Kerstmenu: Pastinaaksoep met spek & hazelnoot

Dit soepje prijkt zéker en vast op mijn kerstmenu dit jaar. Het heeft alles wat je wil in een feestelijk voorgerecht: het ziet er heerlijk uit, het is enorm gemakkelijk om te bereiden, je kan het op voorhand klaarmaken én het smaakt natuurlijk geweldig lekker. Meer heb je niet nodig om je feestmenu goed af te trappen me dunkt. ;)

Ondanks dat er geen room in deze soep zit, smaakt ze zo decadent en romig. You will love it. En nadien zal je gelukkig nog genoeg plaats hebben voor het hoofdgerecht en dessert zonder een knop te hoeven openzetten. ;) De romigheid komt van de aardappel en pastinaak die we gebruiken, heerlijk winterse smaken, samen met wat melk.

Ik koos ook feestelijke toppings, die uiteraard volledig optioneel zijn maar ik vind ze bijna onmisbaar! :) Ik hou van het romige soepje, afgewisseld met wat crunch en een kleine hint van zoetigheid. We bakken wat spekreepjes (ik nam bacon, dat is lager in vet) en wat gehakte hazelnoten. Een ongelofelijk lekkere smaak combinatie die perfect bij de zachte fluwelen soep gaat. Je kan, zoals ik deed, een klein lepeltje ahornsiroop toevoegen aan het eind om ook nog een zoete toets toe te voegen. Héér-lijk!

Pastinaaksoep met spek & hazelnoot

Aantal personen: 8 personen

Ingrediënten

  • 1kg pastinaak
  • 1kg aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 500ml melk*
  • 1 bouillonblokje
  • Toppings:
  • 300g spekblokjes
  • 100g hazelnoten
  • 1el ahornsiroop

Werkwijze

  1. Schil de ui en snij in grove stukken. Snij de look fijn.
  2. Zet een braadpan of soeppot op middelhoog vuur met wat olijfolie en stoof de ui voor 5 minuten glazig.Voeg dan de look toe en bak voor 1 minuut.
  3. Schil de aardappelen en pastinaken en snij in gelijke stukken.
  4. Voeg ze toe aan de ui, samen met de melk, het bouillonblokje en 1 liter water. Laat koken voor 30 minuten of tot alle groenten zacht zijn.
  5. Blend in een blender of pureer met de staafmixer.
  6. Toppings:
  7. Bak de spekblokjes krokant in een pan terwijl je de hazelnoten grof hakt. Je hoeft geen extra vetstof toe te voegen. Bak tot de hazelnoten lichtbruin kleuren.
  8. Draai het vuur uit en voeg de ahornsiroop toe. Schep goed om. De ahornsiroop zal rond het spek en de hazelnoten kleven.
  9. Je kan de soep op voorhand maken, maar bak de toppings vlak voor serveren en voeg ze per bord toe.

Notes

*Ben je zot van hazelnoten? Ga dan een stapje verder en gebruik hazelnootmelk in plaats van gewone melk.

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *