Kerstmenu: ovenschotel met kip & puree

puree-kip-stoofpotje-glutenvrij-5

Nog maar 6 dagen en het is alweer Kerst! Kan je dat geloven? Daarom is het hoog tijd dat ik mijn feestelijk en glutenvrij hoofdgerechtje deel met jullie vandaag als vervolg in deze kerstserie met Schär. Deze super gemakkelijke ovenschotel met een stoofpotje van kip en aardappelpuree met krokant laagje aan de bovenkant zal door iedereen gesmaakt worden. Maak alles al in de ochtend en dan hoef je ’s avonds enkel nog het een half uurtje in de oven zetten. Zo gemakkelijk kan het zijn!

puree-kip-stoofpotje-glutenvrij-2

Ik hou van uitgebreid dineren, maar de kans bestaat dat je dan een hele avond heen en weer tussen de keuken en de eettafel aan het lopen bent. That’s just no fun! Om het voor iedereen (inclusief jezelf) een onvergetelijke avond te maken, kies je daarom dus best voor een gemakkelijk, maar desalniettemin heerlijk hoofdgerecht dat je ruim op voorhand kan voorbereiden.

puree-kip-stoofpotje-glutenvrij-3

Maak het jezelf dan ook niet te moeilijk met een gigantisch stuk vlees dat voor uren de oven in moet of een filetje dat zo in een schoenlap verandert als je het een minuutje te lang in de pan laat liggen als je het niet gewoon bent om zulke dingen klaar te maken. Dit stoofpotje kan letterlijk iedereen maken. De wintergroentjes snij je grof, net zoals de kippendijfilet (sappig vlees!). Zorg enkel dat je puree smeuĂŻg genoeg is om in de oven niet uit te drogen en je bent vertrokken voor een fantastische avond!

Kerstmenu: hoofdgerecht

Aantal personen: 4-6 personen

Ingrediënten

  • 500g kippendijfilet
  • 3 pastinaken
  • 3 grote wortels
  • 3 el gevogeltefond
  • 1 el Schär Farina (glutenvrije bloem)
  • 1,2kg aardappelen
  • 3 dl melk
  • 1 bussel tijm
  • Schär Pan Grati of paneermeel voor de bovenkant van de ovenschotel

Werkwijze

  1. Snij de kip in kleine stukjes. Doe in een kommetje en verdeel de Farina van Schär over de kip.
  2. Zet een grote pot met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de kip rondom bruin.
  3. Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Kook in een grote pot met water tot ze uit elkaar vallen.
  4. Schil ondertussen de pastinaken en wortelen en snij in hapklare stukken.
  5. Doe de groenten bij de kip en voeg de gevogelte fond toe samen met een glaasje water,de tijm (laat in een busseltje).
  6. Laat 10 minuten koken tot de groenten beetgaar zijn en het stoofpotje ingedikt is.*
  7. Giet de aardappelen af en pureer samen met de melk en goed veel peper en zout tot puree. Voeg eventueel ook wat nootmuskaat toe.
  8. Haal het busseltje tijm uit het stoofpotje en giet in een ovenschaal.
  9. Schep de aardappelpuree er bovenop en werk af met een dun laagje Schär Pan Grati. Je kan dit zo klaar zetten in de koelkast tot je aan het eten gaat of het meteen klaarmaken.
  10. Daarvoor verwarm je de oven voor op 180°C en bak je de ovenschotel voor 30-40 minuten in het midden van de oven. De bovenkant van de puree moet goed bruin zijn.
  11. Laat een paar minuten afkoelen alvorens te serveren.

Notes

*Merk je dat het mengsel toch nog te lopend is, voeg dan nog wat extra Farina (glutenvrije bloem) toe.

Smakelijk!

puree-kip-stoofpotje-glutenvrij-4

 

Eerder in deze kerstmenu verschenen ook al:
Hapje: bruschetta met veenbes en roomkaas
Voorgerecht: torentje van zalm & avocado

Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *