te laten vinden door echtgenoot en kinderen. Ik heb in het verleden al meer spruitjes op tafel gezet zodat de rest van het gezin het ook lust maar dit is een schot in de roos. De spruitjes zijn luchtig doordat ze geroosterd worden. Ik heb het ook met gerookte kalkoenreepjes klaargemaakt zodat het niet te vet is en toch zeer smaakvol. Ik heb in plaats van Ricotta er zelfgemaakte humus bij gegeten. Yummie.

Plaats reactie