Mexicaanse quinoa salade

IMG_2473 copy

Om het nieuwe jaar toch met een goede en gezonde noot te starten, maakte ik voor mezelf deze week deze eenvoudige quinoa salade als lunch. Ideaal als je weinig tijd hebt om ’s middags uitgebreid te dineren, of wanneer je geen zin hebt om boterhammen mee naar het werk te nemen. Wisten jullie trouwens dat ik dit ├ęcht nooit doe? Ik hou ├ęcht niet van ingetrokken beleg, bah. :P

Naast mijn liefde voor ricotta (obviously!), bezwijk ik ook elke keer weer voor een Mexicaans gerechtje. Chilikruiden zijn mijn grootste favoriet, ze maken echt elk stukje vlees of vis overheerlijk en de Mexicaanse keuken heeft net de juiste afwisseling tussen groenten, kaas en vlees. Vandaar dat een gewone salade al snel wordt omgetoverd in een Mexicaanse versie hier ten huize Kokerellen.

Voor diegenen die nog niet vertrouwd zijn met quinoa, dit is jullie kans om dit heerlijke zaad eens uit te proberen. Quinoa is dus geen graan en is daarmee ook meteen glutenvrij en heeft een lage glycemische index (for all you sugarfree foodlovers out there!). Maar het is ook gewoon heerlijk lekker, gezond en super gemakkelijk om klaar te maken. Vergeet alleen je quinoa niet af te spoelen! Dit is heel belangrijk om geen bittere nasmaak te krijgen, wat heel je gerechtje kan verpesten.

Probeer deze salade ook eens met andere toevoegingen. Je kan het bijvoorbeeld vegetarisch maken door de kipblokjes door een blikje bonen te vervangen (mmm!), of voeg er wat verse ananas aan toe voor een zoetere toets. Als ik feta in huis had gehad, had dit zeker in mijn salade gezeten. Ik doe er meestal ook nog wat groen bij om er een complete maaltijd van te maken, maar je moet vooral gebruiken wat jij lekker vindt! :)

Mexicaanse quinoa salade

Aantal personen: 2 personen

Ingredi├źnten

  • 100 gram quinoa, ongekookt
  • 1 bouillonblokje
  • 1 paprika
  • 1/4de komkommer
  • 1 avocado
  • 1 klein blikje ma├»s
  • een handvol kerstomaatjes
  • 250 gram kipblokjes
  • 2 eetlepels chilikruiden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap (citroen kan ook)
  • een handjevol verse peterselie of koriander, optioneel

Werkwijze

  1. Kook de quinoa met het bouillonblokje volgens de instructies op de verpakking .* Als het kan, spoel de quinoa dan eerst in een fijne zeef om de bittere smaak te verwijderen. Zodra de quinoa klaar is, laat afkoelen.
  2. Bak de kipblokjes in wat olie en voeg 1 eetlepel van de chilikruiden toe. Laat wat afkoelen.
  3. Snij de komkommer, paprika, kerstomaatjes en avocado in hapklare stukjes. Laat de maïs uitlekken.
  4. Doe de gekoelde quinoa met de kipblokjes en alle groenten in een kom.
  5. Snij de verse kruiden fijn en doe ze bij de quinoa.
  6. Voeg een eetlepel olijfolie, het limoensap en de chilikruiden toe en zet alles goed onder elkaar.
  7. Proef en kruid af met peper en zout naar smaak.

Notes

* Ik gooi de instructies meestal te snel weg, dus ik doe altijd 1 hoeveelheid quinoa (bijvoorbeeld 1 kopje), en twee hoeveelheden koud water (2 kopjes) samen in een pot. Ik zet deze pot op hoog vuur en draai het vuur lager zodra het water kookt. Ik plaats een deksel op de pot en laat 15 minuutjes koken. Perfect every time!

Smakelijk!
IMG_2453 copy

Dit vind je misschien ook leuk:

4 comments

  1. jasmine

    Ay, caramamba! Hoe lekker is dit?!? De brandweer heeft wel net mijn mond moeten blussen.. voor ons had 1 lepel chili genoeg geweest

  2. Pingback: Zomerse quesadilla met avocado

Plaats reactie