Krieken met balletjes op een stokje

IMG_7997 copy

Haha, als je deze titel leest moest je waarschijnlijk al lachen. En als je uit Nederland komt, weet je waarschijnlijk al helemaal niet waarover het gaat. Ook het gerechtje van vandaag bedacht ik in het kader van de Novotelwedstrijd afgelopen maand, want naast een aardappeltopping kreeg ik ook de opdracht om een hapje met Belgische ‘twist’ te bedenken. Die twist heb dan ook wel heel letterlijk genomen. ;)

Toen ik aan het brainstormen was, wist ik dat ik een Ć©chte Belgische klassieker wilde omvormen tot een hapje. Maar er waren enkele vereisten die belangrijk waren, namelijk dat het hapje maximaal 1 euro per persoon mocht kosten Ć©n binnen het uur klaar te maken moest zijn. Nu ja, die toastjes met witlof afgewerkt met kaassaus en hesp in de oven vlogen al buiten en ook de macaronimuffins konden me toch niet helemaal bekoren. Toen dacht ik aan al de tijd dat we krieken met balletjes aten bij mijn grootouders en boem! Ik wist dat ik hier iets mee wilde doen!

IMG_8003 copy

Het concept lag vast en de invulling ging vrij vlotjes. Ik ging balletjes maken in de vorm van de krieken, zodat ze mooi samen op een stokje pasten. Natuurlijk moest er ook iets van brood bij om de klassieke combinatie af te maken, dus dat werden dan de stukjes geroosterd brood. Alles mooi gepresenteerd in een schaaltje met wat kriekensap en het hapje was klaar.

Ik won jammer genoeg niet met mijn hapje, maar kreeg ontzettend leuke reacties! Het was bovendien echt ontzettend gemakkelijk om te maken (ook onder zware tijdsdruk, haha!) en Ć©cht super leuk om aan je gasten voor te schotelen. Zoek je dus nog iets voor tijdens Ć©Ć©n van je volgende feestjes? Dan is dit een ideale opener als je het mij vraagt!

Krieken met balletjes op een stokje

Aantal personen: minstens 12 hapjes

Ingrediƫnten

    Voor de balletjes:
  • 250 gram gehakt (kippen als je het licht wil houden)
  • 2 el broodkruimels/paneermeel*
  • 1 ei
  • 1 el gehakte rozemarijn (vers is best!)
  • Voor de krieken:
  • 1 grote bokaal krieken op sap
  • 1 el maĆÆzena
  • 2 sneedjes bruin brood

Werkwijze

    Voor de balletjes:
  1. Doe het gehakt samen met het paneermeel, rozemarijn en het ei in een kom en meng goed onder elkaar. Dit gaat het best met je handen. Kruidt het geheel ook goed af met peper en zout.
  2. Rol balletjes zo groot als je krieken om een uniform hapje te krijgen.
  3. Zet een pan op middelhoog vuur en doe er wat olie in.
  4. Bak de balletjes zodat ze een mooi bruin kleurtje hebben rondom, ongeveer 5 minuten.
  5. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
  6. Voor de krieken:
  7. Doe het vocht van de krieken in een pannetje en zet op het vuur. Breng aan de kook en voeg 1 eetlepel maĆÆzena toe. Roer 1 minuut goed door tot de saus de gewenste dikte heeft en zet het vuur af.
  8. Warm de krieken op voor 1 minuutje in de microgolf vlak voor het serveren.
  9. Afwerking:
  10. Rooster de boterhammen in de broodrooster en snij ze in kleine vierkantjes ter grootte van de balletjes.
  11. Neem wat schaaltjes/kommetjes en vul de bodem met wat van de kriekensaus.
  12. Neem wat prikkertjes en prik er eerst een stukje brood op en wissel dan af tussen een kriek en een balletje.
  13. Leg telkens twee prikkertjes in het schaaltje/kommetje en dien op.**

Notes

* Kan soms wat meer zijn als je deeg nog heel plakkerig is. ** Je kan dit hapje eventueel ook koud serveren als je niet van de stress houdt, prima lekker!

Smakelijk!

kriekenmetballetjes

Dit vind je misschien ook leuk:

2 comments

  1. Linda

    Wat een bijzondere combinatie! Daar zou ik nu nooit opkomen, ik ben heel benieuwd hoe het smaakt! Krieken kende ik wel (van het “kriek” drinken haha) maar ik woon dan ook best dicht bij de Belgische grens, dus misschien scheelt dat ;-)

Plaats reactie