Kerstmenu: Bruschetta met veenbes & roomkaas

hapje-veenbes-roomkaas-glutenvrij-bruschetta

Het is zover! De komende twee weken deel ik op Kokerellen mijn kerstmenu met jullie dat helemaal in de trend ligt van mijn blog. Alle receptjes zijn namelijk super gemakkelijk, snel om te maken, lekker & gezonder dan de doorsnee schotel die tijdens Kerst gepresenteerd wordt. Maar daarnaast heb ik dit jaar gekozen om al mijn recepten ook nog eens glutenvrij te maken! En nee, dat zal je niet proeven. ;) Kijk snel mee!

Een tijdje terug stelde ik mijn planning op voor mijn blogposts in december en besliste ik dat ik een kerstmenu wilde maken. Ik schreef de ideetjes voor alle gangen uit, maar toen werd ik ineens door Schär gecontacteerd om te vragen of ik niet iets rond een glutenvrije Kerst wilde doen. Aangezien één van mijn beste vriendinnetjes glutenvrij moet eten, kende ik het merk al vrij goed en wilde ik dat zeker overwegen. En toen ik al hun producten op de website zag, wist ik dat dit helemaal niet zo moeilijk ging zijn!

hapje-veenbes-roomkaas-glutenvrij-bruschetta-3

Sommigen van jullie denken vast dat glutenvrij eten een voedingstrend is. En hoewel sommigen inderdaad glutenvrij eten omdat ze denken dat het niet goed voor de gezondheid is, is dat tot op heden zeker niet bewezen. Wat wel zéker het geval is, is dat mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen wel écht hun darmen beschadigen als ze gluten eten. Coeliakie is een aangeboren chronische darmaandoening waarbij het eigen immuunsysteem abnormaal gaat reageren op gluten met ernstige darmklachten tot gevolg.

Ook kunnen mensen daarnaast nog glutensensitief zijn. Ze hebben geen coeliakie maar reageren toch abnormaal sterk op het eten van gluten (vaak is dit specifiek een reactie op het eten van tarwe). Daarom is het voor hen ook beter om geen gluten te eten. Maar aangezien gluten in bloem, deegwaren en bijna alles verwerkt wordt is dat natuurlijk een hele uitdaging. In de laatste jaren heb ik een enorme toename van het glutenvrije aanbod gezien en daar ben ik erg blij om. In deze blogposts laat ik jullie dan ook al te graag zien dat glutenvrij koken helemaal niet moeilijk of anders moet zijn en dat je gewoon hetzelfde voor iedereen kan klaarmaken. En hoef je niet glutenvrij te eten? Vervang dan gewoon het glutenalternatief door je standaardproduct dat wel gluten bevat.

Kerstmenu: Bruschetta met veenbes & roomkaas

Aantal personen: 6-8 personen

Ingrediënten

  • 1 pak Schär ciabatta*
  • 1 pot veenbessensaus (of maak hem zelf)
  • 1 bakje roomkaas**
  • een paar takjes basilicum

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Bak de Schär ciabatta af volgens de instructies en laat ze wat afkoelen.
  3. Snij de broodjes dan in smalle strookjes zodat je kleine toastjes krijgt. Ik kan er 5-6 uit 1 broodje halen.
  4. Bestrijk met een beetje olijfolie, kruid met peper en zout en zet opnieuw in de oven voor ongeveer 5 minuten tot ze bruin zijn aan de bovenkant.
  5. Besmeer met een laagje roomkaas en lepel er daarna een koffielepeltje van de veenbessensaus op.
  6. Werk af met een paar fijngesneden blaadjes basilicum.

Notes

* Als je niet glutenvrij hoeft te eten, kan je dit dus gewoon vervangen door een standaard ciabatta die je moet afbakken. **Ik gebruikte lactosevrije philadelphia die ik ook gewoon bij de supermarkt vond.

Smakelijk!

hapje-veenbes-roomkaas-glutenvrij-bruschetta-2

Dit vind je misschien ook leuk:

One comment

  1. Pingback: Een voorgerecht om u tegen te zeggen!

Plaats reactie