Kerstmenu: no-bake cheesecakes met speculaas

Bij een kerstmenu kan een heerlijk dessert natuurlijk niet ontbreken! Liefst iets dat er lekker fancy uitziet, maar toch gemakkelijk is om te maken. Deze no-bake cheesecakes met een hint van mandarijn (kaastaartjes die je dus niet hoeft te bakken) zijn in 20 minuten klaar en je kan ze gemakkelijk een dag op voorhand maken. Ideaal dus. Ohja, en ze zijn o-ver-heerlijk! :D

Het is dan misschien geen dessert met chocolade, maar dit heerlijk bakje cheesecake zal iedereen ook kunnen bekoren. Daar ben ik zeker van. Het is ook nét iets minder zwaar dan de meeste klassieke desserts. Natuurlijk kan je het ook helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Hou je niet zo van speculaas? Gebruik dan een ander droog koekje waar je fan van bent in de bodem. Ook de topping kan je aanpassen. Ik nam veenbessensaus, omdat  dit extra kerstig is & ik het super lekker vind. Maar gebruik gerust een andere saus, confituur of zelfs vers fruit om het geheel af te werken.

Tot slot kan dit recept ook gemakkelijk lactosevrij en glutenvrij gemaakt worden. Vervang de speculaas door glutenvrije speculaas (alvast zeker bij Colruyt heb ik dat zien liggen), en vervang de gewone roomkaas en room door lactosevrije varianten. Even lekker en al je gasten kunnen meegenieten.

Kerstmenu: dessert

Aantal personen: 6-8 glaasjes

Ingrediënten

  • 400g roomkaas (vb. philadelphia)*
  • 50g poedersuiker
  • 1 mandarijntje
  • 100ml slagroom
  • 200g speculaas
  • 5el boter
  • afwerking:
  • je favoriete confituur, ik neem veenbessensaus want dat is lekker kerstig :)

Werkwijze

  1. Doe de speculaas in een keukenmachine en maal fijn of doe in een afsluitbaar zakje en klopt fijn met een deegroller.
  2. Smelt de boter. Meng de speculaaskruimels met met de boter. De substantie lijkt op nat zand.
  3. Verdeel de speculaas over de glaasjes en druk wat aan. Zet in de koelkast.
  4. Doe de roomkaas in een kom en klop los met een elektrische mixer.
  5. Voeg de zeste en het sap van het mandarijntje toe, samen met de poedersuiker, en slagroom.
  6. Mix voor een paar minuten tot het mengsel wat opstijft.
  7. Verdeel het mengsel over de glaasjes en zet voor minimaal 2 uur in de koelkast.
  8. Werk af met een lepeltje van je favoriete (zelfgemaakte) confituur of veenbessensaus.

Notes

*op kamertemperatuur

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:



10 thoughts on “Kerstmenu: no-bake cheesecakes met speculaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *