Kokos-citroentaart (vegan)

 

Goedemorgen! Vandaag deel ik met jullie een h├ę├ęrlijk fris en fruitig taartje. Perfect voor een zonnige dag als deze (hopelijk. Zonnetje waar blijf je?). Deze taart is niet alleen om van te smullen, maar ook nog eens goed voor het milieu en de dieren. Bovenop is ze nog gluten- en lactosevrij ook. Daar word je toch blij van? :)

Traditionele citroentaart is geweldig lekker, maar oh zo decadent! Boter, suiker, eieren, alles in overvloed. Bij deze taart gaan we een andere kant op. Ze is z├ęker zo lekker en fris, maar met alleen maar goede ingredi├źnten. En geloof me: je kent ze allemaal! De bodem maken we van amandelen, kokos & ahornsiroop (je kan ook honing gebruiken), de vulling van citroen, kokosmelk en nog wat meer ahornsiroop. Te gemakkelijk voor woorden. :)

Nu is een citroen wel geel, maar het citroensap zorgt er helaas niet meteen voor dat heel je taart ook geel ziet. Bij de traditionele versie zorgen het eigeel en de boter voor deze kleur, maar in onze geval moesten we wat gaan experimenteren. Zo voegde ik bijvoorbeeld een halve theelepel kurkuma toe aan de vulling (dit geeft ook de gele kleur aan curry poeder). Helemaal optioneel, maar wel mooi om je taart die gele kleur te geven zonder een bijsmaakje!

Kokos-citroentaart (vegan)

Ingredi├źnten

    Voor de bodem:
  • 150g amandelen (ik had geroosterde)*
  • 3el ahornsiroop**
  • 40g kokosrasp
  • Voor de vulling:
  • 1 blik kokosmelk (vol)
  • 100ml ahornsiroop**
  • 2 citroenen
  • 1 flinke eetlepel ma├»zena

Werkwijze

    Voor de bodem:
  1. Doe de amandelen in een keukenmachine en maal fijn tot meel. Voeg de kokosrasp toe en de ahornsiroop en meng tot een egale massa. Als je het mengsel tussen je vingers samen drukt, moet het samenkleven.
  2. Neem een taartvorm met losse bodem en verdeel het mengsel en druk langs alle kanten stevig aan.
  3. Zet in de diepvriezer terwijl je de vulling maakt.
  4. Voor de vulling:
  5. Zest de twee citroenen en pers het sap uit. Doe samen met de kokosmelk en de ahornsiroop in een pannetje en breng aan de kook.
  6. Meng de maïzena met een klein bodempje koud water in een kommetje en roer om op te lossen.
  7. Voeg het maïzena-mengsel toe zodra de kokosmelk kookt en roer zo'n twee minuten tot het mengsel begint in te dikken. Draai het vuur uit en laat op kamertemperatuur komen.
  8. Haal de vorm uit de diepvriezer en giet het citroen-mengsel erin. Zet opnieuw in de diepvriezer (minimaal 3 uur) of overnacht in de koelkast.
  9. Ik vind de taart het lekkerst wanneer ze in de diepvriezer heeft gezeten en nadien 2 uur op de tafel heeft gestaan.

Notes

*Heb je geen keukenmachine? Koop dan amandelmeel. **Je kan dit vervangen door andere vloeibare suikers of echte suiker in de vulling.

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:

5 comments

    • Ellen van Kokerellen

      Hi Carolien,

      Bedankt voor je leuke reactie. :)
      Wat is de reden dat je de maïzena zou vervangen? Je kan ook gelatine gebruiken om het mengsel in te dikken, maar dan is het recept niet meer plantaardig. Agar Agar wordt als plantaardig alternatief ook vaak aangeraden, maar heb er zelf nog niet veel succes mee gehad in de keuken.

      Liefs,
      Ellen

      • Carolien

        Hoi Ellen, bedankt voor je antwoord!
        Ik verdraag maïs (en dus Maïzena) niet goed, vandaar de vraag.
        Dan kan ik het eens uittesten met Agar Agar.
        Groetjes, Carolien

  1. Silke VS

    Hey! Super recept! Er mogen nog meer vegan dessertjes komen. I LIKE :)
    Vraagje: is 200ml kokosmelk voldoende? Ik gebruik meestal de romige kokosmelk van AH, dat is dan toch ook volle he?
    Merci!

Plaats reactie