Quiche met gekarameliseerde ui, ricotta & tomaat

creamy rijst met parmezaan en champignons-2

De herfst neemt het stilletjes aan weer over, dus dan is het weer tijd voor lekkere hartverwarmende gerechtjes, nietwaar? Deze quiche past uitstekend in dat rijtje. Vandaag maken we een ongelofelijk makkelijke versie, maar wel één van de lekkerste naar mijn bescheiden mening.

Omdat we de zomer tot nog niet helemaal willen loslaten, gebruik ik nog heel wat zomerse smaken in deze quiche zoals de frisse ricotta en kerstomaatjes. Deze gecombineerd met de verse tijm (je kan ook gedroogde gebruiken hoor, als je dat niet hebt) geeft zo’n zalige smaak die je doet denken aan een uitje naar Zuid-Frankrijk.  Doordat we ricotta gebruiken, hebben we geen room nodig & blijft deze quiche dus lekker licht.

creamy rijst met parmezaan en champignons-3

De gekarameliseerde ui is het enige dat in dit receptje op voorhand gebakken moet worden, maar het is het oh zo waard! Geloof me! De zachte zoete ui aan de onderkant van deze hartige taart, zorgt voor een heel nieuw level. Ik ben er helemaal zot van. Ik durf gerust zeggen dat ik deze in de laatste 2 maanden al zeker 4 keer gemaakt heb. Wij zijn alvast fan! Dit recept maakt 1 grote quiche, maar zoals je ziet op de foto’s kan je er ook individuele quiches van maken. Net wat je leuk vindt. :)

Quiche met gekarameliseerde ui, ricotta & tomaat

Aantal personen: 1 grote quiche

Ingrediënten

  • 1 lap bladerdeeg (uit de koeling)
  • 2 grote uien (drie kleinere)
  • 150g kerstomaatjes
  • 8-10 eieren (afhankelijk van je vorm)
  • 1 pot ricotta
  • een paar verse takjes tijm

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snij de uien in ringen en bak in een pan met wat olie op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten tot ze zacht en wat zoeter worden.
  3. Voeg de helft van de tijm (fijngesneden) toe aan de ui en bak mee. Voeg ook wat zout toe om het proces sneller te laten gaan. Laat nadien wat afkoelen.
  4. Leg ondertussen de lap bladerdeeg in je vorm en zorg dat hij overal goed tegen de kant ligt. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  5. In een kom, meng de eieren met flink wat peper en zout en de rest van de tijm. Doe de pot ricotta erbij en zet onder elkaar, maar zorg dat er nog wat brokken overblijven van de kaas. Dit is extra lekker!
  6. Verdeel de iets afgekoelde ui over de bodem van de bakvorm en verdeel hierover het ricotta-ei mengsel. (Indien nodig kan je nog een paar eitjes extra klutsen als je vorm nog niet vol is.)
  7. Snij de kerstomaatjes doormidden en leg ze met de gesneden kant naar boven op het mengsel.
  8. Bak de quiche in de oven tot hij helemaal gaar is en niet meer vloeibaar in het midden (zo'n 30 minuten bij mij).
  9. Laat enkele minuten afkoelen, hij is lekker koud of warm!

Smakelijk!

creamy rijst met parmezaan en champignons

Dit vind je misschien ook leuk:

Plaats reactie