Lasagne met pompoen en ricotta

IMG_7595 copy

Lasagne, een topper in menig huishouden maar als puntje bij paaltje komt wordt er toch vaak een pasta bolognaise op tafel getoverd in plaats van zo’n uitgebreide ovenschotel. Want ja, een traditionele lasagne is inderdaad best wel wat werk. Dat moet sneller kunnen, dacht ik. En laat ik er dan ook maar meteen een herfstige toets aan geven. ;) Niet veel later was deze lasagne met ricotta en pompoen geboren.

De pompoen is terug! Hoera! En voor alle pompoen-lovers, dit zal heus niet het enige receptje zijn van dit najaar met deze zalige groente. Zijn jullie er ook zo dol op als ik? Oprecht maakt dit de herfst voor mij al heel wat minder druilerig. Maar goed, terug naar de lasagne.

Deze lasagne is echt een stuk gemakkelijker en veel minder tijdrovend dan een klassieke versie. We doen niet mee aan het maken van de bechamelsaus en ook de laagjes zijn vrij simpel en gemakkelijk op te bouwen. De ricotta vervangt onze kaassaus, maar zorgt toch voor een heerlijke smaak maar is wel een heel stukje lichter. Ik kies er bewust voor om de pompoen apart als laag toe te voegen in plaats van in de saus zodat we echt die mooie laagjes krijgen en ook kunnen proeven. Je kan er natuurlijk voor kiezen om dit wel te doen.

Ik rooster trouwens altijd mijn pompoen in zijn geheel in de oven voor ik er mee aan de slag ga, omdat ik echt een hekel heb aan het gesleur en getrek bij het snijden van zo’n gevaarte. Je kan natuurlijk doen wat jij het liefste wil, je kan hem ook al eerst in stukjes snijden en dan roosteren/koken. Je kan de pompoen al op voorhand koken om ’s avonds tijd te besparen of bouw de gehele lasagne al en zet in de koelkast voor ’s avonds. Invriezen kan trouwens ook perfect voor een dagje waarop je absoluut geen zin hebt om aan koken te denken.

Lasagne met pompoen en ricotta

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak lasagnevellen
  • 530 gram tomatensaus*
  • 250 gram ricotta**
  • 1 flespompoen
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 25 gram pijnboompitten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snij de pompoen doormidden en leg met de gesneden kant naar boven op een bakplaat. Zet 30 minuten in de oven tot deze beetgaar is.
  3. Doe de ricotta in een kommetje en kruidt af met peper en zout en voeg 2 eetlepels water toe zodat de kaas goed smeerbaar wordt.
  4. Schil de pompoen als hij wat afgekoeld is en snij in reepjes van ongeveer 1 cm dikte.
  5. Begin de lasagne op te bouwen door een eetlepel tomatensaus in de bodem te leggen.
  6. Leg er één laag lasagnevellen op.
  7. Strijk een laagje ricotta op de lasagnevellen.
  8. Leg daarop een laagje pompoen.
  9. Daarna weer een paar eetlepels tomatensaus & we volgen dit proces tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met ricotta aan de bovenkant.
  10. Verdeel de Parmezaan en pijnboompitten over de bovenkant en zet voor 35 minuten in de oven.

Notes

* Is je saus nogal dik, doe er dan een paar eetlepels water bij. Je lasagne zal er zeker niet waterig door worden, maar de lasagnevellen hebben wel wat water nodig om te kunnen garen in de oven. ** Je kan ook mascarpone/cottage cheese gebruiken

Smakelijk!
IMG_7600 copy


 Volg je Kokerellen al?

Facebook – Instagram – Bloglovin – Twitter – Pinterest

Dit vind je misschien ook leuk:

16 comments

  1. Pingback: Top 5 Pumpkin Recipes (from bloggers) | Brussels Food Friends

Plaats reactie