Plattekaastaart met speculaasbodem

op-oostendse-wijze-vegan-dinner-4

Voor een feestelijke gelegenheid is het altijd leuk dat je iets speciaals op tafel kunt zetten. Nog leuker is wanneer je iets op tafel kan zetten dat heel spectaculair oogt, maar waar je zelf bijna geen werk aan hebt gehad. Deze plattekaastaart is daar het perfecte voorbeeld van. De kaastaart heb je op een kwartiertje gemaakt, moet niet in de oven, en smaakt zelfs lekkerder als je ze een dag op voorhand maakt. En dan hebben we het nog niet over de heerlijke look gehad…

Deze plattekaastaart is een oud recept dat van mijn oma, naar mijn moeder, en nu naar mij is door gegeven. Al zolang ik mij herinner, serveren we deze taart op familiefeestjes. Samen met mijn zus en moeder maakten we de taart een dag op voorhand en duimden we met z’n allen dat de taart de volgende dag helemaal “hard” zou zijn geworden. :)

Nu ik zelf wat meer in de keuken sta, heb ik het recept er terug bijgenomen. Om er mijn eigen toets aan te geven heb ik gekozen voor een speculaasbodem. Heel gemakkelijk en ook dit hoeft niet in de oven! Qua toppings zijn de opties eindeloos. Dit keer koos ik voor mandarijntjes, ananas en kiwi. Probeer dit recept zeker een keertje uit!

Plattekaastaart met speculaasbodem

Ingrediënten

  • 500 gram volle platte kaas
  • 250 ml room
  • 100 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker of 1 theelepel vanille-extract
  • 7 blaadjes gelatine
  • Het sap van 1 blik ananas
  • 100 gram boter
  • 200 gram speculaasjes

Werkwijze

  1. Leg de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Zorg dat ze helemaal onderstaan. Zet aan de kant zodat de blaadjes goed kunnen weken.
  2. Voor de bodem: Smelt de boter in de microgolfoven of in een steelpannetje.
  3. Verkruimel de speculaasjes tot het lijkt op zand. Dit kan je doen in een afsluitbaar zakje met een deegrol of pan (laat al je frustraties er maar goed op los!) of in een blender als je dat hebt.
  4. Doe de gesmolten boter en de speculaasjes samen in een kom en meng goed door. Het mengsel zal nu lijken op nat zand. Als je het tussen je vingers knijpt, moet het wat aan elkaar plakken.
  5. Zorg dat de bodem van je springvorm goed vast zit (belangrijk!) en verdeel het speculaasmengsel over de bodem.
  6. Druk het mengsel goed aan. Eerst met je handen voor een gelijke verdeling, daarna met bijvoorbeeld de onderkant van een glas zodat alle kruimels op hun plaats blijven zitten. Zet de bodem in de ijskast terwijl we aan de vulling werken.
  7. Voor de vulling: Zet een steelpannetje op het vuur en voeg hier het ananassap en de suiker (ook de vanillesuiker als je die gebruikt) toe. Warm het mengsel door zodat de suiker helemaal oplost. Blijf goed roeren met een garde. Zet het vuur uit wanneer het mengsel bijna kookt.
  8. Knijp de gelatineblaadjes goed uit. Je zal voelen dat ze glibberig en zacht geworden zijn. Voeg ze bij het ananassap en roer met een garde goed door tot alle gelatine is opgelost. Als je geen vanillesuiker gebruikte, voeg dan nu het vanille-extract toe.
  9. Klop de room in een kom op met een garde (training voor je spierballen!) of met een elektrische mixer.
  10. Doe de platte kaas in een grote kom en voeg met een spatel de opgeklopte room toe. Probeer te scheppen in plaats van te roeren, zodat je zoveel mogelijk lucht in de room houdt. Voeg ook het ananassap toe en zet onder elkaar. De consistentie van de vulling zal wat lopender zijn dan je zou verwachten. Geen paniek! De ijskast zal er voor zorgen dat alles mooi opstijft.
  11. Haal de springvorm met de bodem uit de ijskast en giet de vulling erop.
  12. Zet de kaastaart voor minstens 6 uur in de ijskast om op te stijven.
  13. Werk de taart af met fruit dat je lekker vindt.

Notes

Om de taart uit de vorm te halen, kan je best een keukenmesje even in warm water houden. Snij mooi langs de rand en verwijder dan de zijkant van de vorm. Ik snij de taart altijd met de bodem van de springvorm er nog aan. Kuis tussen het snijden van de taart je mes steeds af en hou opnieuw onder warm water indien nodig.

Smakelijk!

op-oostendse-wijze-vegan-dinner

Dit vind je misschien ook leuk:

24 comments

  1. Katrijn

    Volgende week wordt oma 80, en we maken een dessertenbuffetje voor de feestvierders. Natuuuuuurlijk kan deze plattekaastaart niet ontbreken! :) Ik ben nu op zoek naar een manier om de taart in individuele porties te kunnen maken (in kleine potjes), zodat het vlotter uit de hand gegeten kan worden. Heb je een idee of dit zou lukken, en hoe ik dit best kan doen? Dankjewel!

  2. Pingback: Meest bekeken recepten van april | Kokerellen
  3. Pingback: Meest bekeken recepten van juni | Kokerellen
  4. Nancy

    Mijn plusdochter wordt 19. Vanavond is het feest en zij heeft zin in een plattekaastaart. Ik denk dat ik er een goeie uitgekozen heb. Dank je!!!

Plaats reactie