5 van 4 beoordelingen

Zelf gebakken falafel maken

Hoewel ik een stukje vlees af en toe kan appreciëren, ben ik ook dol op de vegetarische keuken. Een vaste waarde in de vegetarische keuken moet voor mij toch wel falafel zijn. Ik had het al bij verschillende leuke eettentjes in Antwerpen geprobeerd (FalafelTof en Beni Falafel zijn mijn favorieten), dus natuurlijk begon het te kriebelen om dit ook eens zelf te proberen maken. Met trots deel ik dan ook vandaag dit “te gemakkelijk voor woorden” receptje voor falafel met maar 4 ingrediënten.

De basis voor falafel

In dit recept ga je aan de slag met de ingrediënten die naar mijn mening de basis vormden voor een heerlijke falafel. Geen ei, geen bloem, geen extraatjes nodig voor deze balletjes. En het beste is bovendien dat ze ten opzichte van traditionele versies niet gefrituurd worden, maar in de pan of in de oven gebakken worden. Liefst nog met zo min mogelijk olie om de balletjes krokanter te kunnen maken! Dit makkelijke recept voor falafel kan je met kikkererwten uit blik maken, maar ook met droge kikkererwten. Die week je dan 24 uur ondergedompeld in water en gebruik je na het uitlekken net zoals die uit blik.

  • Blend je kikkererwten niet al te fijn, je wil geen puree krijgen. De structuur van de balletjes is beter na het bakken al er wat grovere stukken tussen zitten. Hou je niet van grotere stukjes look, rasp deze dan op voorhand.
  • Het deeg lijkt misschien wat korrelig na het mixen, maar als je het deeg samendrukt blijft het plakken. Het deeg zou goed aan elkaar moeten kleven maar niet aan je handen.
  • Droog je kikkererwten goed af, want vocht maakt de balletjes plakkerig. Gebeurt dat toch? Voeg dan een beetje bloem of wat havermeel voor een glutenvrije optie toe.
  • Experimenteer met extra smaken en toevoegingen naar eigen keuze!
  • Bak je je falafels in de oven, smeer de bovenkant dan goed in met olie. Zet boven- en onderwarmte aan zodat ze ook wat bruin worden.
  • Bak je je falafel in de pan, gebruik dan net hoge hitte maar weinig olie. Anders gaan je falafel balletjes sneller uit elkaar vallen.

Zelf gebakken falafel maken

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:00 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 4 beoordelingen
8 – 10 stuks

Ingrediënten

  • Voor de falafel:
  • 1 blik kikkererwten 400 gram
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handvol verse peterselie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Voor het serveren:
  • pitabroodjes
  • slasaus/looksaus
  • verse groentjes zoals spinazie, tomaatjes,..

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de falafel in een keukenmachine of maal fijn met een staafmixer. Het geheel moet plakkerig genoeg zijn om balletjes van te maken.* Proef het mengsel ook of het nog zout of peper nodig heeft (ik deed er ongeveer een halve theelepel zout in).
  • Verdeel het mengsel in gelijke balletjes en druk een beetje plat tot schijfjes. Ik maakte mijn balletjes met een ijsschep, dat ging erg gemakkelijk.
  • Voor de pan: Verwarm een koekenpan voor op middel vuur (niet te warm) en bak de balletjes voor 3 minuten aan elke kant tot goudbruin.
  • Voor in de oven: Voeg een bakpapier toe aan een bakplaat en verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte. Besmeer het bakpapier met wat olie en leg daar de falafel balletjes op. Besmeer ook de bovenkant in met olie. Bak de balletjes voor 15 minuten en draai ze dan voorzichtig om. Ze zijn vrij fragiel als ze heel erg warm zijn. Bak dan nog 10 minuten.
  • Serveer met de vers getoaste pitabroodjes en de groentjes.
*Is het mengsel nog niet helemaal gemakkelijk om te vormen? Steek het dan afgedekt een half uurtje in de diepvriezer.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Kortom, ik weet wat er de komende weken regelmatig bij ons op de menu zal staan! Heerlijke veggie balletjes boordevol smaak, met een krokant buitenlaagje en een smeuïge binnenkant. Ik ga vast en zeker nog experimenteren met andere kruiden, zoals currypoeder en koriander, maar heb je alleen de basis in huis ben je ook al verzekerd van succes. Veel kookplezier, Ellen

falafel zelf maken low res 2

Smakelijk!

Nog goesting?

Cake & taart
00:45

Appel crumble muffins (suikervrij)

Zoete ontbijt
00:15

Healthy kwarktaart (4 ingrediënten!)

Dessert
00:20

Appeltaartjes met ijs

Aardappel
00:40

Winterstamppot

Lunch
00:45

Herfstige salade met pompoen, appel en brie

Vlees
00:25

Kalkoenfilet met mangosalsa & rijst

Ontbijt
00:40

Scones met blauwe bessen (suikervrij)

Lunch
00:20

Quesadilla met pompoen, geitenkaas & honing